Sörenstam: Wie kadottanut lahjakkuutensa - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Sörenstam: Wie kadottanut lahjakkuutensa

Michelle Wie kerää kentällä katseita, mutta yhä harvemmin pelillisten avujen vuoksi. Kuva: All Over Press

Michelle Wie nousi vuoden 2003 Kraft Nabisco Championshipissä julkisuuteen selvittämällä cut-rajan LPGA Tourin historiassa kaikkein nuorimpana pelaajana. 13-vuotias Wie voitti samana kesänä Women’s Amateur Public Links Championshipin. Mutta todellinen yllätys koettiin muutama kuukausi tästä, kun poikkeuksellisen lahjakas teinityttö pelasi PGA Tourin kilpailun (Sony Open) toisella kierroksella tuloksen 68.

Tulevaisuus näytti valoisalta, mahdollisuuksia riitti loputtomiin. Entä kymmenen vuotta myöhemmin? Ei mitään ihmeellistä. Ei ainakaan yhden kaikkien aikojen naispelaajan, kymmenen major-turnausta voittaneen Annika Sörenstamin mielestä.

”Kaikki se lahjakkuus, jota saimme silloin todistaa, on kadonnut jonnekin”, ruotsalainen sanoi Golf Magazine -lehden toukokuun numerossa.

Wie on voittanut kaksi kilpailua naisten Yhdysvaltain kiertueella, mutta jälkimmäisestäkin on kulunut pian kolme vuotta. Pelattuja major-turnauksia Wiellä on 31, ja voittosarake näyttää tällä osastolla pyöreätä nollaa.

Sörenstam on sitä mieltä, että pelaaminen miesten turnauksissa teki hallaa hänen uralleen.

”En usko, että siitä oli hyötyä. Jollakin tavalla se näkyy tänäkin päivänä. Minusta hän hyppäsi liian syvälle, ja seuraukset olivat aikamoiset.”

Kysymykseen, voisiko Wie nousta vielä joskus maailman parhaaksi pelaajaksi, Sörenstam vastasi: ”Sanotaan näin, että siihen hänellä on pitkä tie kuljettavanaan. Joskus oli aika, kun LPGA todella tarvitsi häntä. Ja hänellä olisi ollut paljon pöytään laitettavaa. Nyt hän on yksi monista.”

Wie missasi cutin kymmenen kertaa viime kauden 23 turnauksessa. Hän on itse kuvaillut vuotta 2012 uransa kenties huonoimmaksi. Tämän kauden viidessä kisassa Wie on karsiutunut kolmesti, parhaan sijoituksen ollessa 45:s.

Sittemmin Wie kertoi Sörenstamin soittaneen hänelle ja pyytäneensä lausuntojaan anteeksi. ”Hän otti minuun yhteyttä ja sanoi, että joitakin asioita oli ymmärretty väärin. Hän pyysi anteeksi sanomisiaan ja se siitä.”

Kun Wieltä tiedusteltiin, kuinka Sörenstam voisi käsittää lehden esittämät kysymykset väärin, hän vastasi: ”En lukenut sitä juttua, joten en tiedä, mitä hän sanoi.”

Michelle Wie on Kaliforniassa meneillään olevan Kraft Nabisco Championshipin puolivälissä sijalla 12. Kierrokset 72-70 pelannut Wie on kärjessä olevaa Inbee Parkia viisi lyöntiä jäljessä.

Lähde: Golf Magazine

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)

 • Wiiiiiiiiiiii says:

  Puolustaa paikkaansa kisoissa jo pelkästään ulkoisen olemuksen perusteella, kaikkien persjalkaisten seurassa yksi niitä harvoja kahdesti katsottavia.

 • Joo-o says:

  Ei pääse suomalaisetkaan elvistelemään naisten puolen saavutuksilla. Minnillä ei ollut mitään jakoa LPGA-tourille, ja Euroopan tourilla ei hyvältä näytä muilla Suomalaisilla. Nuorissa tytöissä on muutama lahjakas pelaaja tulossa kovaa, mutta näiden takana on valtava tasoero seuraaviin. Korealaiset ovat ottaneet haltuun naisten pelit, kova treenimoraali, vähemmän ruikutusta ja enemmän tekoja. Siinä on aika hyvä resepti tytöille.

 • Wie-lpertti says:

  Annika on ehdottoman oikeassa siinä, että Wien ei olisi ikinä pitänyt mennä PGA-turnaukseen. Eikä mihinkään muuhunkaan turhaan. Katsokaa mitä tämä uusi-seelantilainen Ko tekee tuolla: keskittyy olennaiseen ja tuloksia tulee! Michellen nuoruus ja lahjakkuus pilattiin todella upeasti hänen vanhempiensa toimesta. Pitää muistaa, että Michelle ei ole korealainen. Hän on amerikkalainen. Ja kun pikkulikalle laitetaan noin paljon paineita hartioille ja jokaista liikettä vartioi todella tiukka isä (ja äiti), niin ei voi olla helppoa. Miten tuosta vielä noustaan? Menemällä tekemisen juurille ja hankkimalla ympärilleen ihmisiä keiden kanssa se ”tekemisen meininki” muuttuu enemmän siksi lahjakkuuden hyväksikäyttämiseksi. Ei väkisinpuurtamiseksi, kuten se on viime vuosina(kin) ollut. Minnillä taas todellakin oli ja on isoakin jakoa LPGA Tourille, mutta siellä mentiin loppuvuonna 2008 (ja sen jälkeen) niin pahasti metsään, että sieltä ei näytä näkyvän edes se missä mentiin metsään. Kesän 2007 ja talven 2008 mahtava työ valui ns reisille.

 • Sami says:

  Omituinen kommentti Annikalta! Voiko lahjakkuuden kadottaa…??? Minusta lahjakkuutta ei voi kadottaa jos sellaista on. Se on ihmesellä syntymästä kuolemaan mukanaan eikä sitä voi kadottaa. Onko Wiellä ikinä erityistä lahjakkuutta golfiin ollutkaan? Minun mielestä ei ole. Hän on vain nuoresta pitäen harjoitellut ahkerasti ja määrätietoisesti jonka ansiosta hänestä tuli niin hyvä kuin parhaimmillaan oli. Jos hänellä olisi erityistä lahjakkuutta golfiin niin hänen menestys olisi varmasti ollut ihan jotain muuta kuin viime vuodet ovat olleet. Jotain on siis hänen valmennuksessa mennyt pieleen. Varmaakin suuri merkitys on ollut sillä että hänet nostettiin liian nuorena ”liian suuriin saappaisiin” vanhempiensa toimesta.

 • Arska says:

  Mitäs mieltä olette hänen uudesta puttityylistään? Torso vaaterissa, persii pitkällä puttaaminen näyttää melko koomiselta, vaikka ymmärrettävästi saattaa jonkun silmää hivelläkin.

 • Sami says:

  On kyllä aika järkyttävän ja amatöörimäisen näköinen tuo Wien uusi puttityyli. Jos putteri olis 40cm mittainen niin voisi toimiakin. Nyt kun käyttää kutakuinkin normaalin mittaista putteria niin kädet on voimakkaasti koukussa ja melkein kyljissä kiinni. Ei ole kovin helppo saada tuosta luotettavasti toistettavaa heiluriliikettä.

 • Huh huh says:

  En ole ihan varma onko lahjakkuutta olemassa, tai ainakaan sellaista jonka voisi kadottaa. Ehkä jostain löytyy joku poikkeuksellinen yksilö, josta voidaan harjoittelulla saadun suoritustason ja reippaan asenteen alta löytää tällainen luontainen, ylivertainen kyvykkyys kyseiseen toimintaan, se ”lahjakkuus”. Se on varma että paljon on lahjakkuuden nimissä myyty kovaa työtä jota on sen raskaudesta huolimatta tehty rakkaudesta.. Lahjakkuus sikseen! Eiköhän tässä tapauksessa olla vain menetetty motivaatio ja hauskuus harjoittelusta, tekemisen laatu ja määrä. Klassinen lapsineron tarina. Tämän takia vanhempien pitäisi lyödä jarrua nuorelle asiaankuulumattomassa toimminnassa.