16.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][16]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Miesten maajoukkueessa debytoiva Jonatan Jolkkonen: ”Iso kunnia päästä huippujätkien kanssa samaan ryhmään”

Kauden toistaiseksi kovin suomalaissijoitus Nordic Liigassa avasi Jolkkoselle portit Berliinin EM-turnaukseen.

Jonatan Jolkkonen on yksi mielenkiintoisimmista nimistä miesten tämänvuotisessa golfin EM-joukkueessa. Merkittävimmäksi onnistumiseksi porvoolaisen valinnan kannalta muodostui toukokuun lopulla Viron Pärnussa pelattu Nordic Liigan kilpailu, missä hän venyi kakkoseksi.

Reilun viikon kuluttua 21 vuotta täyttävä Jolkkonen kertoo, ettei osannut aavistaa Pärnun kisan jälkeen, että se johdattaisi hänet maajoukkuedebyyttiin miesten tasolla.

”Olihan se yllätys, en edes ajatellut silloin maajoukkuevalintoja. Taisi olla Paltamon Finnish Tour -kilpailun yhteydessä, kun eräs kaverini sanoi, että minulla on FAR:n (kotimaan amatööriranking) kautta hyvät mahdollisuudet EM-joukkueeseen.”

Berliiniin matkaavasta kuusikosta kaksi valittiin FAR:n ja kaksi WAGR:n (maailman amatööriranking) perusteella. Muut kaksi valintaa sekä varamiehen paikka suoritettiin valmentajan harkinnalla.

”Hieno fiilis ja iso kunnia päästä huippujätkien kanssa samaan ryhmään. Henkilökohtaisella tasolla pyrin mahdollisimman ehjään suoritukseen, mutta joukkueen eteen hommia tehdään.”

Jolkkosen kakkossija on edelleen suomalaispelaajien paras saavutus Pohjoismaiden kiertueella tämän vuoden osalta. Top 10 -sijoituksia on koossa vasta kolme, joista kaksi on tullut kiertueen talvisarjan kisoista. Hän on vain yhden kisan pelanneena paras suomalainen NL:n rankingissa.

”Uskon, että lisää hyviä sijoituksia tullaan näkemään suomalaisten toimesta Nordic Liigassa vielä kauden edetessä. Se on usein pienestä kiinni, että lähtee kulkemaan. Onhan silti myönnettävä, että aika niukasti sieltä on nyt menestystä tullut.”

Mika Piltz on valmentanut Jolkkosta parin edellisen vuoden ajan.

Jolkkonen sanoo, että pelaaminen on hänen vahvin puolensa golfissa.

”Heikkouksia riittää joka osa-alueella, mutta itse pelaamisen nostan muiden yläpuolelle. Viihdyn myös paremmin kentällä kuin rangella, enkä ole mikään tekniikka-friikki.”

Hänen valmennuksestaan on parin viime vuoden ajan vastannut Mika Piltz, jolla on suojissaan useampikin suomalainen eturivin pelaaja. Jolkkosen mukaan päähuomio on pitkälti perusasioissa, joita hiotaan talvellakin.

”Minulla svingi elää jonkin verran pelikaudella, joten sitä täytyy välillä huoltaa kisojen välissä.”

Kullo Golf Clubia edustava Jolkkonen pelasi viime viikolla Vaasassa uransa viimeisen juniorikilpailun, mutta joutui tyytymään 21-vuotiaiden SM-lyöntipelissä seitsemänteen sijaan.

Meillä on siellä kolme päivää aikaa tutustua olosuhteisiin ja kenttään, kunnes päästään tositoimiin tiistaina.

”Onnistuin Vaasassa vain toisella kierroksella. Päätöspäivänä jouduin takaa-ajajan asemassa ottamaan vähän enemmän riskejä, ja se kostautui. Siellä oli myös pieniä tekniikkamurheita, mutta ne on jo valmentajan kanssa saatu selätettyä.”

Hänen tavoitteenaan on kehittyä golfissa kokonaisvaltaisesti. Tulos- ja sijoitustavoitteita hän ei ole koskaan halunnut itselleen asettaa. Lyönnin pitää toimia, sillä silloin kun pallo tottelee toivotulla tavalla, lopputulema on myös sen mukainen.

Viimeisen junioriturnauksensa kesäkuun lopussa pelannut nuorukainen ei halua miettiä ammattilaisuutta ennen kuin on saanut koottua tarpeeksi kansainvälistä kokemusta.

Jolkkosella on maajoukkuetehtävien jälkeen vielä useampi iso koitos edessä. Näistä hän mainitsee miesten lyöntipelin SM-kilpailut, jotka pelataan parin viikon kuluttua Turussa sekä Erkko Trophyn ja Alastaron Nordic Liiga -turnauksen, jotka ovat ohjelmassa ensi kuun puolella.

”Niissä olisi kiva menestyä.”

Ammattilaisuus ei ole Jolkkoselle tässä vaiheessa ajankohtainen asia. Hän korostaa tarvitsevansa vielä kansainvälistä kokemusta, ennen kuin statuksen vaihtoa ryhdytään harkitsemaan. Lähtökohdat sille joka tapauksessa ovat olemassa. Merkonomin paperit ovat taskussa, ja viime talvena tuli suoritettua varusmiespalvelus Puolustusvoimien Urheilukoulussa.

Tämän viikon Jolkkonen on pyhittänyt harjoittelulle, minkä vuoksi hän päätti jättää reikäpelin SM-turnauksen väliin. Alkuviikolla oli vielä tapaaminen Mika Piltzin kanssa, missä käytiin läpi näiden päivien treenejä. Lauantaina hän suuntaa muun joukkueen kanssa Saksaan.

”Meillä on siellä kolme päivää aikaa tutustua olosuhteisiin ja kenttään, kunnes päästään tositoimiin tiistaina.”

Kysymykseen, kenen kanssa haluaisit mieluiten pelata paripelejä Berliinissä, hän vastaa: ”Pelaan mielelläni kenen kanssa tahansa, mutta jos yksi pitäisi valita, niin sanotaan Santeri Lehesmaa. Hänen kanssaan olen viettänyt leireillä paljon aikaa.”

Miesten EM-joukkue Berliinin turnauksessa 10.–14. heinäkuuta: Matias Honkala (Nevas Golf), Jonatan Jolkkonen (Kullo Golf Club), Santeri Lehesmaa (Tapiola Golf), Aleksi Myllymäki (Nokia River Golf), Veeti Mähönen (Peuramaa Golf Hjortlandet) ja Sami Välimäki (Nokia River Golf). Varalla: Casper Simberg (St. Laurence Golf).

Golf vei voiton jääpallosta

Jonatan Jolkkosella on pallopelit vahvasti verissä, sillä hänen isoisänsä Seppo Jolkkonen on yksi maan kaikkien aikojen jääpalloilijoista. Seppo saavutti urallaan pelaajana tai valmentajana yhteensä kymmenen MM-mitalia. Myös Jonatan pelasi jääpalloa Porvoon Akilleksen junioreissa, mutta teki lajivalinnan viisi vuotta sitten.

”Ei jääpallosta minulle mitään ammattia olisi tullut, enkä tiedä olisinko yltänyt edes pääsarjatasolle. Bandyliigajoukkueeseen pääseminen edellyttää paitsi hyviä peliominaisuuksia myös todella kovaa työntekoa”, hän sanoo.

”Vaari kuskasi minua peleihin ja harjoituksiin, mutta mikään pettymys se ei hänelle ollut, että valitsin golfin. Hän molemmat lajit tuntevana näki itsekin, että minulla on enemmän taipumusta golfiin.”

Isoisä ei ole puuttunut pojanpoikansa tekemisiin golfkentällä, vaikka urheilua laaja-alaisesti ymmärtävällä konkarilla voisi jotain annettavaa ollakin.

”Siitähän syntyisi enemmin tai myöhemmin jonkinlaista nahinaa. Hän on kyllä koko ajan hengessä mukana, ja seuraa pelejäni. Näin se menee hyvin.”

Jolkkonen kertoo, että hänen aikaisistaan junioreista useampi on siirtynyt Akilleksen miesten joukkueen riveihin. Muutamia on näkynyt golfkentälläkin.

”Hyvin siellä kaverit näyttävät palloa lyövän. Onhan jääpallo- ja golflyönnillä varsin paljon yhtäläistä. Molemmissa lajeissa on myös kehittyneellä silmä-käsi koordinaatiolla käyttöä.”

Hän käy edelleen kotikaupunkinsa joukkueen Akilleksen peleissä silloin kun tulee sopiva hetki.

”Viime talvena jäi vähemmälle, kun olin armeijassa.”

Myös Jonatanin isä, Jarkko Jolkkonen, on työssään päivittäin golfin kanssa tekemisissä. Hän toimii Espanjan Torreviejassa sijaitsevan, golfmatkojen myyntiin erikoistuneen matkatoimiston myyntijohtajana.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje