16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Määrätietoinen Kerttu Hiltunen haluaa huipulle

Harvassa ovat ne päivät, jolloin Kerttu Hiltusta ei näy Vanajanlinnan kentän rangella. Kuva: Juha Hakulinen

Ei ole harvinaista, että juniori-ikäiset pelaajat voittavat toisinaan aikuisten mestaruusturnauksia. Poikkeuksellista sen sijaan on, että sen tekee 12-vuotias tyttö. Näin kävi tänä syksynä Hämeenlinnassa, kun Kerttu Hiltunen voitti seuransa Vanajanlinna Golf & Country Clubin reikäpelimestaruuden.

”Välillä vähän jännitti pelata aikuisia vastaan, mutta hyvin se meni. Finaalissa voitin vastustajani 4/3”, Kerttu sanoo iloisena.

Mestaruuden saavuttaminen edellytti kuuden reikäpeliottelun voittamista. Vanajanlinnassa Kertun menestystä ei kuitenkaan ihmetelty, sen verran merkittävästä tulevaisuuden lupauksesta on jäsenten mukaan kysymys.

Hiltunen aloitti golfharrastuksen alle viisivuotiaana, mutta tosissaan hän on harjoitellut lajia vasta pari vuotta. Harjoittelumäärät kertovat, että hän haluaa päästä golfissa vielä pitkälle.

”Treenaan yli 20 tuntia viikossa. Harjoittelu on kivaa, enkä oikein tykkää pitää välipäiviä. Voisin tuota harjoitusmäärää ihan hyvin lisätäkin, nykyinen tahti ei tunnu yhtään raskaalta ”, tasoituksella 5.9 pelaava Kerttu sanoo.

”Pelaan viikolla n. 36 reikää, sisältäen mahdollisen kisan harkkakierroksen, Viikonloppuisin pelaan yhden tai kaksi kilpailukierrosta.”

Hänen valmennuksestaan vastaavat isä Mikko Hiltunen sekä Suomen arvostetuimpiin valmentajiin kuuluva Timo Karvinen.

”Timon kanssa harjoittelen suunnilleen kerran kuussa. Viimeksi hän laittoi minut lyömään pitchejä 50 metrin päästä, kun en oikein osannut niitä. Nyt pitchit sujuvat jo hyvin.”

Joskus Karvinen analysoi Kertun suorituksia etänä videokuvan perusteella.

”Tunnollinen harjoittelija, jonka myötä omaksuu uusia asioita nopeasti”, Espoossa golfakatemiaa pyörittävä Karvinen kuvailee suojattiaan. ”Kasvuiästään huolimatta Kertun monipuolinen fysiikka tuo taidon esille. Hän silminnähden tykkää kilpailemisesta ja taidollisista haasteista.”

Mikko Hiltunen kertoo, että hänen ei tarvitse nykyisellään sen koommin puuttua Kertun harjoittelun ohjelmointiin.

”Kerttu on kaikessa hyvin määrätietoinen ja organisointikykyinen. Hän osaa junailla omat harjoituksensa, ja hoitaa koulun hienosti. Arvosanat ovat hyvällä tasolla.”

Mikko sai aikoinaan kosketuksen golfiin Tarinaharjulla, opiskellessaan Kuopiossa. Sieltä perhe muutti työn perässä Tampereen kautta Hämeenlinnaan.

”Pelasimme aluksi Tawast Golfissa, mutta vaihdoimme parempien harjoitusolosuhteiden perässä Vanajanlinnaan”, hän sanoo.

Mikon mielestä Kertun vahvuudet ovat lyönnin toistettavuudessa ja yksinkertaisessa svingissä. Kerttu itse sanoo olevansa parhaimmillaan draiveissa, bunkkerilyönneissä ja lyhyissä puteissa.

Suurimmat kehityskohteet tulevat kuin apteekin hyllyltä: ”Rautapelin tarkkuutta pitää parantaa ja pitkiä putteja.”

Kerttu pelasi kansainvälisessä juniorikilpailussa yhden seiskalla alkavan kierrostuloksen Evianin major-kentällä.

Kerttu pelasi kansainvälisessä juniorikilpailussa yhden seiskalla alkavan kierrostuloksen Evianin major-kentällä.

Hiltunen on kuulunut kahden kauden ajan golfliiton Talenttiryhmään, jonne hänet valittiin myös ensi kaudeksi. Juha Skytän johdolla harjoitteleva ryhmä kokoontuu kuukausittain yhdeksi viikonlopuksi, ja kerran talvella on 1,5 viikon ulkomaanleiri.

”Voitin tänä vuonna SM-pronssia alle 14-vuotiaiden lyöntipelissä, jossa pelasin toisen kierroksen tulokseen 75”, hän vastaa kysymykseen kauden parhaasta saavutuksestaan.

Korkealle Kerttu nostaa myös Finnair Junior Tourin kisan Top 10 -sijoituksen St. Laurencessa, missä hän pelasi siniseltä tiiltä oman ennätyksensä 75 lyöntiä.

”Tein ennätyskierroksella paljon up & downeja (chippi ja par yhdellä putilla). Niitä tarvitsen hyvään tulokseen, kun lyöntini eivät ole vielä niin pitkiä.”

Hyvän menestyksensä myötä Hiltunen pääsi syyskuussa Suomen joukkueen jäsenenä Ranskassa pelattuun Evian Championship Juniors Cupiin. Kenttää pelattiin samoin kisavirityksin kuin edellisellä viikolla naisten major-turnauksessa. Tässä kisassa hänen paras tuloksensa oli 79 lyöntiä.

Kertun edustustehtävät jatkuvat lokakuun alussa Belgiassa alle 16-vuotiaiden nelimaaottelussa, jonne lähtee Suomesta neljä tyttöä ja kuusi poikaa. Se on samalla hänen viimeinen kilpailunsa tämän vuoden puolella. Tässä kilpailussa Suomen ryhmää luotsaa Pasi Purhonen.

Kerttu on sanonut haluavansa keskittyä täysipainoisesti golfiin peruskoulun jälkeen. Hiltuset ovat yhteistuumin päättäneet, että tämä mahdollistetaan, mikäli oikea asenne, innostus ja kehittyminen jatkuu.

”Tähän ratkaisuun olemme päätyneet, se on ainoa tapa saavuttaa tavoitteet. On kehityksen kannalta tärkeää, että Kerttu voi suunnata kaiken energiansa harjoitteluun ja pelaamiseen”, Mikko Hiltunen sanoo.

”Katsomme sitten parin-kolmen vuoden kuluttua, miten kehitys on edistynyt. Opiskella ehtii myöhemminkin.”

Yhtenä vaihtoehtona mietittiin myös urheilulukiota, mutta Mikon mukaan siellä harjoittelumäärät ovat kehityksen kannalta ehkä liian vähäisiä.

”Urheilulukiossa treenimäärä arkipäivänä voi jäädä 1,5 tuntiin päivässä. Se tuntuu vähäiseltä, jos haluaa päästä tässä lajissa pitkälle.”

Kertun tavoitteena on voittaa ensi vuonna alle 14-vuotiaiden suomenmestaruus, sijoittua Evian Juniors Cupissa seitsemän joukkoon, saada tasoitus kolmoseen ja pelata kisoissa ensimmäisen kerran alle 70 lyönnillä.

”Pidemmällä tähtäimellä haluan päästä LPGA Tourille, ja voittaa siellä”, hän sanoo päättäväisenä.

Myös karatea harrastavalle Kertulle golf on kirjaimellisesti ympärivuotinen laji. Hiltusen perhe vietti viime vuonna yhteensä kaksi kuukautta Espanjassa ja Thaimaassa. Tulevana talvena he ovat vähintään yhtä pitkän ajan Floridassa ja Espanjassa.

”Vuonna 2017 pidennämme ulkomailla treenaamista kolmeen kuukauteen, jos sopiva paikka löytyy. Koko perhe on aina mukana, me vanhemmat pidämme töistä lomat talvisin”, Mikko Hiltunen sanoo.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (17 kpl)

    Petu says:

    Kannattaa hoitaa opiskelut samalla ettei käy kuten valitettavan monlle golfin menneille ”huipuille. Opiskelun yhdistäminen harjoitteluun ei ole kovinkaan vaikeaa. Meillä on monia Euroopan ja Maailmanmestarteit, jotka ovat tehneet maisterin tutkinnon kilpauran rinnalla

    Junnun faija says:

    Petun kommenttiin sen verran jatkona, että jos haluaa kilpagolfariksi tähdätä USA:n college-mahdollisuuksia hyödyntäen niin lukion suorittaminen on vaatimuksena. Taitaa olla kuitenkin aika iso oso noista LPGA tähdistä tämän polun läpikäyneet.

    pessari says:

    Vanhemmat omassa lyhytnäköisyydessään kuvittelevat tekevänsä maailmantähtiä! Golf yksinkertaisen pelinä EI YKSINOMAAN riitä. Täytyy opiskella ja kehittää myös aivotoimintaa ja muita valmiuksia, esim kielitaitoa. Se on nähty!!! Aputyöntekijöiksi päätyneet haaveilijoita on tarpeeksi!

    Collegeen says:

    En ymmärrä miksi suomalaiset lupaavt juniorigolfarit eivät hyödynnä enemmän jenkkien college reittiä. Samalla saa koulutuksen ja loistavissa olosuhteissa treenata. Suurin osa PGA Tourin pelaajista on käynyt collegen, joten ei varmasti ole siitä kiinni, että ei ehtisi siellä harjoitella riittävästi.. Tsemppiä joka tapauksessa!

    Tohtori says:

    Onko tuo isä ihan järjissään? Noita ”myöhemminkin ehtii opiskella”-tallaajia ja olevinaan ammattilaisia on Suomessakin uskomaton määrä. Toivottavasti tyttö on Lydia Kon tasoinen käsittämätön lahjakkuus, mutta rohkenen epäillä. Tuossa iässä ei todellakaan voi tietää tuleeko lapsesta huippu vai ei.

    Valmentaja says:

    Niitä menneitä- tulevia tähtiä seisoskelee golfkenttien harjoituspaikoilla pilvin pimen nojaamassa rauta seiskaan ja lisää on jo jonossa ihan liiankin kanssa. Niitä kutsutaan PGA proksi.. Siinäpä se on hieno urapolku. Opettamaan golfin alkeita tumpeloille, roosopin asiantuntijaksi tai jopa ulkomaan golfmatkojen vetäjiksi. Ei hyvälle vaikuta. Kannattaisikohan sittenkin käydä koulut siinä sivussa, ennekun on varmasti päässyt miljooniin käsiksi.

    Mikko Hiltunen says:

    Lähdin itse peruskoulun jälkeen harrastukseni matkassa Ranskaan ja kävin sitten lukion reilusti yli kaksikymppisenä. Tämän jälkeen opiskelin erikoislääkäriksi. Nykyään viimeistelen PGA-koulutustani. En ole katunut mitään. Asiat voi hoitaa monin eri tavoin, parin vuoden breikki peruskoulun jälkeen ja touhuaminen intohimonsa parissa voi olla ihan hyväkin juttu.

    såsom isverge says:

    Pappa vet, pappa Betalar! Härriguudendo!

    Juuso says:

    Sehän ei takaa mitään, että papalla on toiminut opiskelut sitten myöhemmin… Opiskelut voi kiinnostaa myöhemmin, ilman samanikäisiä kavereita, tai sitten ei kiinnosta. Jos pappa betalar harrastuksen etelässä, niin mikä ettei. Kateelliset huudot on sitten oma asiansa jotka kertoo enempi huutajan psyykkeestä ja epäonnistumisesta. Joka tapauksessa tsemppiä ja onnea Kertulle!

    Jarmo L. says:

    Miksi kaikkien pitäisi mennä saman kaavan mukaan? Hyvänen aika. Opiskella tosiaan ehtii koko ikänsä. Tässä maailmassa muutenkaan mikään niin varmaa nykyään ole, että töitä saisi heti opintojen jälkeen ja sitä rataa. Silloin kannattaa kokeilla kun tuntuu siltä. Mitä siinä menettää? Kertulla on motivaatiota, intoa ja taitoa. Kyllä niistä aineksista voi rakentua vaikka minkälainen mestari. Lukio opinnot voi aloittaa ihan hyvin vaikka 19 vuotiaana. Isänsä sanoi menneensä yli kakskymppisenä lukioon ja suoritti siihen päälle korkeakoulututkinnon.

    maikkip2 says:

    Kun Kertun isä Mikko on vielä loistavien golf-taitojensa lisäksi kenttien todellinen herrasmies, ei parempaa golfaajan roolimallia kotoaan voi saada. Tsemppiä koko perheelle ja Kertulle tiellä menestykseen. Järki ja tunne kulkevat varmasti mukana oikeassa suhteessa!

    Ana says:

    Hienoa, että meillä löytyy näinkin paljon niitä LET ja LPGA voittajia kertomaan, kuinka sinne oikein edetään. Kertulle ja koko poppoolle vaan kaikkea hyvää, panostamalla kaiken tietää, että ei tarvitse jälkeenpäin jossitella ja vilpittämästi uskon, että tästä tulee todella hyvä lopputulos.

    hoh hoh says:

    12v lapselle tehty jo uravalinta…jep

    golfia joo says:

    Kuinka moni 12v oikeesti tietää mitä haluaa isona tehdä. Taidetaan elää isän unelmaa.. ehkä kuitenki vielä kannattais mennä kausi kerralla

    Reino Lehtinen says:

    Jokaisen ihmisen kehitys niin henkisesti kuin fyysisesti ovat yksilöllisiä ja tapahtuu aina ns. askelmittain. On hyviä esimerkkejä ylimenevistä tapauksista , mutta myös siitä että liian aikaisin ja liian paljon tehty voi viedä pitkäksi aikaa terän koko asiasta – esim Miss/Mrs (?) Wei. Minna Cstrenin tie näyttää erinomaiselta ratkaisulta ainakin hänelle ja myös yliopistolle. Ja mikä tärkeintä kuitenkin henkinen kasvu yhtäaikaa itse lajin kanssa ja opiskelu ammattiin valmistumisen kanssa – joka voi olla että golf on se ammatti tai sitten myöhemmin se jota on opiskellut ja valmistunut. näihin lissän vielä sosiaalisen taitojen kehittymisen kyseisessä yhteisössä. Kannatan kovasti Matilda Casternin tyyppisen ratkaisun harkitsemista.

    olli1000 says:

    Opiskelu ei ei aina kannata, jos on tarpeeksi lahjakas, kuten Kerttu on. Kun 12- vuotiaana pesee kaikki Vanjanlinnan muut golffarit, niin se on ainutlaatuista. Golf vaatii kovaa harjoittelua ja tasokas opettaja vaaditaan myös, ei mikääm klubilla opettava.