16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Sandy Lyle - todellinen Masters-veteraani

Sandy Lyle oli vuosien 1986-1989 välillä 167 viikkoa maailmanlistan Top 10:ssä. Kuva: © Getty Images

Urasi ikimuistoisin hetki lienee voittoon siivittänyt väyläbunkkerilyönti (kolmen metrin päähän) vuoden 1988 Mastersin 72. reiällä. Vieläkö se aiheuttaa sinulle kylmiä väreitä?

Keskustelen aiheesta edelleen mielelläni, vaikka siitä on kulunut jo yli 25 vuotta. On hienoa olla tunnettu tuon ajan historiallisista golfhetkistä. Se oli tärkeä lyönti, mutta vasta birdieputti teki minusta Masters-voittajan.

Kuinka usein saat yhä kuulla tästä huippuhetkestä?

Kyllä siitä joku aina muistuttaa, vaikka olisin maapallon toisella puolella. Pro-am’eissa se on säännöllinen puheenaihe. He sanovat: ”Sinä olet se joka löi sen bunkkerilyönnin. Kuinka vaativa lyönti se oli…?”

Olit varmasti tilanteesta tarkkaan tietoinen?

Tiesin, että minun on tehtävä par päästäkseni uusintaan. Se oli päällimmäinen ajatukseni. Olin tyytyväinen bunkkerilyönnin etäisyyteen (135 metriä) ja siihen, kuinka pallo lepäsi hiekassa. Kun pallo oli lähtenyt, minun oli pakko juosta bunkkerista nähdäkseni sen laskeutumisen. Ehdin jo ajatella, että se olisi aivan reiän vieressä, mutta siihen jäi vielä se kolme metriä.

Kuinka juhlit voittoasi?

Asuin kisan aikana Holiday Inn -hotellissa, ja siellä oli joka ilta meluisa disko. Ajattelin voittoni jälkeen, että tänään mekin otamme ilon irti hotellin baarissa. Kun rymistelin baarin ovista sisään, paikalla oli vain kaksi ihmistä!

Siis ajattelit juhlia Mastersin voittoa Holiday Inn -hotellin baarissa?
Näin on. Ilmapiiri oli vain olematon, sillä kaikki olivat lähteneet. Sen kerran kun olisin halunnut irrotella…

Kuinka paljon Augustan kenttä on muuttunut vuodesta 1988?
Viheriöt ovat varsin samanlaiset, mutta lyöntipaikat ja bunkkerit ovat muuttuneet enemmänkin.

Oletko tyytyväinen tehtyihin muutoksiin?

He ovat tehneet hyvää työtä. Lyöntipaikoilta on nykyään vaikeampi löytää hyviä avauslinjoja. 80-luvulla Augusta oli lyhyempi ja leveämpi. Par-viitoset olivat lyhyempiä, mutta ei kenttä ollut oikeastaan sen vuoksi yhtään helpompi. Jokaisella mailalla on lyötävä aina yhtä tarkasti tiettyihin paikkoihin.

Mitä sinulta vaaditaan, jos haluat nyt 56-vuotiaana voittaa Mastersin

?

On minulla vieläkin pienet mahdollisuudet. Pystyn edelleen lyömään riittävän pitkälle kovaa tulosta ajatellen. Olen selvittänyt karsintarajan muutamana edellisenä vuotena, mutta tarvitsisin hyvän alun turnauksessa ja vähän onnea.

Olet skotlantilainen, mutta kumpi on sinulle merkittävämpi saavutus: vuoden 1985 British Openin voitto vai vihreän takin vastaanottaminen kolme vuotta myöhemmin?
Molemmat ovat hyvin arvokkaita, mutta epäilemättä Masters on merkittävämpi. Vihreä takki, kuuluisa logo… se on vain niin kova juttu.

Sandy Lyle kuului 80-90-lukujen taitteessa lajin ehdottomaan ykkösketjuun. Kuva:  &copy Getty Images

Sandy Lyle kuului 80-90-lukujen taitteessa lajin ehdottomaan ykkösketjuun. Kuva: &copy Getty Images

Olet kaksinkertainen major-voittaja, ja tulit kutsutuksi World Golf Hall of Fameen vuonna 2012. Mutta et ole silti erityisen tunnettu Yhdysvalloissa. Mistä se johtuu?


En ole oikein tuonut itseäni tykö USA:ssa. En osaa markkinoida omaa nimeäni. Annoin mailojeni puhua puolestani, Ne toivat minulle Mastersin lisäksi kuusi voittoa jenkeissä.

Sinulla on koossa 25 voittoa pääkiertueilta, mutta ei yhtään sitten 90-luvun alun. Mitä oikein tapahtui?

Minulla oli ongelmia pallonlyömisen kanssa. Sitten tuli turhautuminen ja itseluottamus oli koetuksella. Hain peliäni pitkän aikaa. Tajusin lopulta, että minun olisi pitänyt karsia kilpailukalenteriani. On itsemurhaa pelata sekä USA:n että Euroopan kiertuetta sellaisilla pelimäärillä.

Et ole koskaan toiminut Ryder Cup -joukkueen kapteenina. Iän ei pitäisi olla esteenä, sillä USA:n kapteeni Tom Watson on 65-vuotias. Uskotko, että saat vielä jossain vaiheessa kutsun tehtävään?


Koskaan ei tiedä. Olin kyllä hieman yllättynyt Tomin valinnasta, mutta hän on varmasti hyvä. Pelaajat toisaalta kunnioittavat eri tavalla kokenutta ja kaiken nähnyttä kapteenia.

Jos sinä ja Nick Faldo pelaisitte parhaimpien vuosien tasollanne Justin Rosen kanssa, kuka veisi voiton?

Justin Rose on modernin golfkauden tuote. Hän on panostanut fyysiseen harjoitteluun ja videotekniikkaan. Minä ja Nick teimme töitä niillä työkaluilla, jotka meillä oli käytössämme. Mutta sanotaan, että aika lähellä Justinia olisimme.

Haastattelu ja lähde: Golf Magazine

Sandy Lyle pelasi ensimmäisen kerran Mastersissa vuonna 1980. Tämän jälkeen häneltä on jäänyt Augustassa väliin vain kaksi turnausta, vuosina 1982 ja 1984.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje