- Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[0][0]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Erkki Salo, 90: "On se golfin veto vaan niin voimakas"

Yhdeksänkymppisiään golfin merkeissä juhlineella Erkki Salolla on aina ollut hymy herkässä.

90-vuotias juhlasankari oli vasta synttärikisan kolmanneksi vanhin osallistuja.

”Kyllä golfarit vaan elävät muita pidempään”, sanoo seniori-ikäinen mies toiselle katsellessaan ihmisiä Rauma Golfin klubitalolla.

”Ja paremmin”, toinen vastaa, ja kaksikko puhkeaa hersyvään nauruun.

Klubilla on juuri käynnistymässä Eki 90 -golfkilpailu. Raumalainen Erkki Salo on täyttänyt edeltävänä päivänä 90 vuotta. Hän on päättänyt järjestää kunnioitettavien pyöreiden vuosiensa kunniaksi golfkilpailut.

Salo teki pitkälti yli 40-vuotisen työuran raumalaisessa liikennöintiyhtiössä. Työura alkoi sota-aikaan 13-vuotiaana rahastajana Rauma–Turku-linjalla, ja vuosia myöhemmin Salo nimitettiin 70-luvun alussa yhtiöitetyn Oras Liikenne Oy:n toimitusjohtajaksi.

Golf astui Ekin elämään työuran viimeisinä vuosina, vuonna 1987. Pari ensimmäistä vuotta Salo kävi pelaamassa Porissa ja Turussa ja liittyi sitten Rauma Golfin jäseneksi heti, kun kenttä avattiin vuonna 1989.

Rauma Golfissa Salo toimi aikanaan golfyhtiön puheenjohtajana, ja seuran seniorimestaruuden hän voitti 90-luvulla kuudesti. Aktiivisimpina pelivuosinaan Salo pelasi noin sata kierrosta vuodessa.

Viime vuosina pelaaminen on sairastelujen vuoksi vähentynyt, ja Salo joutui äskettäin pitämään parin vuoden tauonkin. Nyt peli taas maistuu.

”Sairaus on nytkin päällä, mutta taka-alalla. Heti minun piti päästä tänne kentälle. On se golfin veto vaan niin voimakas”, Salo sanoo.

”Tässä lajissa on paljon enemmän hyviä päiviä kuin huonoja. Ja vaikka olisi mennyt huonostikin, sitä vain miettii kentältä kotiin palatessa, että onneksi huomenna on taas uusi päivä.”

Synttärikisassa on mukana nelisenkymmentä golfkaveria, eikä Salo ole edes porukan vanhin. Salon ikinuoren oloiset pelikaverit Matti Nissilä ja Eero Lehtonen viettivät omat ysikymppisensä jo viime vuonna.

”Pelaan yleensä autolla, mutta tänään päätin Ekin kunniaksi kävellä”, Nissilä sanoo pirteänä.

Itse kisa on pelattu 9-reikäisenä texas scramblena Rauman nykyisellä takaysillä, jolta pelit Pomppusissa 80-luvulla käynnistyivät.

Salo tunnetaan Raumalla todellisena herrasmiehenä, jolla on aina hymy herkässä ja aikaa rupatella. Ekin kunniaksi on laitettu vähän parempaa golfvaatetta ylle. Miehillä peliasukoodina on valkoinen kauluspaita ja rusetti.

Synttärivieraiden lahjamurheet Eki on hoitanut hyvissä ajoin pois päiväjärjestyksestä.

”Lahjaksi jokainen antaa yhden golfpallon. Mielellään ei kaikki valkoisia”, Salon laatimassa syntymäpäiväkutsussa on lukenut.

Moni on panostanut pallon valintaan. Yksi on piirtänyt pallon kylkeen Ekin kuvan, toinen on hankkinut pallon Mikko Iloselta nimikirjoituksella ja videotervehdyksellä.

Ja jotain muutakin on porukalla hankittu. Jokainen kilpailuun osallistunut joukkue on saanut seuraavan vuoden ajalta oman kuukauden ja lupautunut keksimään sen aikana jotain mukavaa yhdessä Ekin kanssa. Luvassa lienee ainakin hyvää ruokaa, juttutuokioita ja lisää yhteisiä golfkierroksia.

”Se oli hyvä päivä”, Erkki Salo sanoo tutusti hymyillen. ”Kiitos että tulitte! Pelit jatkuu.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje