26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Caddieksi syntynyt

Retsin vuoro kertoa Mikolle oma mielipiteensä.

Mikko Ilosen ja Reginald Mokhosin yhteistyö on kestänyt jo yli seitsemän vuotta. Kirjallista työsopimusta ei ole. Varsin usein pelaaja, joissain tapauksissa myös caddie, ilmoittaa kisan jälkeen vaihtavansa yhteistyökumppania.

”Meilläkin on ollut vaikeat jaksomme. Syksyllä 2009 Mikon kortti ja työpaikka oli seuraavalle kaudelle pitkään vaarassa. Hänestä aisti jo tietynlaisen hermostumisen ja rauhattomuuden. Pidimme hyvän istunnon, jossa saimme uutta henkeä päälle. Vakuutin ja motivoin Mikkoa kertomalla, että minä en häntä jättäisi, vaikka tie olisi vienyt taas hetkellisesti alemmalle kiertueelle. Pian tämän jälkeen sijoituimme toiseksi Madridissa, Mikko pelasi avauskierroksen tulokseen 74, kaksi seuraavaa 63-63”, Retsi muistelee.

Parhaat vuodet edessä

Mikko Ilosen ja Reginald Mokhosin yhteinen taival käynnistyi alkukesästä 2006 Ilosen pelattua tuolloin hetken enimmäkseen Challenge Touria. Yhteistyö käynnistyi mallikkaasti. Itävallan ET-kisassa Ilonen pelasi päätöskierroksen parhaan tuloksen ja karsi toisessa kisassa itsensä sisään Openiin, jossa sijoitus oli 16.

Seuraavalla kaudella Ilonen voitti Indonesiassa ja Ruotsissa, päästen mukaan Seve Trophyyn ja syksyn suuriin kisoihin.

Retsi on kokenut Ilosen mukana ennen tämän vuoden huippumenestyksiä myös vaikeita aikoja, jolloin molempien usko on ollut kovalla koetuksella.

”Mikolla on valtava potentiaali pelaajana ja uskoakseni parhaat vuodet vasta edessään. Kaiken lisäksi hän on erittäin hieno ihminen ja arvostettu persoona European Tourilla”, Retsi kiteyttää.

Isovanhempien kasvattama

Retsi syntyi marraskuussa 1959 Etelä-Afrikassa, Queenstownissa Eastern Capen alueella. Queenstownia kutsutaan maan ruusutarhaksi. Retsin elämä ei kuitenkaan ollut lapsuusvuosina ruusuilla tanssimista.

Nordea Mastersin voittajat.

Nordea Mastersin voittajat.

”Äitini joutui lähtemään työnhakuun Johannesburgiin. Minä asuin hänen isovanhempiensa kanssa Queenstownissa, joka oli huomattavasti turvallisempi paikka. Kouluja kävin viisi vuotta ja caddien työt aloitin 13-vuotiaana. Käytännössä en ole koskaan tehnyt mitään muita töitä.”

”Tummaihoiselle pojalle caddien toimi oli tuohon aikaan varsin hyvä työ. Elämä apartheid-politiikan aikana oli kovaa, emme päässeet liikkumaan kaupungilla, turvattomuuden tunne ja epävarmuus tulevasta olivat päällimmäisiä tuntemuksia”, Retsi taustoittaa lapsuuttaan.

Retsi muutti 70-luvun lopulla Johannesburgiin ja aloitti työt Wanderers Golf Clubilla. European Tourin pelaajat viettivät tuolloin talvisaikaan pitkiä jaksoja Etelä-Afrikan lämmössä. Ensimmäiset 5-6 ammattilaiskilpailua avasivat portin ammattilaisten bägin kantajaksi.

”Enimmäkseen tein edelleen töitä paikallisille pelaajille sekä turisteille, mutta ammattilaisten kanssa toimiminen kiehtoi, olin kunnianhimoinen ja tunnollinen. Minuun opittiin luottamaan. Tuohon aikaan oli varsin tavanomaista ja tarpeellista myös lahjoa caddiemastereita rahalla ja juomalla. Ujot eivät päässeet eturiviin, kun pelaajille tarjottiin mailapoikia,” hän jatkaa.

Retsi oli kahteen otteeseen pidemmän jakson mailapoikana myös 1979 avatussa Sun Cityn lomakohteessa noin parin tunnin matkan päässä Johannesburgissa. Alueella on kaksi loistavaa Gary Playerin suunnittelemaa kenttää. Sun Cityssa on pelattu sen perustamisesta asti alkuperäiseltä nimeltään kuuluisa ”Million Dollar Challenge”, jonka ykkönen kuittasi siis miljoona dollaria.

”Tietysti tuollaisessa paikassa toimiminen antoi mahdollisuuden päästä uralla eteenpäin ja tavata ihmisiä joiden käsittelemät rahasummat olivat monesti yli ymmärryksemme. Olin ensimmäinen caddie, joka teki kentistä tarkan kenttäoppaan”, Retsi muistelee.

Hyvät ja pahat pelaajat

Etelä-Afrikassa caddienä toimiminen oli parhaille tuottoisaa toimintaa, mitalin kääntöpuolena tuli luontaisetuna monenlaista kohtelua pelaajilta.

”Tummaihoinen caddie oli selkeästi palvelija, johon saattoi purkaa turhautumiaan ja huonoa oloa. Tietysti oli päinvastaisiakin tapauksia, ihmisiä jotka osasivat kohdella meitä asiallisesti”.

Etelä-Afrikassa Retsi työskenteli uransa alkuvaiheilla varsin monien paikallisten ja ulkomaalaisten ammattilaisten mailapoikana. Puheesta kuultaa läpi se, että rasismia on edelleen jäljellä jopa Euroopan Tourilla. Kilpailutilanne lähinnä Brittein Saarilta tulevien mailapoikien kanssa on kova.

”Meidän on työskenneltävä huomattavasti kovemmin saavuttaaksemme pelaajien luottamuksen. Urani aikana on ollut kolme pelaajaa, jotka ovat suhtautuneet minuun ilman suuria ennakkoluuloja ja arvioineet työtäni ammattitaidon, ei ihonvärin mukaan”, Retsi kertoo.

'Retsi' ja Mikko vaihtavat ajatuksia.

’Retsi’ ja Mikko vaihtavat ajatuksia.

Listalla ovat Etelä-Afrikan Des Terblanche, nykyinen golfmanageri Chubby Chandler sekä Mikko Ilonen.

Chandlerin kanssa Retsi teki töitä enimmäkseen Etelä-Afrikassa viiden vuoden ajan.

”Hän mahdollisti käytännössä kahden poikani koulunkäynnin. Chubby ei koskaan tehnyt tästä isoa numeroa, mutta ilman hänen vapaaehtoista apuaan koulut olisivat jääneet pojilta käymättä.”

Retsi teki Sun Cityn keikkojaan lukuun ottamatta caddien töitään vuosikausia Johannesburgissa.

”Kokeilin lyhyen aikaan 80-luvun puolivälissä muitakin töitä, mutta havaitsin, että caddienä tienaan huomattavasti enemmän. Tärkeää oli sekin, että kentällä pelaajien apuna tunsin olevani omimmillani, siinä työssä jonka osasin ja kehityin jatkuvasti”.

Lojaali työnantajalleen

Eurooppa ja European Tour kiehtoivat. Retsi riuhtaisi itsensä irti turvallisesta ympäristöstä ja otti tukikohdakseen Hampurin Saksassa. Hänellä oli useita pelaajia keikkaluonteisesti työnantajana. Menestys ja ansiot jäivät kuitenkin vaatimattomiksi, osan vuodesta Retsi asui ja työskenteli edelleen Etelä-Afrikassa.

”Ennen Mikkoa viimeisimmät pelaajani olivatDavid Park, Marcel Siem sekä Mads Vibe-Hastrup, jonka kanssa olin pidempään. Tosiasia on kuitenkin se, että vasta Mikon kanssa olen päässyt rakentamaan pitkäjänteisesti hyvää yhteistyötä. Hän on pelaajana omaa luokkaansa kaikista työnantajistani”.

Toinen vaikea jakso osui kauteen 2011. Ilosen jalkavamma äityi pahaksi, leikkauksen mukanaan tuoma tauko vei Retsiltä työpaikan loppukaudeksi.

”Se oli varsin inhottava tilanne, tässä ammatissa ei ole keskeytysvakuutuksia olemassa”.

Retsi oli tuona aikana muutamassa Euroopan kisassa Thongchai Jaideen caddienä. Tämä yhteistyö ei kuitenkaan ollut henkilökemioiden osalta mikään täysosuma.

Retsi myöntää, että hänelle on yhteisten vuosien varrella tullut työtarjouksia muilta pelaajilta.

”Viihdyn kuitenkin niin hyvin Mikon kanssa ja uskon häneen pelaajana. En ole näille tarjouksille loksauttanut korviani. Olen 53-vuotias, toivon pystyväni jatkamaan caddien hommia vielä muutaman vuoden ajan. Fyysisesti tämä on kovaa touhua. Vaikka treenaa , jalkani ovat usein kipeinä kovan työviikon jälkeen”.

Palkkiot tuloksen mukaan

Retsi kuittaa Mikolta kustakin kisaviikosta matka- ja oleskelukulut kattavan euromäärän, ansiot tulevat käytännössä prosentteina Ilosen ansaitsemista palkintorahoista. Yleisimmin käytetyssä mallissa caddie saa 4-5 prosenttia palkintorahoista, top-10 sijoituksesta kuusi prosentti ja voitosta peräti kymmenen.

”Viikot ja päivät ovat pitkiä ja usein keskeytysten johdosta arvaamattomia. Työtuntien määrää ei kannata lähteä laskemaan. Tärkeintä on hoitaa pelaajalle ennen kierrosta ja kisaa kaikki mahdollinen valmiiksi välineisiin ja kentän mittoihin liittyen.”

Kisaviikkkojen aikana Ilonen ja Retsi ovat yhdessä keskimäärin 40-50 tuntia.

”Se on usein jopa enemmän kuin minkä Mikko ja vaimonsa Kati ovat yhdessä. Olemme oppineet kommunikoinnista paljon. Varsinkin sen, milloin on hyvä hetki avata suunsa ja milloin kadota takavasemmalle. Mikko on erinomainen kuuntelija, pystymme käymään rakentavasti läpi asioita myös kierrosten aikana.”

Eino ja Kati onnittelevat Mikkoa voitosta.

Eino ja Kati onnittelevat Mikkoa voitosta.

Viimeisten vuosien aikana Retsi on ottanut melkoisen isoa roolia myös puttaamiseen liittyvien harjoitteiden ideoitsijana ja toteuttajana.

”Lähipelistä on niin paljon kiinni. Voittaakseen on saatava lähestymiset viereen ja putit sisään. Henkistä kovuutta tämä laji vaatii paljon. Mikon kohdalla tavoitteet on asetettava entistä korkeammalle. Menestys, joka kuluvalla kaudella on koettu, ei ole tullut minulle tai muille häntä lähellä oleville yllätyksenä. Myös useat kilpakumppanit ovat ihmetelleet sitä, miksi Mikko puhkesi kukkaan vasta nyt?”

Reginald Mokhosi elää isolla sykkeellä mukana Mikon kisaviikoissa ja tekemisissä. Häneltä tulee myös kuin apteekin hyllyltä mielipiteitä siitä, mikä on johtanut tällä kaudella nähtyyn tasonnousuun.

”Mikolla on ollut loukkaantumisia, joista tuo kauden 2011 jalkaleikkaus oli tietysti iso vedenjakaja. Nykyään hän on Einonsyntymän johdosta mielestäni tasapainoisempi ja onnellisempi. Tärkeä tekijä on myös se, että hän osaa suhtautua epäonnistumisiin paremmalla tavalla. Aiemmin huono avaus tai jatkolyönti sai hänet kihahtamaan tavalla, joka vaikutti seuraaviin suorituksiin. Olemme yhdessä pyrkineet keksimään tapoja, joilla nuo tuntemukset siirretään taka-alalle. Siinä on edistytty kovasti”, Retsi listaa.

Kisaviikkojen aikana yhteinen aika rajoittuu kentällä vietettyihin sessioihin. Caddiet asuvat huokeammissa hotelleissa ja matkustavat omia reittejään.

”Roolitus on muotoutunut varsin luonnolliseksi. Kentällä Mikko on pomo. Minä annan mielipiteeni tilanteista ja mittojen osalta faktat, hän tekee niiden osalta päätökset, joita minun tehtäväni on vahvistaa. Viheriöillä Mikko lukee 95 prosenttisesti itse linjat, toisinaan hän haluaa mielipiteilleen vahvistuksia. Kentän ulkopuolella kuvailisin olevani kuin isoveli, joka huolehtii siitä, että pikkuveljellä on kaikki hyvin.”

Major-unelma elää

Kauden 2013 toista puoliskoa Retsi odottaa innoissaan. Edessä on paitsi British Open, myös World Tourin kilpailu Ohiossa, sekä PGA Championships lähellä New Yorkia.

”Kaikissa isoissa kilpailuissa on runsaasti pelaajia, joille luontainen tavoite on aina ykköstila. Golf on aaltoliikettä, eikä kaikille kärkisijoja voi riittää. Minä uskon vakaasti siihen, että Mikolla on kaikki eväät haastaa maailman huiput missä tapahtumassa tahansa. Niin makaat kuin petaat, pätee hyvin golfissakin. Kyse on hyvin pitkälti siitä, mihin tavoitteensa asettaa ja kuinka oppii näkemään niihin liittyviä mahdollisuuksia.”

Ilosen uraan liittyvänä omana tavoitteenaan Retsillä on major-kilpailun voiton kokeminen.

”Se on ollut ajatuksissa jo vuosikausia. Nyt Openin ja PGA Championshipin alla tilanne on taas kihelmöivä. Isoihin kilpailuihin liittyy niin paljon tuntemuksia, jännitettä ja intensiteettiä. Ne menestyvät, jotka hallitsevat itsensä painetilanteissa ja yleisön edessä. Mikko saa melkoisesti virtaa isoista yleisömassoista ja varsinkin suomalaisilta tulevasta kannustuksesta, joka on hänelle hyvin tärkeä voimavara.”

”Caddienä kisan rasitukset huomaa jännityksen ollessa päällä vasta kisaviikon jälkeen. Vaikka kierroksen aikana elän isolla sykkeellä mukana jokaisessa suorituksessa ja hetkessä, tärkeintä on olla pelaajalle se luottohenkilö, joka pysyttelee sopivasti taustalla ja antaa pelaajalle sopivasti kannustusta ja huolehtii tämän fyysisestä ja varsinkin henkisestä hyvinvoinnnista, Reginald Mokhosi määrittää lopuksi.

Teksti Teemu Tyry / Kuvat All Over Press

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)