23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Ahvenanmaan ykköspelaaja Jonas Haglund ei ole futismiehiä

Päättyneellä kaudella kolme top 10 -sijoitusta Nordic Liigassa saavuttanut Jonas Haglund on uransa vedenjakajalla. Pelimotivaatiota riittää, mutta päätöksiä tulevaisuuden suunnitelmista pitäisi hiljalleen tehdä.

Ahvenanmaan Kastelholmassa sijaitsevat 18-reikäiset kentät Kungsbanan ja Slottsbanan ovat tuttuja monelle suomalaiselle ja ruotsalaiselle golfmatkailijalle. Käyhän vuonna 2015 Golflehden kenttärankingissa parhaan 36 reiän golfkeskuksen ykköstilan saavuttaneella Ålands Golfklubbilla kausittain noin 8000 vieraspelaajaa.

ÅGK:lla pyyhkii hyvin, mutta urheilullisesta näkökulmasta se ei ole suuressa määrin tuottanut kilpapelaajia terävimpään kansalliseen eliittiin. Seuran ykköspelaajan manttelia on vuodesta toiseen kantanut JonasHaglund, joka löysi tiensä lajin pariin vasta lukioikäisenä.

”Ryhdyin pelaamaan golfia 16-vuotiaana. Sen vuoksi svingini ei ole yhtä luonnollinen kuin tyypillisesti nuoremmalla iällä aloittaneilla. Olen joutunut tekemään matkan varrella hieman kompromisseja”, Haglund sanoo.

Ikänsä vuoksi hänelle ei avautunut realistista mahdollisuutta nousta maajoukkueisiin, mutta ammattilaisuutta ”myöhäisherännäisyys” ei estänyt. Nyt 33-vuotias Haglund on jo pitkään kolunnut Nordic Liigan rungon muodostavien Nordea Tourin ja Ecco Tourin kilpailuja. Päättynyt kausi tarjosi hänelle menestystä, mutta myös karvaita pettymyksiä.

”Pelasin kesäkuussa urani parhaan kuukauden, kun sijoituin reilun kolmen viikon jaksossa kolme kertaa top 10:een. Heinäkuussa vietetyn kilpailutauon jälkeen en saanut enää otetta peliini, joten hieman kaksijakoiset fiilikset tästä vuodesta jäi.”

Elokuun viimeiseltä viikolta lähtien pelatut kuusi turnausta toivat Haglundille pelkkiä karsiutumisia.

”Tekniset muutokset saivat pelin sujumaan hienosti juhannuksen molemmin puolin, mutta vanhat tottumukset palasivat takaisin loppukaudesta. Pelaaminen oli kaikkea muuta kuin hauskaa kauden viimeisissä kilpailuissa.”

Haglund työskenteli viime talvena pari kuukautta myyjänä ystävänsä urheiluliikkeessä ja teki myös metsurin hommia. Harjoittelu jäi vääjäämättä työnteon varjoon.

”Tykkään fyysisistä töistä. Kaadoin puita lähinnä ihmisten kesämökeillä ja raivasin pihoja siistimmäksi. Ihanteellista olisi, jos pystyisi elättämään itsensä golfilla, mutta pakkohan sitä on jostain tienestejä saada.”

Työntäyteisen talven vuoksi pelaaminen Nordea Tourin Winter Series -sarjassa oli ruosteista, kun Haglund ei ollut päässyt treenaamaan kenttäolosuhteissa kolmeen kuukauteen. Yhteistyössä valmentajansa ErkkiVenäläisen kanssa tehdyt tekniset muutokset olivat toimivia, mutta hataraksi jäänyttä välikuukausien valmistautumista ne eivät pystyneet korvaamaan.

Venäläinen ei varsinaisesti ole golfvalmentaja, vaan ortopedi, jolla on biomekaniikan asiantuntijana Haglundin mukaan ”erinomainen kyky tulkita liikettä”. Hän asuu Tukholmassa, mutta pitää toisinaan lääkärin vastaanottoa myös Maarianhaminassa.

Ahvenanmaan syksyn uutispommi oli luonnollisesti IFK Mariehamnin jalkapallon Veikkausliigan voitto. Haglund ei futiskarnevaalista erityisemmin syttynyt.

”Pelasin jalkapalloa 18−19-vuotiaaksi, mutta pidän nykyään enemmän yksilölajeista. En totta puhuen ole käynyt yhdessäkään IFK:n ottelussa, enkä ollut juhlimassa seuran mestaruutta. Kotiklubin jäsenissä on kyllä paljon jalkapallofaneja, ja he olivat tietysti iloisia ja ylpeitä joukkueen saautuksesta.”

”Futismenestys on ilman muuta merkittävä asia saarelaisille ja esimerkiksi junioripelaajille. Ja olikohan se ruotsalaisista iltapäivälehdistä Aftonbladet vai Expressen, kun julkaisi useamman sivun jutun IFK Mariehamnista ja Ahvenanmaasta. Sellainen näkyvyys edistää seudun turismia, ja on siten hyväksi taloudellisesti ajatellen.”

Suomalaiset pitävät tiiviisti yhtä Pohjoismaiden kiertueella. Vasemmalta: <a href=Oliver Lindell, Niklas Dahlgren, Jonas Haglund ja Mikael Salminen. Kuva: Antero Lindell" width="630" height="383" />

Suomalaiset pitävät tiiviisti yhtä Pohjoismaiden kiertueella. Vasemmalta: Oliver Lindell, Niklas Dahlgren, Jonas Haglund ja Mikael Salminen. Kuva: Antero Lindell

Jos oma peliura ei ota lähitulevaisuudessa merkittäviä askelia eteenpäin, on jotain muuta kehitettävä. Haglund pitää kenties kiinnostavimpana vaihtoehtona ryhtyä golfpron ammattiin.

”Olen jo alustavasti keskustellut seuran valmentajien Chris Waldronin ja Niklas Rajamäen kanssa, että voisin antaa hieman tunteja Kastelholmssa.”

”Jossain vaiheessa pitäisi hankkia PGA-tason koulutus ja hakea työpaikka joltain klubilta. Kielen kannalta helpointa olisi etsiä kenttä Ruotsista, mutta voisin ihan hyvin kuvitella valmentavani myös Manner-Suomen puolella. Ihmiset osaavat nykyään hyvin englantia, mutta tietysti itsenikin pitäisi siinä tapauksessa opetella suomea.”

Haglund kertoo suorittaneensa jonkun verran valmennusopintoja. Lisäksi hän on laatinut ÅGK:n ”kilpatiimiin” kuuluville Sebastian Lindmanille ja Jonathan Mörnille fysiikkatreeniohjelmia.

”Kaverit ovat menneet mukavasti eteenpäin. On hienoa auttaa nuorempia pelaajia, ja mielelläni annan heille käyttöön kaiken kokemukseni, mitä itselleni on vuosien varrella kilpailuista kerääntynyt.”

Vaikka Haglundille jäi omista esityksistään kauden jälkipuolella karvas maku, iloitsi hän maanmiestensä laadukkaista esityksistä Pohjoismaiden kiertueella.

”Tämä taisi olla suomalaisille kaikkien aikojen kausi Nordic Liigassa − siitäkin huolimatta, että Tapsa (Pulkkanen) pelasi viime vuonna superhienosti. Lindell (Oliver) voitti kaksi kisaa ja Myllymäki (Erik) sekä Hellberg (Niclas) molemmat yhden. Top-kymppejä tuli paljon.”

”ET:n toisen vaiheen karsintaturnauksista odotan, että 2–3 suomalaista menee karsintafinaaliin. Normaalipelillään Lindell on varma jatkoonmenijä, mutta kuka vain heistä onnistuessaan voi päästä eteenpäin.”

Ensisijaisena tavoitteenaan Haglundilla on pelata seuraavana vuonna ehjä, tasapainoinen kausi. Hän tietää, että päästäkseen urallaan uudelle tasolle, parannusta olisi tultava jokaisella osa-alueella. Sekin on selvää, että kovin pitkään pelkät ”peruspelit” eivät hänelle enää riitä.

”Vaikka olen isokokoinen (190 cm ja 90 kg), en lyö erityisen pitkiä avauksia. Notkeuden puutteen vuoksi backsvingini on lyhyehkö, mikä verottaa draivien mittaa. Avauksien pituudet liikkuvat 250 metrin tuntumassa, mikä vastaa Nordic Liigan keskitasoa.”

”Vastapainoksi draivini pysyvät aika hyvin väylällä. Tällä hetkellä eniten töitä olisi lähestymisten ja wedge-lyöntien pituuskontrollin kanssa, vaikka tosiasiassa pelin kaikki sektorit vaatisivat terävöittämistä. Se olisi edellytys paremmalle menestykselle. Ikääkin on jo sen verran, että ratkaisuja suuntaan toiseen joudun varsin pian tekemään.”

Talvi näyttäisi tekevän tuloaan tänä vuonna tavallista aikaisemmin. Siitä huolimatta Ålands Golfklubbin väylät ovat uudemman (Slottsbanan) kentän etuysiä lukuun ottamatta yhä auki. Maa Kastelholmassa oli viikon puolivälissä valkoinen räntäsateen vuoksi, joten kenttien sulkeminen saattaa olla edessä piankin.

”Meillä kausi jatkuu tyypillisesti marraskuun lopulle, toisinaan joulukuun puolelle. Muutama vuosi sitten valmistunutta kuusireikäistä parkolmoskenttää pääsee pelaamaan vapaammin ja se on hieman pidentänyt kautta molemmista päistä.”

Haglundin ei tarvitse kohta välittää loppusyksyn harmaasta säästä, sillä hän on lähdössä marraskuun jälkipuolella kolmeksi viikoksi Espanjaan. Seurana harjoittelumatkalla on Luminessa viime maaliskuussa talvisarjan turnauksen voittanut Niclas Hellberg.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje