Pidetty ja palkittu Tommi Henttu omistautuu valmentamiselle - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Pidetty ja palkittu Tommi Henttu omistautuu valmentamiselle

"Jos jotain haluaisin pelaajille antaa, niin sen tunteen, että minä välitän heistä ihmisinä", Tommi Henttu sanoo.

Tommi Henttu palkittiin joulukuussa vuoden opettavana ammattilaisena Suomen PGA:n palkitsemisgaalassa. Tunnustuksen myötä hän nousi monien golfia seuraavien tietoisuuteen ensimmäisen kerran.

Henttu ei kuitenkaan ole golfalalla uusi tulokas. Hän on valmentanut pelaajia aloittelijoista kansainvälisen tason kilpapelaajiin jo vuodesta 2001 lähtien. Tällä hetkellä Hentun valmennettavista Team Finland -maajoukkueisiin kuuluvat Krista Junkkari, Jesse Saareks ja pro-ryhmässä harjoitteleva Tiia Koivisto. SM-mitaleitakin on valmentajan pelaajille kertynyt jo yli 20.

Hentun valmennuksen ydintä on keskusteleminen. Hän kokee analysoinnin opettavan paitsi pelaajia myös häntä valmentajana.

“Pelaajani ovat opettaneet minulle valtavasti muun muassa vuorovaikutuksesta ja siitä, että jokainen on yksilö”, Henttu toteaa.

Hän ei halua nostaa itseään etualalle, eikä suostu kantamaan kunniaa pelaajiensa menestyksestä yksin. Ammatillisesti hän kokeekin saaneensa työkaluja valmennustyöhön erityisesti Suomen Golfliiton valmentaja Jussi Pitkäseltä ja tilastospesialisti Jarmo Alapirtiltä.

“Jossain mielessä on käynyt myös tosi hyvä tuuri, että olen löytänyt ympärilleni sellaisia ihmisiä, joiden kanssa tulee niin hyvin toimeen ja joiden kanssa voi keskustella asiasta kuin asiasta ja kehittää omaa osaamistaan”, Henttu arvioi.

Myös pelaajat arvostavat Hentun kanssa käymiään keskusteluja. Pitkään Hentun valmennuksessa työskennelleen ja viime kesänä EM-hopeaa voittaneen Krista Junkkarin mielestä puhelut Hentun kanssa ovat olleet tärkein yksittäinen tekijä pelaajana kehittymisen kannalta. Nykyisin kaksikon puhelut kulkevat Atlantin yli, mutta luottamuksellinen side on etäisyydestä riippumatta säilynyt vahvana.

“Voin kertoa Tommille kaikki ajatukseni ja mielipiteeni ilman, että minua tuomitaan” Junkkari sanoo.

”Palkitsevinta valmentamisessa on se, kun näkee, että pelaajat menevät eteenpäin – enkä tarkoita sillä menestystä.”

Luottamus ja välittäminen ovat sanoja, jotka toistuvat Hentun puheessa useasti. Henttu kokeekin, että välittäminen kuvastaa koko hänen valmennusfilosofiaansa.

“Jos jotain haluaisin pelaajille antaa, niin sen tunteen, että minä välitän heistä ihmisinä. Haluaisin että pelaajat voisivat sanoa, että tuo kaveri oikeasti välittää meistä”, Henttu sanoo.

Ja niin valmennettavat sanovatkin. Junkkari, Koivisto ja Saareks kokevat olevansa Hentulle tärkeitä, eivät vain urheilijoina vaan ihmisinä. Toisinaan Henttu soittaa vain kysyäkseen, mitä pelaajille kuuluu, ja heidän mukaansa juuri se tekee hänestä niin hyvän valmentajan.

“Tommi ymmärtää, miten golfin ulkopuoliset kiireet vaikuttavat tekemiseen. Se, että Tommi tuntee minut niin hyvin ihmisenä, auttaa myös kehittymään golfarina. Tommi on ihana ihminen, joka välittää pelaajistaan, kentän ulkopuolellakin”, Junkkari sanoo.

Syy, miksi Henttu alun perin päätti ryhtyä valmentajaksi, oli halu oppia ja ymmärtää. Sitä myös hänen valmennettavansa arvostavat.

“Olin silloin alkuaikoina kova vänkäämään, ja halusin kyseenalaistaa kaikkea. Halusin etsiä omat selitykseni sille, miksi asiat pitäisi tehdä tietyllä tavalla”, Henttu muistelee.

Hentun oma golfura alkoi teini-iässä. Suuret kehitysharppaukset golfissa veivät monipuolisesti urheilua harrastaneen nuoren miehen mennessään. Golf vei kaiken vapaa-ajan, kunnes siitä muodostui Hentulle myös ammatti ja lopulta elämäntapa. Työpäivän aikana Henttu saattaa tehdä tarkkaa svingivideoanalyysiä, auttaa asiakasta valitsemaan parhaiten käteen istuvan golfhanskan, kirjoittaa välissä muutaman green cardin ja illan päätteeksi vaihtaa kasan grippejä.

Hentun tietotaito muun muassa välineistä ja tilastoinnista on merkillepantavan laajaa, mutta Hentulle se on vain osa kokonaisuutta. Kokonaisvaltaiseen valmentamiseen kuuluu, ettei yhtäkään kiveä jätetä kääntämättä – millään osa-alueella.

Tiedon jano ajaa Henttua eteenpäin, ja pelaajien jatkuva kehittyminen haastaa valmentajaa aina uudella tavalla. Henttu kokee, että on vuosien saatossa kehittynyt valmentajana entistä rauhallisemmaksi ja selkeämmäksi. Hän kokee oppineensa myös, että valmentajan tai pelaajan kehitys ei aina näy numeroissa ja tuloksissa.

“Palkitsevinta valmentamisessa on se, kun näkee, että pelaajat menevät eteenpäin – enkä tarkoita sillä menestystä. Ajattelen, että menestystä tulee, jos pelaaja tekee töitä ja uskoo itseensä. Kehittyä voi kuitenkin muillakin tasoilla, kuten henkisesti tai kokonaisvaltaisesti ihmisenä.”

Tommi Henttu omistautuu työlleen, ja se on yksi syy, minkä vuoksi hänen ammattitaitoonsa luotetaan. Valmentajan pyyteetön työ ja omistautuneisuus eivät kuitenkaan tule itsestäänselvyyksinä Hentun valmennettaville. Ollakseen valmis antamaan valmennukseen täyden panoksensa, Henttu edellyttää myös pelaajan sitoutuvan työskentelyyn, jota yhteisten tavoitteiden saavuttaminen vaatii.

Sitoutuneisuus näkyy harjoittelukulttuurissa. Harjoitussuunnitelmia luodaan pitkällä tähtäimellä, eikä huolella laadittuja ohjelmia muuteta helposti. Työ on pitkäjänteistä ja tunnollista – niin pelaajien kuin valmentajankin osalta. Sitoutuneisuus onkin johtanut siihen, että Hentun valmennuksessa yleensä pysytään.

“Erityisen hienoa on se, että tarinani pelaajien kanssa ovat olleet niin pitkiä. Nykyisistä valmennettavistani esimerkiksi Jesse Saareks on tullut Koski-Golfin rangelle ensimmäisen kerran kolmen vuoden iässä, ja samalla yhteisellä matkalla ollaan nyt 13 vuotta myöhemminkin.”

Koskigolfilaisille Henttu on paikan sielu. Klubirakennuksen aulassa istuu usein jo aamulla joukko pelaajia odottamassa Henttua. Kun hän saapuu paikalle, käydään läpi päivän polttavat puheenaiheet griinien liukkaudesta KooKoon edellisillan peliin.

“Tommilla on valtava persoona. Siitä johtuen varmaan jokainen koskigolfilainen osaa imitoida Tommin puhetta”, Jesse Saareks kuvailee.

Eikä ihme. Henttu toteaa saavansa virtaa juttutuokioista liittyivätpä ne golfiin tai eivät. Hän myöntää olevansa vahvasti tunteella elävä ihminen ja ulkokuorensa alla myös herkkä – ”vaikka sitä ei kukaan uskokaan”, hän lisää samaan hengenvetoon.

Hentun hyvin tunteville valmennettaville tunteikkuus on kuitenkin erottamaton osa valmentajan persoonaa. Tähänastisen valmentajanuran parhaat muistot liittyvät tunnerikkaisiin hetkiin pelaajien kanssa.

“Ne puhelut, jotka olen saanut, kun pelaajani on saavuttanut jotain hänelle tärkeää, ovat jääneet vahvimmin mieleen. Tulee vieläkin kyynel silmään, kun miettii niitä puheluita. Ne koskettavat, niistä jää jälki“, Henttu muistelee.

Pelaajat kuvailevat valmentajaansa optimistiksi, jonka uskoa on vaikea horjuttaa. Krista Junkkari kertoo Hentun pakottavan hänet jokaisen puhelun lopuksi löytämään tekemisestään kolme kehumisen arvoista asiaa, olipa kierros tai päivä sujunut kuinka huonosti tahansa.

Jesse Saareks puolestaan muistelee Hentulle soitettua puhelua päivänä, jolloin Krista Junkkari piti kärkipaikkaa EM-kilpailuissa.

“Tommi sanoi minulle, että ’ihan samaa talvihallin huminaa säkin Jesse oot kuunnellut kuin Krista, niin miks säkin et pystyis tohon?’. En tiedä mikä siinä oli, mutta sen jälkeen pelasin seuraavan kierroksen -5. Kierroskeskiarvo oli siitä kisasta kauden viimeiseen kisaan 69,9.”

Kuka?

Tommi Henttu
Ikä: 40
Kotipaikka: Kouvola
Ammatti: Golfopettaja ja -valmentaja
Muuta: Työskentelee Swing­makers Golfin Head Prona Koski-Golfissa Kuusankoskella, Suomen PGA:n Teaching Professional of the Year 2019

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje