Anja & Mikko Altonen saivat lopullisen kipinän aloittamiseen kuten niin useat muutkin, työkaverien suosituksesta.
Henkilöt | Henkilöt |
26.9.2017

”Parasta golfissa ovat liikunta, luonto ja sosiaalisuus”

Mikko (88-v) ja Anja Altonen (84-v) lukeutuvat maamme iäkkäimpiin kierroksensa käveleviin golfpariskuntiin.

HGK:n kentällä Talissa senioripelaajien osuus on syyskuisena maanantaipäivänä silmämääräisen arvion mukaan yli 75 prosenttia.  Osasyynä on HGK:n  maanantaisin käytävä kisa, Seniorimaanantai. Toinen selite syksy ja päiväaika, jolloin työssäkäyvät ja koululaiset ahertavat muiden kiireiden parissa.

Mikko ja Anja Altonen aloittivat golfin Talissa 70-luvun puolivälissä Mikko Altosen lääkärikollegojen suosituksesta.

Kentän alue oli tullut tutuksi jo 50-luvun jälkipuoliskolla, jolloin Altoset ulkoiluttivat poikiaan Jannea ja Pekkaa rattaissa väylien laitamilla.

Jälkikasvu ehti ennen vanhempien ”hurahtamista” tehdä Talissa uraa caddienä, caddiemasterina sekä seuran junioripelaajina.

Janne Altonen teki myöhemmin mittavan uran golfvälinekauppiaana sekä maahantuojana ennen eläköitymistään.

Mikko Altosen loppuasento onnistuneen lähestymislynnin jälkeen Talin 12:lla.

Reilut neljä vuosikymmentä myöhemmin Anja ja Mikko Altonen ovat edelleen vakikävijöitä Talin kentällä. 80+ vuotiaita pelaajia Talissa on runsaasti, pariskuntana Altoset ovat kuitenkin vanhimpia ja Mikko Altonen miehistä iäkkäin joka kiertää säännöllisesti vetäen kärryään.

HGK:n ikäpresidetti auton kanssa pelaavista on 96-vuotias Mauri Maunula.

”Pelaamme pari kertaa viikossa, käymme säännöllisesti kuntosalilla ja konserteissa. Golf on meille liikuntamuoto, jonka kautta luonto avautuu kauneimmillaan. Lajin sosiaalisuus on tärkeä tekijä, jonka vuoksi HGK on meille kuin toinen koti”, Anja Altonen kertoo.

Kiinnostuksesta lajiin ja ”lasten harrastamiseen” kertoo sekin, että Altoset käyvät varsin usein seuraamassa poikiensa, yli kuusikymppisten Jannen ja Pekan kisoja Talissa.

”Siinäkin saa hyvää liikuntaa, tapaa ihmisiä ja näkee hienoja lyöntejä”, Mikko Altonen perustelee.

Maanantaina Talin kentällä oli lämpimän sään johdosta tavallista enemmän pelaajia, niinpä Altoset osuivat kanssani samaan ryhmään.

”Pelaamme lähes aina yhdessä, mutta on miellyttävää jos ryhmään tulee muita. Peliämme helpottaa ja nopeuttaa se, että pelaamme Mikon kanssa samalta punaiselta tiiauspaikalta.”

Kerran eronneet taas Talissa

62 vuotta naimisissa ollut pariskunta muutti Mikko Altosen työn johdosta 17 vuoden ajaksi Ouluun.

”Golfillisesti se oli erilaista ja ikimuistoista aikaa, syntyi valtavasti uusia ystävyyksiä. Oulun golf kehittyi tuon jakson aikana valtavasti Sankivaaran kenttien avautumisen myötä.”

Altoset lukeutuvat niihin harvoihin talilaisiin, jotka ovat eronneet muuton vuoksi HGK:sta ja saaneet jäsenyyden toistamiseen liittymismaksun suoritettuaan 1994 Oulusta palattuaan.

”Liityin ensimmäisellä kerralla Mikkoa myöhemmin Taliin jäseneksi. Poikani Janne toimi suosittelijana. Perusteluksi hän laittoi osuvasti lauseen, ”golflesken rooli ei ole kadehdittava.”

Anja Altosen rakkain maila on putteri, jonka hänen poikansa osti vuonna 1970 Kanadan suurlähettiläältä ja antoi äidilleen tämän aloittaessa golfin .

Golfin aloittamisen myötä lomamatkailu on suuntautunut talvikaudella lähinnä Espanjaan ja Portugaliin, myöhemmin myös Turkin Belekiin.

”Golfista tulee aina henkisesti niin hyvä olo. Kauniissa luonnossa kulkeminen ei koskaan kyllästytä. Talin monipuolinen puusto tekee minuun aina vaikutuksen”, Anja Altonen hehkuttaa.

Altosten jalka nousee ja peli etenee ripeästi. Fyysistä tai henkistä väsymystä ei ole havaittavissa.

”Kierroksen jälkeen ruoka ansaitusti maittaa. Huomenna ohjelmassa on seniorien ohjattu kuntosalivuoro, seuraavana päivänä taas golfkierros Talissa”, Mikko Altonen kertoo pariskunnan ohjelmasta.

Altosen pariskunnan ohjema golfkierroksen jälkeen jatkui yhteisellä illallsella sekä kirjojen lukemisella.

Puhdikas pariskunta kiertää mukanamme 12 reikää ja oikaisee 16:n väylän kautta klubitalolle.

Vaikka lämpimät kelit jossain vaiheessa loppuvat, Altosten suunnitelmissa on kiertää Talin kenttää syksyllä niin pitkään kuin se on avoinna.

”Asiallinen pukeutuminen ja liikunta pitävät lämpimänä. Kun golfkausi loppuu, sauvakävely nousee toiseksi liikuntamuodoksi. Tässä iässä pitää liikkua jotta pysyy vireänä”, Anja Altonen muistuttaa.

Syy omalle pelaamiselleni oli  Golfisteen avustajana pitkään toimineen kuvaaja Tomi Natrin tutustuttaminen Talin kenttään.

”Kokemus Talista oli erittäin positiivinen. Mutta kierroksen kruunasi kyllä Altosten kanssa pelaaminen. Se antoi hyvää perspektiiviä ja uuden henkilökohtaisen tavoitteen. Toivottavasti minä kykenen vaimoni kanssa 85+ iässä nauttimaan golfista ja liikunnasta samalla tavoin”, Natri kiteytti mietteensä.

 

Teksti: Teemu Tyry

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.