27.7.–3.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][9]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Wiurila Golf luopuu yhtiövastikkeesta − muutos tähtää osakkeenomistamisen kiinnostuksen lisäämiseen

Osakkaat ottivat yhtiökokouksen päätöksen kaksijakoisissa tunnelmissa.

Halikossa sijaitseva Wiurila Golf & Country Club on hakemassa muutosta yhtiöjärjestykseensä. Asia ratkaistiin joulun alla pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa.

Sen mukaan Wiurila haluaa poistaa käytöstä osakkeiden vastikevelvollisuuden, joka on koskenut myös aktivoimattomia osakkeita. Tällä muutoksella Wiurilassa tähdätään osakkeen säilyttämisen kannattavuuteen ja toisaalta arvon kohentamiseen.

Vastikevelvollisuuden poistuessa tilalle otetaan pelikausimaksu. Päätös vuoden 2019 pelikausimaksuista tehdään varsinaisessa yhtiökokouksessa, mutta se tulee olemaan Wiurila Golf & Country Clubin toimitusjohtajan Kimmo Sarlinin arvion mukaan osakkaille 30–40 prosenttia edullisempi kuin muille pelaajille.

Vastikkeen ja rahoitusvastikkeen suuruus oli viime vuonna 390 euroa ja vuokrapelioikeuden hinta 630 euroa.

Tähän yhtiöstä ei oteta kantaa, mutta tiettävästi yhtenä kannustimena muutoksen taustalla lienee halu lopettaa hyötytarkoituksessa käyty pelioikeus- ja pelilippukauppa.

Mikäli yhtiöjärjestys olisi säilynyt ennallaan, vastikkeita olisi ajan kuluessa jouduttu nostamaan jopa vuokrahinnan yläpuolelle.

Monet osakkaat ovat nimettömänä pysyttelevän lähteen mukaan vuokranneet osakettaan alle Wiurilassa myytävän vuokrapelioikeuden hinnan ja hyötyneet siitä vuosittain parisataa euroa. Pelioikeuden on voinut vaihtaa myös 20 pelilippuun.

”Korjausvelkaa kertyy, ja plus miinus nolla -tulosta tekevänä kenttäyhtiönä on hyvä asia, että kaikki osakkeisiin liittyvä raha liikkuu ainoastaan meidän kauttamme”, Sarlin kertoo.

”Osakkaat ovat suhtautuneet yhtiöjärjestyksen muutokseen kaksijakoisesti. Vanhemmat osakkaat, jotka järjestään pelaavat omalla osakkeellaan, ovat kiitelleet ratkaisua. Vastaavasti osakettaan vuokraavat ja pelilippuja myyvät henkilöt eivät ole olleet yhtä innostuneita.”

Sarlinin mukaan muutos on myös yksi keino välttyä niin sanotuista ongelmaosakkeista, joiden omistajilta ei ole saatu maksamattomia vastikkeita edes perinnän kautta.

”Mikäli yhtiöjärjestys olisi säilynyt ennallaan, vastikkeita olisi ajan kuluessa jouduttu nostamaan jopa vuokrahinnan yläpuolelle.”

Wiurilassa odotetaan, että yhtiöjärjestyksen muutoshakemus saapuu pian käsiteltynä ja hyväksyttynä Patentti- ja rekisterihallituksesta. Se helpottaisi myös pelioikeuksien myyntiä.

”Varsinainen yhtiökokous pidetään heti kun mahdollista. Uskon, että tämä tapahtuu helmikuun aikana.”

Wiurila Golf & Country Clubissa on 1100 osaketta, joista puolet on aktivoitu pelikäyttöön. Osakkeenomistajia on noin 350. Suurin yksittäinen omistaja on Salon Arvokiinteistöt Oy, joka oli vastikkeesta luopumisen kannalla.

Suuntaa antava ratkaisu

Monessa kotimaisessa golfkenttäyhtiössä mietitään ja oletettavasti tulee lähitulevaisuudessa käsiteltäväksi Wiurila Golf & Country Clubin kaltaisia ratkaisuja.

Kimmo Sarlin uskoo, että Wiurilan päätös luopua vastikkeesta voi toimia joillekin yhtiöjärjestyksen muutosta harkitseville kenttäyhtiöille suuntaa antavana ratkaisuna. Hän muistuttaa, että kenttäyhtiöiden omistukset ja velat vaihtelevat, joten yleispäteväksi malliksi sitä ei voi kutsua.

Jotkut kenttäyhtiöt ovat jo toimitusjohtajan mukaan tiedustelleet Wiurilasta vastikkeesta luopumiseen ja yhtiöjärjestyksen muutokseen liittyvistä kokemuksista.

Niin sanottu pakkovastike on jo pelkästään nimenä sellainen, että se on tehnyt ja tekee hallaa lajin houkuttelevuudelle. Sille ei voi kuitenkaan ennustaa kovin pitkää ja ruusuista tulevaisuutta.

Myös Wiurilan osakkeen perinnöksi saaneet golfia harrastamattomat henkilöt  voivat huokaista helpotuksesta, kun postiluukusta ei kolahda enää jatkossa vastikelaskuja.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)