26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Köyhistä oloista major-voittajaksi

In Gee Chun aikoo pelata lojaalisuussyistä vielä tämän kauden Korean kiertueella. Kuva: Getty Images

In Gee Chun on uusin korealaismenestyjä naisten huippugolfissa. Kuva: Getty Images

In Gee Chun on uusin korealaismenestyjä naisten huippugolfissa. Kuva: Getty Images

In Gee Chun kävi peruskoulun neljättä luokkaa, kun hänen isänsä ja tämän ystävä veivät tytön tutustumaan golfiin driving rangelle.

”He pyysivät minua lyömään muutaman pallon, mutta tulokset eivät olleet erityisen hyviä. Sisuunnuin epäonnistumisista sen verran, että päätin perehtyä lajiin tarkemmin. Siitä rakkauteni golfiin alkoi”, Chun sanoi.

Kymmenen vuotta myöhemmin korealainen voitti kenties halutuimman naisten major-turnauksen, U.S. Women’s Openin. Hän löi Lancaster Country Clubilla pelatun kisan päätöskierroksella tuloksen 66, ja voitti kisan lyönnillä ennen Amy Yangia, huolimatta viimeisen reiän bogista.

”Hän on todella viileä ja rauhallinen. Vaikeata uskoa, että In Gee on vasta 20-vuotias”, tuoreen mestarin bägiä viime viikonvaihteessa ensimmäisen kerran kantanut Dean Herden sanoi.

Hymyilevä ja rutinoidun oloisesti kentällä käyttäytyvä Chun antoi sunnuntain kierroksella vaikutelman, että hän olisi ennenkin ollut vastaavanlaisissa tilanteissa. Tosiasiassa hän pelasi vasta ensimmäistä kertaa U.S. Women’s Openissa.

Chun jakaa nyt kilpailun tulosennätystä 272 (-8) Annika Sörenstamin (1996) ja Juli Inksterin (1999) kanssa. Hän on kautta aikain neljäs pelaaja, joka on pystynyt voittamaan Yhdysvaltain avoimet ensiyrittämällään. Voittaminen ei ole Chunille silti vierasta, sillä hänelle on tilastoitu seitsemän ykköstilaa Korean kiertueella, näistä kolme on tullut tänä vuonna.

Pelaajan ensimmäinen muistikuva naisten U.S. Openista on vuodelta 2005, jolloin hän näki televisiosta, miten Birdie Kim iski pallonsa griinibunkkerista reikään, ja voitti siitä hyvästä Morgan Presselin. Siitä alkoi korealaisten mahtikulku U.S. Women’s Openissa, jonka he ovat voittaneet seitsemän kertaa sitten vuoden 2004.

Lukuisat LPGA Tourilla menestyneet korealaiset ovat tavallisimmin lähtöisin varakkaista kodeista, mutta Chunin perheellä on riittänyt kovia aikoja. Hänen isänsä pyörittämä pieni myymälä ei kannattanut ja ravintolan pitäjänä olleen äidin piti luopua työstään jalkavamman takia.

”Kumpikin vanhemmistani oli työttömänä, ja jouduimme vaikeuksiin. He tekivät silti kaikkensa, ettei minun tarvitsisi kokea taloudellisia ongelmia.”, Chun kertoi.

”Vanhemmat olivat erittäin köyhiä vielä muutama vuosi sitten, mutta he luottivat In Gee’hen. Hän halusi tulla ammattilaispelaajaksi, ja vanhemmat tekivät kaikkensa sen eteen. Menestystä on sittemmin tullut, ja In Geen isä ja äiti tekevät työtä hänelle. Tämä on todellinen tuhkimotarina”, Herden sanoi.

Mielenkiintoinen on 51-vuotiaan Herdeninkin tarina, joka on tehnyt caddien töitä ympäri maailman vuodesta 1991 lähtien. Hän oli – kuten Chunin tapauksessa – ensimmäistä kertaa So Yeon Ryun caddiena, kun tämä voitti U.S. Women’s Openin vuonna 2011. Herdenin vakituinen työnantaja on Chunin ystävä ja mentori Hee-Kyung Seo, joka ei selviytynyt Lancasterin turnaukseen.

Herden päätyi Chunin caddieksi U.S. Women’s Openiin, kun pelaajan valmentaja Won Park pyysi tätä tehtävään kuukausi sitten. Diiliin kuuluu myös heinäkuun lopulla pelattava Women’s British Open.

Kaksikko Herden-Chun saapuivat Pennsylvaniaan kahdeksan päivää ennen Openin alkua. Peliharjoitusta ehti tulla kaikkiaan 72 reiän verran. Herdenin mielestä Chunin pallonlyöminen kisassa näytti sen verran hyvältä, että hän alkoi uskoa tämän isoon menestykseen 54 reiän jälkeen.

Valmentaja Park on antanut Chunille lempinimen ”Dumbo”, pelaajan hyvän kuulon vuoksi. ”Hänellä on elefantin korvat”, Herden sanoi. ”Jos joku avaa pullon 20 metrin päässä, hän kuulee sen.”

Chun on ottanut lempinimen omakseen. Bägissä komeilee aito Dumbo-logo, ja hänen ison faniklubinsa jäsenet pitävät päässään keltaisia hattuja. ”Kaikki kutsuvat minua sillä nimellä. Kun tulin ensimmäistä kertaa Amerikkaan, jotkut yleisön joukossa huutelivat ja kannustivat minua Dumbo-nimellä. Se antaa minulle lisää virtaa”, Chun sanoi.

Ok-Hee Ku pääsi ensimmäisenä korealaisena LPGA Tourille 30 vuotta sitten. Hän toi maalle myös ensimmäisen voiton USA:n naisten kiertueelta vuonna 1988, mutta tämä saavutus jäi silloin Soulin kesäolympialaisten varjoon. Varsinaisen golfhuuman nuorten korealaistyttöjen keskuudessa aiheutti Se RiPak, joka voitti 20-vuotiaana kaksi major-turnausta.

Chun pelaa Korean kiertueella kaksi turnausta ennen Skotlannissa käytävää Women’s British Openia. ”Incheonin lentäkentällä on varmasti 2000 ihmistä häntä vastassa”, Herden sanoi.

Sitoutuneena korealaisiin sponsoreihinsa, Chun ei aio vaihtaa oikopäätä LPGA Tourille, tämä on vuorossa vasta ensi vuoden puolella.

Lähde: ESPN

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje