Teemu Putkonen pelasi tällä viikolla hyvän turnauksen Hacienda Luisitassa.
Henkilöt |
20.5.2017

Teemu Putkonen tähtää tinkimättömästi PGA Tourille

Tänä vuonna 25–30 turnausta Aasiassa ahertava Putkonen haluaa kehittää vielä rautapeliään. Sen jälkeen hän uskoo olevansa valmis astumaan isommille areenoille.

Tammikuussa kortin Aasian kiertueelle saanut Teemu Putkonen on joutunut tyytymään vuoden ensimmäisellä puoliskolla varsin harvaan kilpailukalenteriin. Pelit ovat kuitenkin hänen omien sanojensa mukaan sujuneet ”ihan kohtalaisesti, oikeaan suuntaan”.

Paras saavutus AT:lla on kauden ensimmäisessä kilpailussa tullut 27. sija. Kun varsinaisella työpaikalla on pidetty taukoa, on Putkonen joutunut hakemaan tuntumaa pienempien kiertueiden kisoista. Kahdella edellisellä viikolla hän päätyi Filippiinien kiertueen turnauksissa sijoille 17 ja 12.

”Ensimmäinen kisa oli kohtuullinen kahden hankalan ensimmäisen päivän jälkeen. En tajunnut kuinka suuri ero on iltapäivällä ja aamupäivällä Bangladeshissa, kun pallo lentomatkassa oli 10 metrin poikkeama”, Putkonen sanoo.

”Viikonloppuna sekin selvisi ja löin tulokset 69–70, jotka nostivat minut jaetulle 27 sijalle. Toinen kisa jäi vähän lyhyeksi, kun missasin cutin harmittavasti yhdellä lyönnillä – pallon lyöminen tuulisissa olosuhteissa oli hyvin vaikeaa.”

Putkosen mukaan järjestelyt Filippiineillä toimivat kohtalaisesti ottaen huomioon kilpailujen budjetit. Pelaajien taso ei vastaa aivan Aasian tai Kiinan kiertueiden tasoa, mutta myös sieltä löytyy joitakin huippu-osaajia.

Suurin osa Aasian kiertueen kilpailuista ajoittuu syksylle. Putkonen, 28, on kuitenkin saanut pidettyä hyvin kisatuntumaa yllä, sillä maanosassa ollaan varsin suvaitsevaisia ulkomaalaisia kohtaan. Se helpottaa kutsujen saantia myös muiden maiden kiertueille.

”Sen johdosta tulen varmasti pelaamaan Filippiinien ja Taiwanin kiertueita. Lisäksi Aasian kakkoskiertueen (ADT) kilpailuja tulee pelattua, jos ne vain kalenteriin sattuvat sopimaan.”

Lähes naapurissa asuva Janne Kaske on harjoitellut ja reissannut Putkosen kanssa noin kuusi vuotta.

Kiinassa on meneillään muutoksia, sillä Yhdysvaltain kiertueen alaisuudessa ollut PGA Tour China ei näyttäisi totetuvan tänä vuonna. Kiinaan on sen tilalle perustettu maan oman ammattilaisjärjestön kiertue, joka korvaa PGA Tour Chinan. Turnausten palkintopotit ovat tuttuun tapaan 200 000 dollaria, mutta uusina yhteistyökumppaneina ovat PGA Tourin sijaan Aasian kiertue ja European Tour.

”Yritän pelata kaikki Kiinan kilpailut, jos ne eivät vain mene AT:n turnausten kanssa päällekkäin. Uskon, että he laativat turnauskalenterin järkeväksi, sillä tarkoituksena on ollut, että jo tänä vuonna pelattaisiin muutama yhteiskilpailu.”

”Innolla kyllä odotan Kiinan kilpailuja, koska olen pelannut siellä jo kaksi vuotta ja kentät ovat hyvin tutut. Mitä kenttien tasoon tulee, niin en osaa sanoa löytyykö parempia kenttiä muualta kuin jenkeistä, joten siellä (Kiinassa) on aina todella ilo pelata.

Aasian kiertue on jo muutaman vuoden ollut pahassa pinteessä sponsorien kanssa, jonka vuoksi kisoja on ollut vähemmän kuin ennen. Huhujen mukaan tilanteen pitäisi parantua huomattavasti seuraavan 2–3  vuoden aikana.

”En näkisi, että pelaajien taso on yhtään sen kovempi kuin edellisinäkään vuosina. Tietysti kun kilpailuja on vähemmän, niin silloin ei voi niin hirveästi kisojansa valita, vaan pitää käytännössä pelata kaikki minne vain pääsee. Se on johtanut siihen, että parhaat tykitkin pelaavat enemmän vähärahaisempia kisoja.”

Kysymykseen, miten vertaisit aasialaisten ja eurooppalaisten pelaajien tekemisiä, Putkonen vastaa, että Aasiassa pelaajat ottavat harjoittelun ja kisaamisen vähän rennommin.

Täällä ei vedetä mitään pitkiä treenipäiviä, kuten Euroopassa näkee monesti, kun pelaajat hakkaavat 12 tuntia päivässä, ja mikä kauheinta myös kisaviikoilla.

Petteri Nykky vastaa tätä nykyä Teemu Putkosen tekniikkavalmennuksesta.

Putkonen pelaa tänä vuonna arvionsa mukaan 25–30 kilpailua, sisältäen kesällä muutaman ADT:n ja Taiwanin kiertueen turnauksen. Heinäkuussa Putkonen aikoo käydä Suomessa lomailemassa, ja saman visiitin yhteydessä hän toivoo pääsevänsä pelaamaan Vierumäen Challenge Tour -kilpailun.

”Oma pelini tuntuu nyt loistavalta. Lähipelini ja puttaaminen ovat aina olleet vahvimmat osa-alueeni, siksi olen jo monta vuotta painottanut pitkää peliä, etenkin rautojen lyömistä jokapäiväisessä harjoittelussani. Tiedän että kun palaset loksahtavat kohdalleen rautapelissäni, niin ei kestä kauaa kun pääsen PGA Tourille.”

Putkonen on tehnyt kotimaan käynneillään 1,5 vuotta ”hommia” valmentaja Petteri Nykyn kanssa. Yhteistyö englantilaisen mentaalivalmentajan Andrew Knottin kanssa alkoi puolestaan joulukuussa juuri ennen AT:n karsintoja.

Tukikohtaansa Bangkokissa pitävä Putkonen harjoittelee Thana Cityssä, joka sijaitsee aivan lentokentän kupeessa. ”Kämpän” sijainti on ihanteellinen, sillä kentälle on asunnolta 15 minuutin matka, ja lentokentälle ajelee alle 10 minuutissa.

Hän on toisen Aasiassa uraansa tekevän ammattilaisen, Janne Kasken, kanssa lähes päivittäin yhteyksissä. Kaksikko harjoittelee samalla kentällä ja vieläpä asuu saman tien varrella, vain kilometrin päässä toisistaan.

”Aina me huonekavereita ollaan, jos satutaan samassa kisassa pelaamaan. Ollaan reissattu yhdessä noin kuusi vuotta, niin hommat sujuu tosi mukavasti, kun molemmat tietävät toistensa rutiinit.”

Teemu Putkonen aikoo edetä tulevaisuudessa mitä reittiä tahansa PGA Tourille.

Tällä viikolla Putkonen ja Kaske pelaavat kotikulmillaan Bangkokissa Aasian kiertueen turnauksen. Jälkimmäinen johtaa kisaa ensimmäisen kierroksen jälkeen ja Putkonenkin (21:s) on hyvin kuvassa mukana.

”Kenttä vaikuttaa todella hyvältä. Olen pelannut siellä muutaman kerran aikaisemminkin, kun se sijaitsee varsin lähellä (45 minuuttia) kotiani. Baana istuu kivasti silmään; leveillä väylillä ja täydellisillä griineillä varustettu Thai Country Club tulee antamaan nautinnollisen viikon. Kun pääsee tykittämään paljon draivia ja puttaamaan hyvillä griineillä, voidaan odottaa hyvää tulostasoa.”

Thailand Open on Putkosen neljäs kilpailu neljän viikon sisällä, minkä vuoksi hän aikoo pitää muutaman viikon tauon kilpailuista ja rentoutua ja harjoitella ahkerasti. Kiinan kiertueen turnaukset alkavat kesäkuun ensimmäisellä viikolla, mistä lähtien hän pelaa viisi kilpailua putkeen. Ohjelmassa on kolmen Kiinan kiertueen kisan ohella AT:n ja ADT:n turnaukset.

Kyllä minulla on vieläkin päätavoitteeni pelata PGA Tourilla. Olemme luoneet suunnitelman mentaalivalmentajani kanssa, jonka maalina on Yhdysvaltain kiertue. Sitä kuitenkaan ei vielä tiedä mitä kautta se paikka tulee aukeamaan, mutta jos se on Euroopan kiertueen kautta, niin varmasti myös siellä tulen pelaamaan.

Putkonen kannustaa suomalaisia golfmatkailijoita käymään Aasiassa, jossa kentät ovat toisenlaisia kuin meillä.

”Kannattaa ehdottomasti tulla katsomaan Aasiaa, täällä on todella paljon nähtävää ja silmiä avaavia kokemuksia. Ja etenkin golfkentät ovat hyvin erilaiset kuin Euroopassa. Hienoja ja hyviä kenttiä etsiviä himogolfareita kehottaisin matkustamaan esimerkiksi Mission Hillsiin, Kiinaan. Siellä on kaksi kompleksia, josta löytyy yhteensä kolmenkymmentä 18-reikäistä kenttää.”

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Tilaa Golfpisteen maanantaisin ja perjantaisin lähetettävä uutiskirje, niin pysyt ajan tasalla golfalan ilmiöistä ja uutisista! Tilaa kirje syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään.

Kommentit

Oma kommentti