16.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][16]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Holari par-nelosella Markku Aron huippuhetki – ”Päivä ilman golfia on huono päivä”

Laulajalegenda kiertää Nokia River Golfin kenttiä 130 kertaa kaudessa ja järjestää juhlakisansa yhteydessä ainutlaatuisen illanvieton.

Vuonna 1968 läpimurtonsa laulajana tehnyt Markku Aro järjestää Rock-kentällä ”Make 50v Stagella Golf” -tapahtuman, jossa hän vetää kisan jälkeen illanvieton ja palkintojenjaon yhteydessä 30 minuuttisen konsertin yhdessä yhtyeensä kanssa.

”Tämä ajatus tuli Nokialla pelaavalta kaveriltani. Innostuin heti ja kun NRG näytti vihreää valoa, pistettiin tapahtuma pystyyn. Minulle golfista, Nokia River Golfista ja koko yhteisöstä on muodostunut hyvin tärkeä osa elämää”, kausittain 120–130 kierrosta Nokialla pelaava Aro jatkaa.

Kun määrään lisätään vieraskentillä ja ulkomailla pelatut kierrokset, lukeutuu Aro lajin suurkuluttajiin.

Tenniskentillä viihtynyt Aro ei lämmennyt lajille vielä 80-luvulla ensimmäisen boomin aikaan, kuten suurelle joukolle muusikoita, urheilijoita ja taiteilijoita kävi. Aloittaessaan golfin 2011 Aro oli jo täyttänyt 61 vuotta ja tehnyt yli 40 vuotisen menestyksekkään uran Suomen eturivin muusikkona.

Päivän toinen birkku tuo taiteilijan kasvoille leveän hymyn ja hyvänolon tunteen.

”Kyllä golf sitten puraisi minua kerralla. Kaverit, joiden kanssa pelaan tennistä harrastavat myös golfia. Tulin heidän innostamanaan kokeilemaan ja sille tielle jäin. Alkuun pelimäärä ei kivunnut nykyisiin määriin, mutta viimeiset vuodet golf on ollut ehdoton ykkösharrastus. Jos vapaapäivänä ei golfia tai muuta liikuntaa tule harrastettua, luokittelen sen huonoksi päiväksi.”

Hole in one par-nelosella nosti Aron otsikoihin

Yhteisellä kierroksella Nokia River Golfin River-kentällä ”Make” Aro osoittautuu varsin nopeasti täysveriseksi golffriikiksi. Jalka kulkee vilkkaasti eteenpäin ja innostus pelaamiseen välittyy ilmeistä ja elekielestä.

Rento, positiivinen ja pelikaverit huomioiva Aro aloittaa kierroksen birkulla. Perusasiat ovat hyvällä mallilla ja pallo lentää keskimäärin hyvässä kaaressa. Päivän toinen birkku syntyy sisääntulon ensimmäisellä reiällä.  Bunkkereissa tulee pariin otteeseen yllättäviä vaikeuksia, jotka Nokialla vievät pohjan hyvän lyöntipelituloksen tekemiseltä

”Pituutta saisi olla tietysti enemmän, etenkin avauksissa”, hän tokaisee noin 220 metrisen avauksensa jälkeen.

Aron merkittävin saavutus on uutiskynnyksen laajalti ylittänyt hole in one Espanjassa, Mar Menorin El Valley-kentällä joulukuussa. Erityiseksi holarin tekee reiän pituus, 255 metriä, sekä par-luku; neljä.

Pelaajia, jotka ovat tehneet hole in onen 255-metrisellä reiällä 66-vuotiaina on Suomessa Markku Aron lisäksi harvassa.

”Siinä oli reilusti alamäkeä, eikä tiiauspaikalta näkynyt viheriöstä paljon muuta kuin lipun yläosa. Etsimme palloa viheriön takaa, kunnes pelikaverini Timo Rajamäki löysi sen kupista”, Aro kertaa tapahtuma.

Aiemmin samalla kaudella hän teki kotikentällään uransa ensimmäisen holarin.

Markku Aron tasoitus on nykyään 13,1, joka on 61-vuotiaana aloittaneelle erinomainen saavutus.

”Kyllähän se lämmittäisi mieltä, jos vielä pystyisi saamaan händärin singel-lukuihin”, PGA Pro Juha Pentikäiseltä oppitunteja ottava Aro uneksii.

Golfkenttien tapakulttuuri viehättää

Parhaiten hänen mieleensä ulkomailla pelatuista kentistä on jäänyt tuleva Ryder Cup -kenttä, Le National Pariisissa.

”Kotimaassa on useita miellyttäviä, mutta kyllä vedän nyt kotiinpäin liputtamalla Nokia River Golfin puolesta. Erityisesti täällä viehättää poikkeuksellisen hyvä henki ja ihmisten tapa tervehtiä. On ollut erittäin helppo päästä peleihin mukaan ja löytää uusia ystäviä”, Markku Aro painottaa.

River-kentän 14:s, korkealta mäeltä järven rantaan lyötävä par-kolmonen valittiin Golf Digestin toimesta maamme Dream 18 -kokonaisuuteen vajaat kymmenen vuotta sitten.

Aron ensimmäisestä levytyksestään tulee syksyllä kuluneeksi 50 vuotta. Hän on edelleen hyvin kysytty esiintyjä, keikkoja kertyy vuosittain reilusti toistasataa, eikä eläköityminen ole käynyt mielessä.

”Golfin harrastaminen on tärkeä osanen fyysisen ja henkisen hyvinvointini taustalla. 50-vuotisen uran juhliminen golfkentällä ja illanvietossa tuntuu todella mukavalta”, Markku Aro fiilistelee perjantaina 31.8. pidettävää kilpailua, jonka ilmoittautumislista tuli nopeasti täyteen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje