26.–31.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[2][0]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Klintrade rakentaa "useamman tukijalan päälle", tuotteissa tärkeintä on laatu

Klintraden Juha Klingan mukaan menestyminen golfvälinemarkkinoilla vaatii jatkuvaa hereillä oloa ja ketteryyttä. Entinen K-kauppias uskoo alaan ja lajiin.

Lahden ja Hollolan rajaseudulla sijaitsevan teollisuusalueen laidalla seisova harmaa, moderni varastorakennus on jaettu jotakuinkin puoliksi kahden varsin erilaisen yrityksen kesken. Toisessa päässä paikallinen kalanjalostusfirma savustaa, pakkaa ja kauppaa kalaa, toisessa päässä varasto on lattiasta kattoon täynnä golftuotteita.

Klintrade Oy:n omistaja Juha Klinga vastaa jälkimmäisestä varastosta ja sen sisällöstä. Kevään korvalla hän on ollut kiireinen mies, ja sen näkee varastostakin, joka pursuaa äärimmilleen.

”Nyt täällä on vielä tavaraa vähän turhankin paljon, mutta pian sitä alkaa valua toiseen suuntaan. Juuri viime viikolla uusittiin vähän hälytysjärjestelmiä ja kameroita, kun paikat ovat niin pullollaan”, Klinga sanoo.

K-kauppiaan uran noin puolitoista vuosikymmentä sitten taakseen jättänyt Klinga on löytänyt henkisen kotinsa golfvälinekaupasta.

”Vaikka ei se aina tunnu pelkästään hyvältä jutulta, niin paljon tässä oma harrastaminen kärsii”, hän naurahtaa.

Klinga on etsinyt hiljalleen ”lisää tukijalkoja” eli vahvoja ja laadukkaita brändejä, joiden varaan liiketoimintaa on hyvä rakentaa. Laatu luo vahvan brändin ja se on yhtälö, joka kiinnostaa asiakkaita ja sitä kautta jälleenmyyjiä.

Kulutuselektroniikka on vallannut alaa golfmarkkinoiltakin. Klintraden valikoimasta löytyy GolfBuddyn ja Swing Caddien tuotteita.

Alkavan kauden uutuuksista Klinga nostaa esiin eletroniset apuvälineet, eli golfkellot ja etäisyysmittarit, joissa hänen edustamansa GolfBuddy-merkki on ottanut pitkän harppauksen eteenpäin.

Muutaman vuoden takaisessa Suomen Golflehden golfkellotestissä GolfBuddy oli testin tarkin kello. Sen ulkoasu, käyttöliittymä ja visuaalisuus olivat kuitenkin jäämässä kilpailijoiden jalkoihin. Sittemmin korealainen yritys on myyty, ja omistajanvaihdoksen jälkeen puutteita on paikattu ja vahvuuksia kehitetty niin, että lopputulos on aivan eri tasolla kuin edellisen kellotestin aikoihin.

Värinäyttö, visuaalinen selkeys ja looginen käyttöliittymä yhdistettynä nykyaikaiseen ulkonäköön ovat muodostumassa standardiksi kovasti kilpaillussa golfkellomarkkinassa. GolfBuddyn uutuudet vastaavat huutoon.

Vakuuttavia ovat myös merkin laser-etäisyysmittarit. Etenkin laitteista kalliimpi, suositushinnaltaan 339 euron hintainen aim L10 sykähdyttää ennen kaikkea koollaan. Hieman tupakka-askia suurempi laite saa miettimään, miksi etäisyysmittarin oikeastaan pitäisi olla tämän suurempi. Aim L10 mahtuu takataskuun eikä se jää ominaisuuksiltaan isompien mallien jalkoihin.

Elektroniikan sektorilla uusimpia tulokkaita ovat kuluttajille suunnatut lyöntianalysaattorit, joita Klingan edustamilta merkeiltä löytyy Swing Caddielta. Mallistossa on kaksi mallia, joista kalliimpi, hinnaltaan 589,00 euron arvoinen laite on Golfpisteen testissä, ja tulokset julkaistaan kevään aikana.

Klintraden valikoimassa on sijansa myös perinteisemmillä tuotteilla, kuten bägeillä. Klingan edustamista merkeistä Sun Mountain ja Big Max ovat vahvoja tällä tuotesektorilla.

Big Max IP (lyhennys sanoista idiot proof), on poikkeuksellisen pieneen tilaan pakkautuva, laadukas golfkärry.

Itävaltalaismerkki Big Max on lisäksi vallannut alaa golfkärryillään vaativiksi tiedetyillä Pohjois-Amerikan markkinoilla, joilla eurooppalaisten merkkien on usein vaikea lyödä itseään läpi. Yhdysvaltalainen GolfDigest-lehti valitsi Big Maxin Blade IP -kärryn viime vuonna markkinoiden parhaaksi golfkärryksi. Laadusta ja toimivuudesta kertoo sekin, että Big Max on myydyin golfkärry Euroopassa.

Vaatemerkeistä Klingan varastosta löytyvät Glenmuir ja Sunderland of Scotland. Puttereista repertuaarista löytyy arvostettu jenkkimerkki Evnroll.

”Tänä vuonna markkinoille tuli ER5 Black -malli, jota on kysytty paljon, mutta tähän asti se on ollut tarjolla vain Evnrollin puttereita käyttäville ammattilaisille”, Klinga kertoo.

Gripin taustassa oleva painotanko luo putteriin vastapainon, joka vakauttaa mailan liikettä.

Toinen mielenkiintoinen uutuus on Evnrollin Gravity Grip -grippi, jonka takapuolella on noin 75 gramman painotanko tasapainottamassa mailaa. Grippi toimii vastapainon tavoin ja pikatestissä maila oli hyvin vakaan tuntuinen. Evnrollin puttereiden hinnat lähtevät 349,00 eurosta eli kyseessä niin sanotusti high end -tuote.

Nopeus ja joustavuus arvossaan

Klingan mukaan Klintrade on pärjännyt hyvin kovasti kilpailluilla markkinoilla paitsi vahvojen brändien myös joustavuutensa ansiosta. Joustavuus tarkoittaa laajaa tuotevalikoimaa, kattavaa varastoa ja nopeita toimituksia. Tavaraa saa pikakomennuksella ja useimmiten se löytyy varastosta.

”Haastava ja kilpailtu ala tämä on, mutta niin ovat kaikki muutkin. Joka alalla on mahdollista pärjätä, kun tekee asiat niin, että ne kelpaavat muille”, Klinga näkee.

”Palikoita pitää koko ajan järjestää uusiksi. Uusia merkkejä tulee ja joitain menee, mutta tärkeintä on tehdä oma homma hyvin. Hereillä on oltava koko ajan”, hän jatkaa.

Klinga näkee, että golf on Suomessa edelleen pienessä murroksessa. Hän toivoo, että lajin aloittamiskynnystä madalletaan edelleen, jotta uudet harrastajat löytävät kentille.

”Mutta kyllä mä lajiin uskon”, hän päättää.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje