Linus Väisänen löysi perjantaina hyvän kirivaihteen, mutta reiät loppuivat kesken. Kuva: Getty Images
Henkilöt |
7.1.2018

Onko nyt Väisäsen vuoro?

Maanantaina 26 vuotta täyttävän Linus Väisäsen läpimurto ammattilaiskentillä odottaa vielä itseään. Tulisiko se alkavalla kaudella?

Linus Väisänen on kuulunut jo muutaman vuoden ajan niihin kotimaisiin ammattilaisiin, joiden odotetaan raivaavan lähitulevaisuudessa tiensä isommille areenoille. Hyvän college-golfuran Floridassa tehnyt pelaaja sai vuoden 2015 keväällä rajoitetun kortin Kanadan kiertueelle, mutta on sittemmin kääntänyt katseensa Eurooppaan.

”Pohjois-Amerikassa pelaaminen ei kuulu tällä hetkellä suunnitelmiini. Keskityn nyt uraani täysipainoisesti vanhalla mantereella, ja tarkoitus olisi aluksi vakiinnuttaa paikka Challenge Tourilla”, hän sanoo.

Väisänen pelasi viime kaudella kahdeksan kilpailua Euroopan kakkoskiertueella. Tämä mahdollistui Vierumäeltä saatujen villien korttien avulla, sillä hänen kategoriallaan ei paikkoja Challenge Tourin turnauksiin olisi herunut.

Sipoolainen ei ollut viime vuoden esityksiinsä tyytyväinen, vaikka pelit CT:llä sujuivat nousujohteisesti. Hän selvitti karsintarajan ja ylsi kauden parhaimpiin sijoituksiinsa (39:s, 48:s ja 45:s) kolmessa viimeisessä CT:n kilpailussaan.

”Enemmän odotin itseltäni, useammin olisi pitänyt päästä jatkokierroksille. Se oli realiteetti ja eräänlainen herätys. Siihen olen kuitenkin tyytyväinen, että kehitystä tapahtui jälleen oikeaan suuntaan. Peli on joka vuosi parantunut.”

Kaiken kaikkiaan karsintaruljanssi oli melkoisen kuluttava tapahtuma.

Kauden jälkeen Väisänen ja hänen valmentajanaan jo 11 vuotta toiminut Jyry-Jussi Peltomäki istuivat alas pohtimaan talven harjoittelua ja seuraavan kauden kuvioita.

”Mietimme, miten saisimme päivittäisen toiminnan laadukkaammaksi. Monia pieniä asioita on hiottava parempaan suuntaan, suurimmat kehityskohteet liittyvät puttiin ja lähipeliin.”

Vuosaaren kentällä pelaajaksi varttuneen Väisäsen lähiaikojen suunnitelmiin kuuluu Floridan leiri ja Nordic Liigan talvisarjan kilpailut. Kuva: Antero Lindell

”Jyry on valmentamisen ohella minulle eräänlainen mentori ja life coach. Itselleni on iso asia, että valmentajan kanssa voi puhua kaikesta muustakin kuin golfista.”

Väisänen esiintyi edukseen myös kauden loppupuolella pelatuissa Euroopan kiertueen karsinnoissa, edeten kakkosvaiheesta aina karsintafinaaliin saakka.

”Karsintafinaali oli hyvä kokemus. Kaiken kaikkiaan karsintaruljanssi on melkoisen kuluttava tapahtuma, painokin pääsi putoamaan normaalista 75 kilosta noin 70 kiloon.”

Suomalaisille pelaajille jaettavat Challenge Tourin vaihtokortit ovat Vierumäki Golf Oy:n toimitusjohtajan Jan Ruohon hallussa, koska kenttä myös järjestää elokuussa pelattavan haastajakiertueen turnauksen.

”Minulla ei ole tarkempaa tietoa, missä vaiheessa, millä perusteella ja kenelle kortit tullaan jakamaan. Voi olla, että se menee lähelle kauden avausta. Ensimmäiset kilpailut on pelattu viime vuosina maaliskuussa.”

Lienee odotettavissa, että Väisänen kuuluu kokeneiden Roope Kakon ja Jaakko Mäkitalon ohella jonkinlaisen korttinivaskan saajien joukkoon. Vierumäen vaihtokorteista 24 on menossa tasaisesti Finnish Tourin viime kauden rankingin kärkikolmikolle, Mikael Salmiselle, Lauri Ruuskalle ja Peter Erofejeffille. Viime vuonna Vierumäellä oli hallussaan yhteensä 50 villiä korttia CT:lle.

Viimevuotisista Challenge Tourin suomalaisista Tapio Pulkkanen teki riemukkaan ”sarjanousun” ET:lle ja Oliver Lindell sekä Kalle Samooja säilyttivät kattavan kortin kiertueelle omien peliesitystensä ansiosta. Uutena pelaajana niin ikään vahvalla kategorialla CT:lle liittyy karsintafinaalissa mainiosti pelannut Kim Koivu.

Paikalle ovat tulossa ainakin Greg Eason ja Kyle Wilshire, jotka pelaavat nykyään Web.com Tourilla.

Vuoden ensimmäiset kilpailunsa Väisänen pelaa helmikuussa Espanjassa Nordic Liigan talvisarjassa. Tilanteesta riippuen hänet nähdään myös varsinaisella kaudella Pohjoismaiden kiertueella, aina kun aikataulu sen vain sallii. Viime vuonna Väisänen pelasi Nordic Liigassa neljän talvisarjan kilpailun ohella seitsemän ”runkosarjan” turnausta. Kiertueen rankingissa hän oli 38:s.

”Tukiverkostoni on hyvällä malllilla. Voin keskittyä täysipainoisesti työn tekemseen”, Väisänen sanoo. Kuva: Golfpiste

Väisänen on lähdössä tulevana maanantaina eli 26-vuotissyntymäpäivänään Floridaan kahden viikon harjoitteluleirille.

”Harjoittelen ja pelaan Orlandossa muutaman entisen joukkuekaverin (University of Central Florida) kanssa. Paikalle ovat tulossa ainakin Greg Eason ja Kyle Wilshire, jotka pelaavat nykyään Web.com Tourilla.”

Hänen tyypillinen talvikauden harjoituspäivänsä alkaa salitreenillä. Lajiharjoituksen vuoro on iltapäivällä ja viimeinen rupeama koostuu venyttelystä tai joogasta.

”Hoidan itsenäisesti saliharjoittelun ja teen omat treenausohjelmani, sain siihen varsin hyvät pohjat yliopistoaikoina. Tänä vuonna olisi tarkoitus panostaa enemmän fyysiseen harjoitteluun myös pelikauden aikana.”

Väisänen on mielissään laajasta yhteistyökumppaniverkostostaan. Se antaa hänen mukaansa mahdollisuuden sellaiseen täysipainoiseen työskentelyyn, mitä golfammattilaisena pelaaminen vaatii.

”Ilman heitä en voisi toteuttaa unelmaani. Allekirjoitin tällä viikolla monivuotisen sopimuksen pääsponsorini Jatke Oy:n kanssa. Tein uudet yhteistyösopimukset myös kahden golfbrändin kanssa: Adidas toimittaa tekstiilit ja kengät, Bridgestonelta tulevat pallot, hanskat ja bägi. Myös Hankkija Oy kuuluu uusiin sopimuspartnereihini.”

Pelaajan entisistä yhteistyökumppaneista jatkavat Sähkö-Salo Oy, Vatupassi Oy, Vuosaari Golf sekä BioCare Finland Oy. Näiden lisäksi Väisäsellä on kaksi yksityistä tukijaa.

Juttua täydennetty 7.1. klo 19.17. Kuten nimimerkki ”Bunkkeripete” tätä juttua koskevassa kommentissaan totesi, Finnish Tourin kauden 2017 rankingin kolme parasta saavat tänä vuonna kahdeksan villiä korttia Challenge Tourille. Muiden villien CT-korttien jakautumisesta eri suomalaispelaajille ei toimituksella ole tässä vaiheessa tietoa. Mikäli Vierumäellä on niitä yhtä paljon kuin vuonna 2017, FT:n rankingin kärkitrion osuus poislaskettuna jaettavia kortteja on jäljellä vielä yli puolet. 

Kommentit

Jutussa ennakoidaan, että Väisänen, Roope Kakko ja Jaakko Mäkitalo kuuluvat ”isoimman (CT:n villi)korttinivaskan saajien joukkoon”. Onko GP:n aiemmin uutisoima Finnish tourin ja Vierumäen sopimus purettu? Ainakin se uutisoitiin muistaakseni niin, että villien korttien päänivaska menee FT:n loppurankingin kolmelle parhaalle. Yllämainittu kolmikko ei siihen joukkoon kuulu.

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.