16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Ruutia huippujen valmennukseen

Timo Rauhala palaa golfvalmennukselle. Valmennustyötään hän tekee myös kaudella 2012 Kytäjällä.

Timo Rauhala palasi maanantaina Korean Soulista, jossa hän oli sparraamassa Mikko Ilosta ja JoonasGranbergia, maamme ykköspelaajia. Ulkomaan keikat ovat tulleet tutuiksi pelaajia luotsatessa. Seuraavaksi Rauhala matkustaa Turkkiin valmentamaan ja toimimaan caddienä Minea Blomqvistille.

Rauhalan henkilökohtaisiin valmennettaviin lukeutuu myös maamme kohutuin amatöörilupaus Albert”Hippu” Eckhardt. Melkoinen nippu yhdelle miehelle Suomen kokoisessa maassa. Varsinkin kun muistetaan se, että Rauhala on ollut moninaisissa valmennus-ja konsultointitöissä lähes kaikkien muidenkin huippujemme kanssa

Lahdessa ensimmäiset golfoppinsa saanut ja itsekin ammattilaisuraa hetken rakentanut Rauhala on monella mittarilla maamme ainoa huippuihin keskittyvä valmentaja. Kokemusta ja suhteita kansainvälisiin toimijoihin on todella paljon, menestystä pelaajien kautta on tullut enemmän kuin kaikilla muilla yhteensä.

Silti Timo Rauhala on kotimaassa valmennustoiminnassa tietyllä tavalla sivuraiteella. Varsinkin suhteessaan Golfliittoon, siitäkin huolimatta, että hän on varsin pitkään jakanut oppejaan myös amatööristatusta kantaneille huipuille.

Timo

Pian 20 vuoden ajan valmennustyötä tehnyt Rauhala on pelaajiensa kautta keskiössä kun puhutaan kotimaisten huippujen kanssa toimimisesta. Toimintaedellytykset pelaajien kehittämiselle hän näkee silti rajallisina. Suuren osan valmennustyöstään Rauhala tekee kotimaassa, mutta näkisi tärkeäksi sen, että huiput saisivat nykyistä useammin valmentajansa mukaan kisa-ja harjoitusmatkoille.

”Suomessa tarvittaisiin parempaa keskusteluyhteyttä niiden kesken, ketkä tätä toimintaa käytännössä pyörittävät. Meillä kyräillään ja puhutaan usein lillukanvarsista puuttumatta todellisiin haasteisiin”, Rauhala määrittää.

”Golfissa on moneen muuhun lajiin verrattuna varsin paljon rahaa käytössä nuorten ja amatöörien valmennukseen ja näiden kehittämiseen. Nykyisellä päävalmentajalla Staffan Johanssonilla on oma linjansa ja paljon hyviä asioita on tapahtunut. Joukkueet ovat päässeet lähelle mitaleita EM-kisoissa. Mutta varsinainen menestys on jäänyt tulematta. Viimeisen kymmemen vuoden aikana 98 prosenttia suomalaispelaajien saamasta julkisuudesta on tullut Mikon ja Minnin kautta”, Rauhala muistuttaa.

Panostusta todellisiin huippuihin

Timo Rauhalan kanssa keskusteltaessa monella alan ihmisellä, myös allekirjoittaneella, menee usein sormi suuhun ymmärryksen puutteessa. Puhetulvasta on joskus työlästä kaivaa olennaista punaista lankaa joka hänelle itselleen on kristallinkirkas.

” Kun puhumme huipulle pyrkimisestä ja tavoitteellisesta toiminnasta pitäisi unohtaa jako amatööreihin ja ammattilaisiin ja puhua vain golfista”, Rauhala kiteyttää.

Rivien välistä on helppo kaivaa esiin kivi joka kalvaa Rauhalan omassa kengässä. Hän näkisi, että Golfliiton jäsenistöltä keräämistä rahoista ja valtiovallan kautta saamista varoista pitäisi suunnata pelimerkkejä myös ammattilaishuipuille. Pian käynnistyvä olympiaprojekti ja sen sisältö ovat ajankohtainen aihe.

”Mikko Ilonen, Minea Blomqvist, Joonas Granberg ja toki muutkin näyttöjä jo antaneet huippumme tarvitsevat säännöllisempää tukea ulkomaan harjoitus-ja kisamatkoilla.Henkilökohtaisen valmentajan mukaanottaminen jää liian usein kiinni siitä, että siihen ei ole taloudellisia resursseja. Tämä on ihan oikeasti melkoinen haaste. Nyt pitäisi suunnata varoja suoraan niiden pelaajien valmennustoimintaan joilla on mahdollisuuksia menestyä, hän painottaa.

Mikko

Vuosi 2011 oli Rauhalalle taloudellisesti erittäin haasteellinen.

”Minnillä oli vaikeaa USA.ssa, Ilonen joutui sairauslomalle kesäkuussa. Golfmasuuni-säätiö jolle tein paljon töitä huippujen valmennuksessa lopetti varojen puutteessa toimintansa kuin seinään alkukesästä”, Rauhala luettelee.

Vaikka Rauhalan sanoma ja tilanneanalyysi koskettavat pitkälti hänen omaa toimintaansa, ovat esillenostamansa pointit erittäin oleellisia . Golfliitolle lajin ottaminen mukaan vuoden 2016 olympialaisiin antaa monpuolisen työkalun markkinoimiseen sekä lisää taloudellisia resursseja.

Golfliitto pitää toukokuun puolivälissä tiedotustilaisuuden Kytäjällä aiheesta Golfin olympiaprojekti. Vastaavanlainen info oli merkitty kalentereihin jo vuoden 2011 alkukesään, mutta se siirtyi siis vajaalla vuodella.

Olympiaprojekti on ollut liiton viestinnässä isossa roolissa siitä alkaen kun laji sai olympiastatuksen, joten sen liiikkeellelähtöä ja toimintamallien julkistamista odotellaan suurella mielenkiinnolla.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)

    mai says:

    Valitettavasti tulokset kertovat totuuden tästä hetkestä taaksepäinkin. Antakaa mahdollisuus muillekin valmentajille, Golfliitossa ovet ja silmät auki uusille kyvyille!

    bob fleming says:

    Timo Rauhala on täysin oikeassa tuossa valmentamisessa. Liitto käyttää energiaa johonkin svigitreeneihin kun heidän tulisi tukea näiden nuorten valmentajia. Aluevalmennus systeemi on ideana ihan ok, mutta kun todellisuudessa he vain sotkevat asioita sekaantumalla jonkun nuoren ”backsvingiin”. Joskus tuntuu että heidän vain täytyy saada jotenkin törsättyä heille annetut rahat.

    Miksa says:

    En halua omalla jäsenmaksullani tukea ammattiurheilua. Jos golfin harrastaminen ilman golfliiton pakkojäsenyyttä olisi mahdollista eroaisin siitä heti. En halua olla omalta osalta kannattamassa vastemielistä huippu-urheilua. Säännöllisesti kuulee mantran, että nuorilla täytyy olla esikuvia. Mitä esikuvia säännöllisesti luokkaantuneet huippu-urheilijat ovat nuorille? Ihmisen keho ei kestä ammattimaista harjoittelua oli kyse lähes mistä lajista tahansa, myös golfista. Golfliiton täytyisi panostaa siihen 99 % jäsenistä, jotka eivät ole huippugolfareita. Tavallisen golfarin pelaamista golfliitto on viime vuosina pyrkinyt lähinnä vaikeuttamaan.

    Jepjep says:

    Blomqvistin ansiot viideltä vuodelta $693,989.00 ja sponsoritulot päälle. Ilosen uran ansiot $3,741,901.00 ja sponsoritulot päälle. Kyllä tuon tason urheilijoiden pitää pystyä palkkaamaan itse tarvittavat henkilöt ympärilleen. Blomqvistin kierroskeskiarvo tänä vuonna muuten 75,58, käsittääkseni ei yhtään kierrosta alle 70 lyönnillä (?). Paraneeko tulos jos Rauhala saa kiertää mukana koko kauden? 🙂

    Pelle Kickelström says:

    On järjetön ajatus kierrätyttää Rauhalaa ammattilaisten mukana ympäri maailmaa tavallisten klubituuppareiden rahoilla. Aivan käsittämätöntä edes päästellä tälläisiä asioita ulos suusta. Ammattilaiset maksavat omat valmentajansa omasta pussistaan. Aivan perusasia! P.s. Aion jatkossa skipata järjestelmällisesti kaikki artikkelit joissa mainitaan sana Hippu. Jää varmaan 90% jutuista lukematta..