28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][2]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Antti Saleva vaikeuksien kautta mestariksi

Antti Salevan 207-senttinen kroppa kiertyi Oulussa pituuslyönnin Suomen mestaruuden arvoisesti.

Jyväskyläläinen Antti Saleva sijoittui viime lauantaina Oulun Sankivaarassa järjestetyissä pituuslyönnin avoimissa SM-kisoissa toiseksi. Kun voittaja oli englantilainen maailmanmestari Joe Miller, ojennettiin SM-pokaali kisan parhaalle suomalaiselle, Salevalle, 293 metrin finaalilyönnillä. Saleva oli yllättynyt mestaruudesta. Hän on kärsinyt jo kahden vuoden ajan sitkeästä rannevammasta, joka on estänyt täysipainoisen harjoittelun ja kilpailemisen. Oulun SM-kisat olivat hänelle tämän vuoden ensimmäiset kilpailut ja vasta neljännet viimeisen kahden vuoden vuoden aikana. ”Vasemmassa ranteessani on ilmeisesti rasituksen myötä tullut pitkäaikainen vamma. Ranne on leikattu kerran, mutta siitä ei ollut apua. Edes käsikirurgit eivät tiedä mikä siellä reistailee”, Saleva kertoo. Leikkauksen jälkeen Saleva on hoitanut rannettaan lähinnä levolla ja kylmähoidolla. Pikkuhiljaa alkaa näyttää siltä, että käsi taas kestää pituuslyönnin sivallukset. Hyvät osumat avainasemassa 207 senttiä pitkä Saleva on joutunut muuttamaan svingiään käsivamman takia. ”Olen pyrkinyt siihen, ettei svingiin tule yhtä paljon rannekulmaa kuin ennen”, hän selvittää. Oulun-kisoihin hän valmistaui treenaamalla viikon ajan rangella tavoitteenaan mahdollisimman puhdas osuma palloon. Treeni tuotti tulosta, sillä esimerkiksi SM-finaalissa kaikki kuusi palloa napsahtivat keskelle sweet spotia. ”Tässäkin lajissa pääasia on, että saa palloon hyvän osuman”, Oulussa pisimmillään 307 metriä lyönyt Saleva huomauttaa.

Saleva löi SM-finaalissa punaiseksi värjätyillä palloilla, jotka jättivät tiiviin kasan draiverin keskelle. Suomen mestarin osumatarkkuus oli kunnossa.

Saleva löi SM-finaalissa punaiseksi värjätyillä palloilla, jotka jättivät tiiviin kasan draiverin keskelle. Suomen mestarin osumatarkkuus oli kunnossa.

SM-kisojen järjestelyjä ja tunnelmaa Saleva kehuu oikein hyviksi. Sankivaarassa vieraili lauantaina arvioiden mukaan 300-400 katsojaa. ”Kisapaikka oli hemmetin hieno, porukkaa oli paljon ja meininki kohdillaan. Mutta olosuhteet eivät olleet kummoiset. Koko kisan ajan oli suora vastatuuli, joten kunnon metriluvuille ei päästy. Välillä myös satoi vettä”, mestari kertoo. Avoimien SM-kisojen pisimmän siivun löi Joe Miller, 331 metriä ensimmäisellä kierroksella. Syksyllä Vegasiin? Antti Salevan pituuslyöntiuran paras vuosi oli 2009, jolloin jyväskyläläinen voitti lajin avoimen Euroopan mestaruuden. Samana vuonna syntyi myös miehen kisaennätys 413,40 metriä. Se oikeutti tuolloin Suomen pitkälyöntisimmän miehen titteliin. EM-voiton myötä Saleva sai paikan Las Vegasissa lyötyihin MM-kisoihin. Siellä hän ylsi kolmannelle kierrokselle. Vuonna 2010 ranne alkoi jo vaivata, mutta hän matkasi silti Vegasiin jääden alkukarsintoihin. Vuosi 2011 alkoi ranneleikkauksella ja kisakausi meni enemmän ja vähemmän penkin alle vamman takia. ”Pituuslyönt

Jyväskyläläinen tähtää jo lokakuisiin MM-kisoihin, mutta varauksella.

Jyväskyläläinen tähtää jo lokakuisiin MM-kisoihin, mutta varauksella.

ikisat ovat sen verran kovia, ettei niissä ole mitään mahdollisuuksia pärjätä, jos paikat eivät ole täysin kunnossa. Jos tuntuu vähänkään siltä, että lyödessä pitää varoa, se näkyy heti tuloksessa”, Saleva huomauttaa. World Long Drive Championships lyödään Las Vegasissa tänäkin vuonna. Lokakuinen kisamatka on Salevan mielessä, mutta varauksella. ”Kunnon mukaan katson, lähdenkö syksyllä karsimaan MM-kisoihin vai jätänkö ne tänäkin vuonna väliin. Joka tapauksessa ennen mahdollista MM-matkaa aion osallistua kansainvälisiin kisoihin Ruotsissa ja Norjassa.” Ilman tukijoita Pituuslyönti ei tuo leipää Antti Salevan pöytään varsinkaan, kun mies ei ole päässyt kipeän ranteensa takia kisaamaan. Elantonsa jyväskyläläinen tienaa omalla yrityksellä, joka myy ja tuo maahan Colo Sport -merkkisiä urheilutekstiilejä ja -varusteita. Lisäksi hän opiskelee yliopistossa. ”Minulla ei ole tällä hetkellä yhtään sponsoriakaan pituuslyöntiin, kun ei ole ollut varmaa pystynkö lyömään. Parempi niin, ettei kukaan joudu pettymään”, Saleva sanoo. Vaikeudet eivät kuitenkaan ole lannistaneet Salevaa. ”Kyllä tässä yritetään vielä ja hemmetin kovaa yritetäänkin”, hän päättää. Janne Knuuti

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje