26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Muistilista kesän kierroksille

Kunnon verryttely ja venyttely ennen kierrosta ja sen jälkeen pitävät paikat kunnossa ja pelivireen parempana. Kuvassa Johan Edfors. <22>

Suojakertoimet

Suojakertoimet porottavan auringon alla ovat ehdottoman tärkeitä kaikille golfareille. &copy Getty Images

Ennen kierrosta

– On hyvä pitää golfissa käytettävien lihasten kuntoa yllä koko talven ajan tai aloittaa niiden herättely hyvissä ajoin ennen ensimmäisiä pelejä. Käy harjoitushallissa lyömässä palloja tai svingaile säännöllisesti kotonasi. Myös kestävyyskuntoa on hyvä pitää yllä talven aikana. Näin kroppasi ei tarvitse ”hypätä nollasta sataan” ensimmäisellä pelikerralla.

– Muista, että jo edellisen päivän syöminen ja juominen vaikuttavat kierrokseen. Nauti säännöllisiä ja terveellisiä aterioita, ja jos lämpimillä keleillä muista hoitaa nestetasapaino jo edellisenä päivän kuntoon juomalla riittävästi vettä tai mehuja.

– Pelipäivänä, ennen kierrosta tärkeintä on lihasten, jänteiden ja nivelten lämmittely. Kroppa pitää valmistaa käyttökuntoon.

– Hae mailan kanssa tuntumaa svingiin, vähintään 5-10 minuutin kuivaharjoittelulla. Lyönnissä ylävartalo kiertyy tiettyyn pisteeseen asti. Jos liikeratojen laajuutta ei ole harjoiteltu alkulämmittelyssä, totuttelu tapahtuu kierroksen ensimmäisillä lyönneillä ja saattaa näkyä huonoina lyönteinä.

– Alaraajoja voi lämmitellä kävelyllä, ravistelulla ja hyppelyllä.

Kierroksella

Tankkaus

– Energia- ja nestetankkaus kierroksella ovat ehdottoman tärkeitä, oli keli mikä tahansa.

– Vaikka et olisikaan nälkäinen kierrokselle lähtiessäsi, pakkaa mukaasi pientä energiapitoista purtavaa. 4-5 tunnin aikana verensokeri laskee ja keskittymiskyky heikkenee.

– Suklaata syömällä verensokeri kyllä nousee nopeasti, mutta myös laskee liian nopeasti. Energiapatukatkin ovat keinotekoisia. Ihanteellisinta on pakata mukaan voileipiä ja hedelmiä. Niillä verensokeri nousee ja laskee hitaammin ja hallitummin. Nämä ovat myös terveysvaikutuksiltaan ylivoimaisia.

– Juomisen määrään vaikuttaa sääolosuhteet ja yksilön henkilökohtaiset taipumukset, sekä vauhti, jolla kentällä edetään. Mitä lämpimämpi ilma sitä useammin pitäisi juoda, vähintään puolen tunnin välein 1-2 desiä kerrallaan, mieluiten vettä tai mehua.

Auringolta suojautuminen

– Aktiivinen golfari on kesän aikana suorassa auringonpaisteessa enemmän kuin moni muu.

– Päähine, joka suojaa kasvoja on pilviselläkin säällä ehdoton. Lämpöä haihtuu pään alueelta paljon, mikä vaikuttaa nestetasapainoon.

– Auringon pistos johtuu siitä, että on saanut liian voimakasta säteilyä pääalueelle. Päähine suojaa pistokselta. Myös juominen on tärkeää.

– Kasvoja tulee suojella kaikkein huolellisimmin suojakertoimellisella voiteella. Mitä kovempi valo, sitä voimakkaampi suoja iholle.

– Myös niskan seutu ja korvat tarvitsevat aurinkosuojaa, tämä unohtuu monilta!

Kunnon src=”https://golfpiste.com/gallery/c/23411/11070414002110.jpg” width=505>

Kierroksen jälkeen

– Ennen kierrosta kroppa lämmitellään (warming up), pelin jälkeen se on hyvä rentouttaa (cooling down) valmiiksi seuraavaa kierrosta varten.

– Venyttele rauhallisesti joko heti kierroksen jälkeen tai kotona myöhemmin. 5-10 minuuttia riittää, kunhan käyt oikeat lihakset läpi.

– Kun pidät kropastasi huolta kierroksen jälkeenkin, valmistaudut samalla jo seuraavaan peliin. Jokaiselta kierrokselta on myös hyvä oppia jotain uutta!

Teksti Laura Grönqvist

Asiantuntijana Terveysliikunnan professori Olli Heinonen, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Mehiläinen Liikuntaklinikka

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje