23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Tennisässä Jarkko Niemistä golfissa viehättää lajin vaikeus

Jarkko Nieminen pelasi viimeisen kerran legendaarisessa Wimbledonissa vuonna 2015. Kuva: Getty Images.

Ex-tennisässä, nykyään salibandyä SC Classicissa pelaava Jarkko Nieminen aloitti golfin jo 2002, kun kotikulmille Maskuun rakennettiin kenttä.

Maskuun valmistui kesällä 2002 18-reikäinen golfkenttä. Kankaisten Golfpuistoksi ristitty, entisen kartanon maille tehty kenttä on visuaalisesti kaunis alue, jossa luonto kukoistaa. Se viehättää huippu-urheilija Jarkko Niemistä. Parasta hänen mielestään on golfkenttien vehreys, joka vaihtuu välillä vesielementtien seesteiseen kauneuteen.

Hauskuus, sosiaalisuus ja rentoutuminen olivat kolme tekijää, jotka saivat Niemisen aikoinaan kiinnostumaan golfista. Asiaa helpotti myös se seikka, että Kankaisten Golfkenttä nousi aivan miehen kotikulmille.

Niemisen innostus lajia kohtaan jäi kuitenkin alussa vähäiseksi harmillisen käsimurtuman takia. Golf oli hänelle niin kuin monelle muullekin henkireikä. Hän myös nautti suuresti golfin sosiaalisesta aspektista. Kierroksia tuli myös välillä pelattua tennismatkoilla. Viime elokuuhun asti Niemisen koti oli maailmalla ja aika kortilla. Silti hän pitää tärkeänä päästä edes kerran vuodessa perinteiselle golfkierrokselleen ystäviensä kanssa.

Jo pikkupojasta alkaen Niemistä kiehtoivat pallopelit. Niissä hän kehittyi ja koki olevansa hyvä. Golfin lisäksi hän tunnustautuu suureksi pesäpallofaniksi, viettihän mies lapsuuden kesiään Sotkamon maisemissa, kun hänen vanhempansa järjestivät Vuokatissa tenniskursseja.

Jarkko Nieminen US Openissa 2015. Kuva: Getty Images

Pesäpallo, tennis ja golf muistuttavat toisiaan myös voimantuotollisesti. Kaikissa voima lähtee jaloista ja siirtyy lopulta kineettisten ketjujen kautta käsiin. Lajeissa tarvitaan myös äärimmäisen hyväksi kehittynyttä silmä-käsikoordinaatiota sekä keskivartalon hallintaa.

Lukuisten täsmäharjoitusten ja asiantuntijoiden avulla silmän ja käden koordinaatio on kehittynyt Niemisellä huippuunsa. Hän on loistava lyömään liikkuvaan palloon. Saman hän on myös todistanut uudella salibandyurallaan. Yllättäen Nieminen kokikin haastavampana lyönnin golfin liikkumattomaan palloon. Lajin vaikeus sai miehen entistä nöyremmäksi ja arvostus golfia kohtaan nousi entisestään.

Huipputennispelaajan yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on avaruudellinen eli tilan hahmottaminen, tätä samaa taitoa tarvitaan myös golfkentällä.

Tenniksessä ollaan nähty kentillä, mitä huikeampia jännitysnäytelmiä. Laji on henkisesti raadollinen, mutta vaikka pelaaja olisi erässä 1–5-tappiolla, sieltä voidaan aina nousta voittajaksi ennen viimeistä palloa. Sama ajatus ei toimi golfissa.

Jos tennis on henkisesti yksi vaativimmista lajeista, niin mielestäni golf menee vielä senkin edelle. Jos kerran mokaat kisakentällä, niin sieltä on enää vaikea nousta voittoon.

Niemisen mieli toimi tenniskentällä vahvasti. Tämä ominaisuus fyysisten taitojen lisäksi teki miehestä suomalaisen historian yhden arvostetuimmista ja parhaimmista huippu-urheilijoista. Hän eli kentällä hetkessä kiinni ja keskittyi aina seuraavaan pisteeseensä.

Samaan aikaan hän kävi mielessään läpi, mitä on tehnyt siihen mennessä hyvin ja mitä huonosti. Hän ei pelannut tulosta, vaan keskittyi hallitsemaan valloillaan olevan tilanteen mahdollisimman hyvin. Ajattelutapa johti lopulta siihen, että lopputulos oli päivän päätteeksi mahdollisimman hyvä. Vanha klisee piste kerrallaan, toimi punaisena lankana läpi Niemisen tennisuran.

Tenniksessä on mitattu, että aktiivinen palloon lyötävä aika on äärimmäisen pieni verrattuna pelin kokonaiskestoon. Toisin sanoen kentällä on paljon aikaa keskittyä myös muihin asioihin – oikeisiin tai vääriin. Golfissa aika lyöntien välillä on vielä pidempi. Niemisen mukaan huippu-urheilijan henkinen vahvuus mitataan siinä, millaisiin ajatuksiin tuo aika käytetään.

Lajeina tennis ja golf ovat paljoltikin verrattavissa toisiinsa niin fyysisten kuin muidenkin seikkojen kannalta. Kumpikin on myös harrastajamäärältään valtava, globaalisti levinnyt ja kilpailtava laji. Myös ympärivuotinen kisakalenteri on yhdistävä tekijä.

Tenniksen lajilegenda Roger Federer kukisti Niemisen ATP Davidoff Swiss -turnauksen finaalissa 2007. Kuva: Getty Images.

Loppujen lopuksi pallopeleihin jo lapsena kiintynyt Nieminen päätti palata myös salibandyn pariin. Hän solmi yksivuotisen sopimuksen huhtikuussa 2016 salibandyseura SC Classicin kanssa. Terveyden kannalta salibandyn aloitus ei kuitenkaan ollut optimaalisin: Nieminen kärsi koko loppuvuoden kantapäävammasta ja pääsi tekemään debyyttinsa salibandyliigaan vasta tammikuussa.

Classicin kotikentällä pelattua ottelua saapui katsomaan 1111 uteliasta silmäparia. Ottelu päättyi kotijoukkueen murskavoittoon. Joukkuepelin tuoma hurmos ja henki olivat tennishuipulle upea kokemus. Nieminen on pelannut tällä kaudella kolme ottelua, mutta ei ole päässyt vielä parhaaseen treenirytmiin jalkavamman takia, mikä estää vielä toistaiseksi täysipäiväisen treenin tekemisen.

Vasenkätisen Niemisen rystylyöntiä on kehuttu kautta aikain parhaimmaksi lyönniksi tenniskentillä. Hän lyö kahden käden rystynsä lähes kierteettömänä. Myös Roger Federer on kehunut Niemisen rystylyönnin olevan hänen vahvin aseensa.

Hän lyö sen mielettömällä voimalla ja ajoitus on täydellinen. – Roger Federer Niemisen rystylyönnistä

Vuonna 2012 perustettiin Jarkko Nieminen Tennis Akatemia, jonka tarkoituksena on varmistaa suomalaisen tenniksen jatkuminen WTA- ja ATP-huipulla. Tehovalmennusryhmässä on 15 vakituista ja viisi vaihtuvaa nuorta pelaajaa.

Nieminen auttoi pistämään homman pystyyn ja on tiiviisti yhteydessä akatemian valmennustiimiin. Aivan kokopäiväisesti hän ei ole toiminnassa vielä mukana ajanpuutteen vuoksi.

”Lähitulevaisuudessa minun olisi tarkoitus ruveta valmentamaan”, sanoo ATP-listalla parhaimmillansa sijalla 13 ollut Nieminen.

Keväthanget sulavat ja viheriöt näyttäytyvät lumen alta. Golfkauden aloitus on kohta käsillä. Myös Nieminen aikoo kesän kynnyksellä suunnata golfkentälle. Vaikka aika on edelleen kortilla, siitä rituaalista hän ei tingi.

Luontoa rakastava tennishuippu muistelee lämmöllä Californian Palm Springsin alueella pelaamaansa kierrosta. Alue on golfharrastajan maanpäällinen paratiisi. Se koostuu yli sadasta golfkentästä, joiden maisemat ovat toinen toistaan henkeäsalpaavampia. Valinnanvaraa on. Myös Nieminen suosittelee aluetta golfharrastajille niin luonnon kuin kenttien erilaisuuden ja vaihtelevuuden puolesta.

”Paras kombo olisi ajoittaa Palm Springsin golfkierrokset vaikka tennisturnauksen yhteyteen. Tennistä ja golfia – täydellistä.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje