Harry Safo kulki omia polkujaan muiden edellä - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Harry Safo kulki omia polkujaan muiden edellä

Harry Safo teki valtavan suuren työn golfin kehittäjänä lajin suurimpina kasvun vuosina. Kuva Juha Taskinen

Kun golf Suomessa 1980-luvun puolivälin jälkeen koki ensimmäisen ison boomin, aloitti Harry Safo yhdessä Finnmatkojen kanssa opetusta sisältävien golfmatkojen järjestämisen Etelä-Euroopan maihin. Toukokuussa 2014 päättyi hieno 59 vuotta kestänyt golfura, joka käynnistyi alkukesästä 1955 Talissa.

Harry Safo (ent. Safonoff) syntyi Helsingissä, jossa hän myös kävi koulunsa. Kaisaniemen kansakoulusta Safo siirtyi Helsingin yhteislyseoon, tuolloin myös perustajansa mukaan kutsuttuun ”Pälsin Tivoliin”,josta hän kirjoitti ylioppilaaksi.

Safonoffin perheellä oli Talissa siirtolapuutarhamökki. Siirtolapuutarhan vieressä sijaitsevaan golfkenttään Safo tutustui 8-vuotiaana nähtyään ”vanhojen miesten huitovan joillain kepeillä”. Tämän sattuman kautta tapahtuneen lajiin tutustumisen ensimetreillä Safo löysi näkemiensä pelaajien hukkaaman pallon ja sai kipinän lajiin

Safo löysi tiensä läheisen klubitalon edustalle paikkaan, jossa pelaajat pestasivat mailapoikia kierrokselleen. Elämänsä suurimmaksi valheeksi Safo mainitsi sen, kuinka hän kaverien rohkaisemana kertoi caddiemasterille olevansa yhdeksänvuotias, joka oli tuolloin caddien minimi-ikä.

Safosta tuli innokas caddie, joka kehitti taitojaan muiden mailapoikien kanssa. Juniori-ikäisenä hän oli kehittynyt jo maajoukkuetason pelaajaksi. Ensimmäiset miesten EM-kilpailunsa Safo pelasi 18-vuotiaana Englannissa.

Englantilaismedia antoi lempinimen

Ensimmäisellä kisakierroksella Safo teki eräällä par-viitosella tuloksen 14. Tulos oli luonnollisesti kisan heikoin. Seuraavana päivänä sisuuntunut nuorimies kirjautti samalla reiällä korttiinsa kymmenen lyöntiä paremman tuloksen, birdien, neljä lyöntiä.

Vaikka Suomen joukkue ei menestynytkään, Harry Safo sai brittimedian golfsivuilla lempinimen ” Wonder Boy”.

Safo nousi pysyvästi maajoukkuepelaajaksi ja SM-kultaan miesten sarjassa. Pallonlyöjistä hän oli aikakautensa etevimpiä Pohjoismaissa. Svingi oli sulava ja tempo lähes aina sama, pallon lentokaaressa takuuvarma draw. Safo valittiin ensimmäisenä suomalaisena Manner-Euroopan joukkueeseen otteluun Iso-Britanniaa ja Irlantia vastaan.

1970-luvulla suomalaishuiput eivät haaveilleet pelaavan ammattilaisen urasta. Safo opiskeli Helsingin yliopistossa valtiotieteitä. Graduaan hän teki Jaakko Pöyry-yhtiössä, jonne myös valmistumisensa jälkeen jäi vakinaiseen työsuhteeseen.

Jaakko Pöyry oli erittäin aktiviinen golfin harrastaja, jolla oli paitsi kesäasunnollaan oma pieni kenttä, myös toimistossa lyöntitila.
Safosta Jaakko Pöyry sai golfilleen hyvän sparraajan ja neuvonantajan, joka pelasi usein aamuviideltä pomonsa kanssa Talissa, vaikka ei aamuherätyksistä juuri pitänytkään.

Pöyryn ja Harry Safon suhde oli monella tavalla luonnehdittavissa kuin isän ja pojan väliseksi.

Aktiivisen amatööriuransa loppuvaiheilla Safo toimi pitkään Suomen Golfliiton kilpailutoimikunnan puheenjohtajana. Taidot olivat edelleenkin lyömisen puolelta maajoukkuetasoa, puttipeliä sotkenut ”jipsi” oli kuitenkin 70-luvun lopulla vienyt palon kilpauran jatkamiselta.

Kravatti kiristi kaulaa

Vuoden 1985 alkupuolella Safo irtisanoi itsensä Pöyry-yhtiöistä ja siirtyi opettavaksi ammattilaiseksi kotikentälleen Taliin. Veri veti golfiin. Safo perusteli päätöstään puolivakavasti sillä, että hän ei koskaan voinut sietää kravatin käyttämistä.

Jo seuraavana vuonna hänet pyydettiin vastavalmistuneen Master Golfin päävalmentajaksi. Bodom-järven rantamaisemia Safo ehti ihastella vuodet 1986-1989, jonka jälkeen hän siirtyi Keskon rakennuttamalle Talman kentälle Sipooseen.

Golfmatkailun uusi aikakausi käynnistyi Suomesta maaliskuun 9. päivä 1986. Safon yhteistyökumppanina toimi Finnmatkat, ensimmäiset opetusmatkojen kohteet olivat Kreikan Rodos, Portugalin Algarve sekä Espanjan Aurinkorannikko.

”Safo Golfschools” nousi lähes synonyymiksi suomalaiselle golfmatkailulle. Laji oli kovassa nosteessa, aloittelijoita ja ensimmäisten vuoden pelaajia oli tuhansittain.

Ensimmäisinä vuosina matkoilla oli jopa 60 oppilasta jaettuna ryhmiin, apuopettajina muita suomalaisvalmentajia. Vuosien saatossa syntyi luonnollista kilpailua, Safo säilytti kuitenkin pitkälle 2000-luvun alkuun suunnannäyttäjän ja markkinajohtajan roolinsa.

Safon golfkurssien ja kesäkaudella tapahtuneen opetuksen kautta tien väylille , ovat saaneet tuhannet uudet harrastajat. Ahkerin ”uusija” ehti käydä tasan 60 kertaa Safon järjestämällä golfmatkalla.

Finnmatkojen lisäksi Safo teki yhteistyötä myös mm. Matka-Kalevan sekä Deturin kanssa.

Hänen omiksi suosikkikohteikseen nousivat vuosien varrella Costa Bravan Pals, Algarven Penina, sekä Turkin Belek.

Vaimosta kasvoi aisapari

Erottamattomat. Helena ja Harry Safo kulkivat yhteistä latua vuodesta 1985.Kuva Juha Taskinen

Erottamattomat. Helena ja Harry Safo kulkivat yhteistä latua vuodesta 1985.Kuva Juha Taskinen

Opetusuransa ensimmäisenä talvena ennen matkojen käynnistymistä ns. Tallbergin talon kellarin lyöntitilassa Safon oppilaana oli hänen tuleva vaimonsa Helena, joka sai Finnmatkojen myyntiorganisaatiossa luontaisetuna golftunteja tutustuakseen lajiin. Opetussuhde muuttui pian elämän mittaiseksi rakkaudeksi ja työkumppanuudeksi . He muodostivat toimivan tiimin joka oli lähes aina yhdessä .

Helenasta Safo koulutti itselleen vuosien kovan koulun myötä aisaparin, joka vastasi paitsi käytännön järjestelyistä, myöhemmin etikettikoulutuksesta sekä valikoidusti lajiopetuksesta. Viimeisinä vuosina Safo koulunsa rehtorina valvoi, että vaimo suoritti opetustyön opiskeltujen mallien pohjalta.

Harry Safo oli yksi Suomen PGA:n viidestä perustajajäsenestä vuonna 1985. Hän sai varsin suuren kunnianosoituksen tultuaan valituksi 1994 alussa Euroopan PGA:n toimesta ”Five Star Professionaliksi”. Nimityksen saa vuosittain 3-5 ammattilaista, suomalaisista Timo Rauhala palkittiin samalla tunnustuksella muutama vuosi sitten.

Safolla oli vahvat periaatteet ja mielipiteet. Golfin lisäksi muun urheilun seuraaminen ja tilastot olivat suuren mielenkiinnon kohteina. Frank Sinatran esittämä ”My Way ” oli hänen lempikappaleensa ja sen sanat kuvasivat hyvin Harry Safon elämänasennetta. Safo tiesi mitä halusi ja oli vankkumaton näkökantojaan eteenpäin ajaessaan.

Minulla oli etuoikeus tuntea Safo 45 vuoden ajan. Caddie-ja juniorivuosinani Harry Safonoff oli tähtipelaaja sekä idoli, lisäksi silloisen maajoukkueen komein kaveri. Tiemme kohtasivat myöhemmin vuosikausien ajan kisakentillä ja yhteisillä pelimatkoilla Suomessa sekä ulkomailla.

Safon karisma ja golfillinen sivistyneisyys tekivät vaikutuksen. Hän kunnioitti peliä ja kanssakumppaneitaan tavalla, josta ikäpolveni pelaajat saivat positiivista mallia tekemiseensä.

Kotkat eivät lennä laumoissa

Safo GolfSchools järjesti kursseja 34 eri paikassa ulkomailla. Oppilaita oli yli 7000. Golf Talmassa.Kuva Juha Taskinen.

Safo GolfSchools järjesti kursseja 34 eri paikassa ulkomailla. Oppilaita oli yli 7000. Golf Talmassa.Kuva Juha Taskinen.

Vuosina 2000-2012 toimin Talmassa valmentajana ja Safon aisaparina. Golfkeskuksen toiminta kehittyi voimakkaasti, pelaajamäärät kasvoivat ja valmentajiakin tuli myöhemmin lisää.

Harry Safo veti tyylikkäästi opetustaan kulkien kuitenkin varsinkin viimeisinä vuosina omia polkujaan sairauksien vietyä osan voimista.

Elämän loppusuorasta tuli hänen osaltaan varsin lyhyt kuolemaan johtaneen sairauden iskettyä Italiassa. Kiitoksille ja hyvästijätöille ei jäänyt mahdollisuuksia.

Harry Safo ehti vaikuttaa suomalaisessa golfissa 59 vuoden ajan varsin ainutlaatuisella, moninaisella tavalla. Hän kuuluu maamme kaikkien aikojen merkittävimpien golfpersoonien joukkoon.

Safoa jäävät kaipaamaan vaimo Helena, poika Karri, sukulaiset sekä ystävät.

Caddie-ja pelikaverien, Suomen PGA:n valmentajakollegoiden ja monien alojen golfvaikuttajien lisäksi Harry Safoa muistavat kunnioituksella ne useat tuhannet pelaajat, jotka opiskelivat lajia hänen opastuksellaan.

Kiitos että kuuntelit sydämesi ääntä, heitit kravatin syrjään ja toit omalla panoksellasi suomalaiseen golfiin valtavasti tietoa, taitoa ja pelaamisen iloa.

Rest In Peace Safo!

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)