- Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[0][0]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Kuuro pelaaja saavutti kortin Challenge Tourille – tähtää seuraavaksi ET:lle

Allen John kokosi Pro Golf Tourilla tällä kaudella voiton ja seitsemän muuta top 10 -sijoitusta. Kuva: Getty Images

Viime vuonna Hampurin ET-kisassa lähes uusintaan kiilannut Allen John taisteli Sami Välimäen kanssa tasapäisesti Saksan kiertueella.

Jokainen meistä tietää, miltä tuntuu kun korvat menevät lukkoon. Silloinhan ei kunnolla kuule edes omaa ääntään, saati toisten keskustelua.

Saksalainen ammattilaispelaaja Allen John joutuu tulemaan toimeen ilman yhtä perusaistia, sillä hän on kuuro. Onneksi kehittyneet kuulolaitteet ovat palauttaneet hänen kuulonsa 80-prosenttiselle tasolle.

Kuulovamma ei ole kuitenkaan estänyt Johnia kehittymästä kovatasoiseksi golfariksi. Hän sijoittui tällä viikolla päättyneen satelliittikiertueen Pro Golf Tourin rankingissa neljänneksi ja sai kaudeksi 2020 hyvän kategorian Challenge Tourille.

Kun kaksivuotiaasta lähtien kuulolaitteita käyttäneellä Johnilla diagnosoitiin kuulovamma, hänellä oli kuulostaan jäljellä noin viisi prosenttia.

”On edelleen joitakin ääniä, joita en vain voi kuulla. Vammaisuus on tehnyt minusta samalla itsevarmemman, koska en ole halunnut muiden ihmisten selittävän tilannettani. Yritän myös olla roolimalli muille kuulovammaisille, ja kertoa heille, että kaikki on mahdollista”, John kertoi European Tourin sivustolla julkaistussa blogissa.

Kuulovammaisena hän joutuu kohtamaan omat ongelmansa kentällä, koska ei voi kuulla pallon äänestä pelaajalle kantautuvia tärkeitä signaaleja.

”Kun joillakin pelaajilla on vaikkapa uusi draiveri, he kertovat kuulevansa eron, miten maila liikkuu tuulessa tai muuta vastaavaa. Se ei minua haittaa. Olen joutunut luottamaan puhtaasti tunteeseen, ja uskon sen tehneen minusta paremman pelaajan.”

Hyvästä seuratyöstään tunnettuun St. Leon-Rot Golf Clubiin kuuluva John on osallistunut kuurojen golfkilpailuihin edistääkseen vammaisurheilun tunnettuutta kotimaassaan. Palkintokaapista löytyy muun muassa Deaflympics-tapahtumassa eli kuurojen olympialaisissa voitettu kultamitali.

”On hienoa saada edustaa kotimaataan ja se tunne on mahtava, kun kunniaksesi soitetaan kansallislaulu. Saan vieläkin kylmiä väreitä miettiessäni sitä hetkeä. Olen yrittänyt imeä kokemuksistani kaiken mahdollisen irti, voitin sitten kuurojen mestaruuden tai edustin Saksaa Eisenhower Trophyssä (MM-kisoissa).”

Johnin, 32, uran toistaiseksi upein saavutus on viime vuoden heinäkuussa Hampurissa pelatun Euroopan kiertueeseen kuuluvan Porsche European Openin jaettu toinen sija. Hän pelasi tuolloin päätöspäivän kovimman kierrostuloksen, ja jäi lopulta vain lyönnin päähän Richard McEvoyn voittaman kilpailun uusinnasta.

”Olen katsellut sitä videota uudelleen ja uudelleen, missä kävelen 18. väylällä, ja yleisö osoittaa suosiota seisaaltaan. Kannustus oli niin kovaa, että minäkin saatoin kuulla sen selvästi”, Mannheimin eteläpuolella Wieslochissa asuva pelaaja kertoi.

Palkintorahaa John ei kilpailusta saanut oltuaan tuolloin amatöörien kirjoissa. Jaettu kakkostila olisi tuonut pro-statuksella 170 000 euroa.

Opiskeluvuosinaan Georgia State -yliopistojoukkueeseen kuulunut ja collegensa parhaaksi tulokaspelaajaksi valittu John joutui välillä jättämään ammattilaisgolfin sikseen häpyluun tulehduksen ja rasitusmurtuman vuoksi. Mutta toimittuaan pari vuotta golfin ohjauksen parissa, hän haikaili takaisin pelihommiin.

Haluaisin päästä ensi vuonna Saksan olympiajoukkueeseen, mutta päätavoitteeni on olla ensimmäinen kuuro European Tourin kilpailun voittaja.

”Tiesin, että minulla on potentiaalini ja aloin tehdä päättäväisesti paluuta. Harjoittelin lujaa, ja tuloksena oli urani paras kausi. Päätin yrittää uudelleen ja ryhdyin toisen kerran ammattilaiseksi.”

John on hyvillään menneestä kaudesta Saksan kiertueella, mutta näkee tämän olevan vasta alkua. Hän missasi cutin ET:n viimevuotisessa karsintafinaalissa, eikä päässyt kuin muutamaan Challenge Tourin kilpailuun. Ensi kaudella hän voi täyttää kalenterinsa haastajakiertueen turnauksilla.

”Menestys Pro Golf Tourilla on antanut minulle uskoa, että pärjään ammattilaisena. Minulla on loistava tiimi ja selkeä visio tulevaisuuteen. Haluaisin päästä ensi vuonna Saksan olympiajoukkueeseen, mutta päätavoitteeni on olla ensimmäinen kuuro European Tourin kilpailun voittaja. Lopulta haluan vakiinnuttaa paikkani ET:llä ja voittaa niin monta kilpailua kuin mahdollista.”

John saavutti tämän vuoden huhtikuussa uransa kolmannen ykköstilan Pro Golf Tourilla. Hän kokosi päättyneellä kaudella Saksan kiertueella lisäksi seitsemän top 10 -sijoitusta, joista neljä oli ”top-viitosia”.

Pitkät avaukset vahvin puoli

Allen John oli voittanut ennen Pro Golf Tourin finaalikilpailua kiertueella yhden kilpailun ja ottanut seitsemän muuta top 10 -sijoitusta, joista kolme oli top-kolmosia. Samalla kiertueella pelannut ensimmäisen kauden ammattilainen Sami Välimäki varmisti suoran nousunsa CT:lle elokuussa tulleen kolmannen voiton jälkeen. Tämän ohella hänelle tilastoitiin kolme muuta top -10 -sijoitusta.

Välimäki pelasi tänä vuonna kovan kilpakumppaninsa kanssa useampaankin otteeseen.

”Tasokas pelaaja, ilman muuta. Allenin paras yksittäinen ominaisuus on pitkät ja laadukkaat avaukset. Hän saa niistä birdie-paikkoja ajatellen paljon etua, kun pääsee lyömään jatkoja niin paljon lähempää”, hän sanoi.

”Uskon, että tulee ihan hyvin pärjäämään Challenge Tourilla.”

Välimäki kertoi, että Johnin kuulovammasta huolimatta heidän väliset keskustelut ovat sujuneet aivan normaalisti.

”Hänellä on ne kuulolaitteet, jonka avulla keskustelu onnistuu tavallisella äänenvoimakkuudella. Ehkä hänen kuulovammaansa ei ihan heti ensituntumalta hoksaa, mikäli ei satu tietämään kuulolaitteista.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje