26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Tony Finau matkalla kaikkien aikojen draivikuninkaaksi

Finau lyö palloaan toistuvasti tasaisen pitkälle.

Dustin Johnson  jos joku − on antanut tällä vuosikymmenellä kasvot hurjille avauksille. Onhan atleettinen pelaaja sijoittunut sitten vuoden 2012 PGA Tourin draivipituustilastossa poikkeuksetta kahden parhaan joukkoon.

DJ:n Bridgestone Invitationalissa viime vuonna sivaltama yli 400-metrinen draivi aiheutti melkoisen keskustelun huippupelaajien jatkuvasti pidentyneistä avauksista. Monen mielestä nykyiset kentät eivät pian riitä yhä vahvempien ja isokokoisempien pelaajien kanuunoille.

Viimeisen puolen vuoden aikana kiertueen draivikuninkuus on kuitenkin vähin äänin siirtynyt tongalaiset ja amerikansamoalaiset sukujuuret omaavalle Tony Finaulle. Hän on näillä näkymin matkalla kohti kaikkien aikojen pitkäyöntisimmän kiertuepelaajan manttelia.

Finaun esitykset ovat muutenkin olleet tällä kaudella vahvassa nousussa. Hänellä on koossa kaksi top 2 -sijoitusta, ja 11 startista kuusi on tuonut vähintään 17. sijan. Maailmanlistalla 34:ntenä oleva 28-vuotias pelaaja on parantanut otteitaan kaikilla osa-alueilla, mutta varsinainen show on nähty tiiboxissa.

Lukema 295,1 metriä ylittää lähes 30 metrillä PGA Tourin draivien keskiarvopituuden.

Paljon on muuttunut teknologiassa ja treenaamisessa niiden aikojen jälkeen, kun Jack Nicklaus, Ben Hogan, Arnold Palmer tai vaikkapa John Daly määräsivät ”tahdin” isolla mailallaan.

Käteni ovat kuin orangilla.

PGA Tourin draivaustilastointi ulottuu vuoteen 1980, jolloin Dan Pohl oli listan kärkinimi keskiarvollaan 250,8 metriä. 17 vuotta myöhemmin Dalystä tuli ensimmäinen pelaaja, joka rikkoi 300 jaardin maagisen rajan. Parhaillaan 65 pelaajaa on hyvää vauhtia tekemässä ”dalyt” tämän kauden puitteissa.

USA:n entinen amatöörimestari Hank Kuehne on pitänyt pitkään hallussaan yhtä Yhdysvaltain kiertueen kunnioitettavimmista tilastoista. Kuva: Getty Images

Yksi Finaun pitkälyöntisyyden perustekijöistä on liikunnallinen monipuolisuus. Hänelle tarjottiin teinivuosina paikkaa laadukkaan college-koripallojoukkueen riveihin, mutta valinta kallistui golfiin. Keskeinen vaikutus on toki voimalla ja kookkaalla (190/91) rungolla. Yhden voiton kiertueella saavuttanut Finau on myös kertonut, että hän oppi ensiksi lyömään pitkälle ja vasta sen jälkeen suoraan.

Salt Lake Cityssä syntyneellä pelaajalla on – kuten tasokkailla bighittereillä yleensäkin – leveä alkuasento ja mainio tasapaino palloon tullessa. Kaapelimaisista käsivarsistaan huolimatta (”käteni ovat kuin orangilla”, hän on itse sanonut) Finaulla on harvinaisen kompakti svingi, ja hän vapauttaa tehokkaasti alavartalon läpi osuma-alueen.

Tilastollisesti on hieman erikoista, että eräät strategiset mittaustilastot, kuten mailanpään nopeus ja spin rate ovat olleet Finaun kohdalla laskusuuntaisia viime kauteen verrattuna. Pidentyneet lyönnit selittyvät kuitenkin pallon kohentuneella kantavuudella ja suurentuneella laukaisukulmalla.

Finaun virallisesti mitatuista draiveista 90,9 prosenttia on rikkonut 300 jaardin rajan. Siten hän kiikaroi tiukasti Hank Kuehnen hallussa olevaa tilastoennätystä, 85,8 prosenttia. Mainittua tilastoa on ylläpidetty PGA Tourilla vuodesta 2001 lähtien.

Uuden draivikuninkaan tilastoista löytyy muitakin erikoisuuksia. Hänen tämän kauden pisin draivinsa (357,5 metriä) ei mahdu 100 parhaan joukkoon. Finaun vahvuus onkin tasaisuudessa, sillä hän mättää palloaan pitkälle poikkeuksetta.

On syytä muistuttaa, että Finaun tilasto käsittää vasta 56 lyöntiä, mikä vastaa suunnilleen yhtä isohkoa korillista rangepalloja. PGA Tourin kautta on jäljellä yli puoli vuotta, joten paljon ehtii vielä tapahtua. Nyt näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että Finau on draivaamassa itsensä lajin historiaan.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)