16.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][16]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Golfkyynärpäätä potevan noviisin onnea – ”Golfin aloittaminen on tehty todella helpoksi”

Enontekiöllä kasvaneen Risto Sainion lapsuudessa lähin golfkenttä oli usean sadan kilometrin päässä Oulussa.

Vieraillessani japanilaisten golfmaratonin yhteydessä Rovaniemen Santa Claus Golf Clubilla, tutustuin nopeassa tahdissa muutamaan lajin parissa vaikuttavaan ihmiseen, joista päätin kirjoittaa ”muutaman rivin.”

Tässä heistä ensimmäinen.

47-vuotias Risto Sainio asui nuoruutensa Suomen ”käsivarressa”, Enontekiöllä. Liikunta oli lähellä sydäntä, lentopallo nousi ykköslajiksi.

Tie vei Rovaniemelle, jossa hän oli pelaajana nostamassa Perungan Poikia mestaruussarjaan.

Seuraavalla kaudella Sainio oli kakkosvalmentajana voittamassa rovaniemeläisille SM-kultaa.

Peruskurssi avasi ovet golfkentille

Tapaaminen Sainion kanssa on golfyhtiön toimitusjohtajan Pia Lillbergin ansiota. Pyysin häntä vinkkaamaan minulle henkilöitä, jotka voisivat kertoa siitä, millaisena he Rovaniemen golfkeskuksen kokevat.

”Risto on lisäksi lähes aina täällä, joten tapaamisen järjestäminen ei varmasti tuota ongelmaa”, Lillberg vakuuttaa.

Seuran innokkaimpien pelaajien joukkoon lyhyessä ajassa noussut Sainio on jo muutaman tunnin kuluttua klubitalolla

”Lentopallon parissa vaikutan edelleen junnujen valmentajana. Puolimaratoneja olen juossut, haluan pitää itseni liikkeessä. Tähän yhtälöön golf sopii erinomaisesti”, Sainio kertoo.

”Näin ilmoituksen golfin aloittamisen mahdollistavasta peruskurssista ja siihen liittyvästä paketista. Innostuin heti, sillä kummisetäni lahjoitti minulle jo 90-luvun alussa mailat, joilla olen läiskinyt rangella keskimäärin kerran kaudessa. Aiemmin ei vain ole tullut vastaan tätä mahdollisuutta”, Sainio taustoittaa.

Timo Hirvisalo muutti lukioikäisenä Sodankylästä Rovaniemelle päästäkseen ohjattuun harjoitteluun. Kuluvalla kaudella hän vastaa koko Santa Claus Golf Clubin valmennus- ja junioritoiminnasta.

Timo Hirvisalon vetämälle kurssille Sainio meni juhannusviikolla ja jo muutaman päivän kuluttua hän suoritti green cardin.

”Meillä oli upea kurssi, kaikki innostuivat Timon tavasta vetää meitä lajin pariin.”

Kurssin suorittamisen jälkeen Sainio tarttui samassa paketissa ostamaansa seuran jäsenyyteen ja pelioikeuteen ja jatkoi oppien hakemista elokuun loppuun asti toimivassa aloittelijoiden ryhmässä, joka sekin kuuluu samaan 350 euron hintaan.

”Golfin aloittaminen on tavattoman helppoa, missään muussa lajissa en ole törmännyt vastaavaan”, Sainio toteaa oma-aloitteisesti.

Timo Hirvisalo kertoo mallioppilaansa olevan myös yksi ahkerimmista harjoittelijoista, joita hän on urallaan nähnyt.

”Aina se tuntuu olevan täällä. Jo peruskurssin aikana kun opetus alkoi illalla, Risto oli useita tunteja ennen lähipelialueella tai rangella. Hänen silmistään paistaa intohimo tekemiseen ja itsensä kehittämiseen”, Sodankylästä kotoisin oleva Hirvisalo kertoo.

Ensimmäisten kolmen viikon aikana Sainio on kurssin jälkeen jo ehtinyt pelata toistakymmentä täyttä kierrosta ja aloittelijoiden treenien yhteydessä ysejä.

Uran ensimmäisen kilpailun voittokin tuli näytöstyyliin, tasoitus oli heinäkuun 12. päivä 27,1.

”Valtavasti tässä pelissä on opittavaa vielä vuosiksi, sen olen ymmärtänyt ensimetreillä. Golf kehittää mielenhallintaa ja rentouttaa, työasiat jäävät taatusti taka-alalle kun Ounasvaaran rinteille pääsee palloa lyömään”, Rovaniemen kaupungilla fysioterapeuttina työskentelevä Sainio ylistää.

Golfkyynärpää jarruttaa harjoittelua

Ensikohtaaminen Risto Sainion kanssa tuo mieleen Paltamossa vaikuttavan Suomen kuuluisimman golffriikin, Markku ”Näppis” Leinosen.

Molemmat ovat pienen paikkakunnan kasvatteja, urheiluhulluja ikiliikkujia, joiden silmät kiiltävät intohimosta heidän puhuessaan golfista.

Kun japanin Golf Digest Onlinen pestaamat ammattilaiset Yoshinobu Tsukada ja Mina Nakayama kiersivät 24 tunnin ajan Santa Claus Golf Clubin kenttää birdiejahdissaan, Sainio oli silmä tarkkana.

Japanilaisammattilaiset olivat erittäin otettuja tavasta, jolla Santa Claus Golf Clubin jäsenet ja henkilökunta huolehtivat heidän hyvinvoinnistaan.

Yhden kierroksen hän seurasi peliä golfauton kyydistä, tämän jälkeen neljä perättäistä tunnin kierrosta polkupyörällä Mina Nakayaman seuraten ja pelistä itselleen oppia imien.

”Oli kyllä hienoa nähdä heidän peliään. Se rauhallisuus tuossa svingissä vakuutti. Tuli paljon oppia.”

Kinesioteippi ja fysikaaliset hoidot ovat nopeuttaneet toipumista tulehdustilasta, jota myös golfarin kyynärpääksi kutsutaan.

Lähes kohtalon ivaa Risto Sainion kohdalla on se, että fysioterapeutti sai oikeaan käsivarteensa pian aloittamisen jälkeen vaivakseen golfarin kyynärpään, kivuliaan tulehdustilan.

Diagnoosin ja ultraäänihoidot sekä teippauksen hän on kyennyt toistaiseksi tekemään itse.

”Harmittaa vietävästi, mutta eiköhän se tästä tokene. Tuntuu jo paremmalta muutaman päivän levon jälkeen.”

Golfin kautta tutustuu ihmisiin, pelimatka Paltamoon vireillä

Loppukauden tavoitteistaan hän ei halua isoa numeroa tehdä.

”Uskon käyväni harjoittelemassa ja pelaamassa säännöllisesti. Aloittamisen helppouden lisäksi olen jo löytänyt Santa Claus Golfista paljon pelikavereita. Täällä on todella positiivinen ja avoin, reilu tunnelma. Tämä peli yhdistää, sillä entuudestaan tunsin edes ulkonäöltä vain caddiemasterin.”

Rovaniemen kentän ensimmäisen yhdeksikön on suunnitellut Pekka Sivula, toisen puoliskon Lassi Pekka Tilander.

Sainion innostunutta puhetta ei voi kuunnella tulematta itsekin entistä paremmalle tuulelle. Saman vaikutuksen teki reilut kymmenen vuotta aiemmin Paltamossa Näppis ensimmäisellä tapaamisellamme.

Ajatus siitä, että nämä kaksi olisi hyvä saada samaan ryhmään pelaamaan syttyy päähäni nopeasti ja vahvistuu sitä hetken mietittyäni.

Kun Näppis samana päivänä pariinkin otteeseen soitteli kysyen japanilaisten golfmaratonista, ehdotin hänelle Risto Sainion isännöintiä tällä tai viimeistään seuraavalla kaudella.

Näppis on näihin pyyntöihin aina suhtautunut myötämielisesti ja Risto Sainio nosti myös peukkua yhteiselle golfpäivälle ja legendaan tutustumiselle.

”Suunnitelmissa on jo muillakin kentillä pelaamista. Paltamoon ei täältä ole mikään matka. Enontekiöltä kun lähdimme lentopalloa pelaamaan, bussissa vierähti viikonlopun aikana moninkertaisia aikoja”, Sainio muistuttaa lopuksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje