12.3.–19.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][10]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Vuosaaressa pelataan ennätyksellistä kautta – talvikuukausina väylillä lyödään matoilta

Matto on kaksipuoleinen. Sileämmältä puolelta on hyvä lyödä raudalla. Matossa näkyvistä kahdesta reiästä sen voi ankkuroida paikoilleen tiin avulla.

Vuosaaressa halutaan säästää kenttää kovalta kulutukselta. Käyttöön otettiin Suomessa vähemmän tunnettu, mutta esim. Briteissä laajasti käytetty lyöntimatto.

Vuosaari Golfissa pelaajista ei ole pulaa marraskuun lopussakaan. Päinvastoin, lähdöt ovat pääsääntöisesti kaikki täynnä. ”Vuokissa” on pelattu kuluvana vuonna jo noin 44 500 kierrosta, joka on 18-reikäisestä kentästä puhuttaessa Suomen kirkkainta kärkeä. Kun mukaan lasketaan helmikuu, jolloin tosin pelattiin vain yhtenä päivänä, Vuosaaressa on pelattu 20 kuukautta putkeen.

Kuluvan viikon ajan kentällä on startteri lähettämässä pelaajat kierrokselleen. Käytäntöön on erityinen syy: se on noin 40 senttimetriä pitkä ja 15 leveä lyöntimatto, jonka päältä kentällä talvikuukausina ainakin tämä kausi pelataan. Startteri on lähtöpaikalla neuvomassa pelaajia sen käytössä.

”Kun ruoho ei enää kasva, kenttään nyt syntyvät lyöntijäljet korjaantuvat vasta alkukesästä. Siksi moni kenttä on jo laitettu kiinni. Meillä pelaajamäärät ovat syksyisin tosi isoja, ja kun haluamme pitää kentän auki, on sitä hyvä vähän suojella”, toimitusjohtaja Harri Mankki taustoittaa.

Karvainen puoli soveltuu paremmin lähipelilyönteihin.

Lyöntimatto on Suomessa varsin vähän käytetty vekotin, mutta esimerkiksi Britteinsaarilla lyöntimattoja on käytetty talvikaudella jo pitkään ja laajasti. Sellainen on ollut käytössä myös monella The Open -kentällä kisan alla, jotta väylät ovat H-hetkellä olleet edustavimmillaan.

Myös Vuosaareen tilatut parisataa lyöntimattoa ovat peräisin Briteistä.

”Testasimme muutamaa eri mallia ja tämä oli paras. Matolta voi lyödä kummaltakin puolelta. Toisella puolella on pitkä karva, joka toimii vähän paremmin lähipelissä, kun taas sileä puoli soveltuu paremmin rautalyönteihin. Minua matolta lyöminen ei juurikaan haitannut, oikeastaan se enemmänkin auttoi, kun pallo makaa sen päällä aina hyvin”, Mankki kertoi.

Lyöntimattoja on käytettävä lyötäessä väyliltä. Raffista lyötäessä sitä ei tarvitse käyttää, eikä tiipaikalla, jos kädessä on draiveri.

Toimistossa odotellaan korva tarkkana pelaajien palautetta matosta. Vastaanotto on ollut hyvä, eikä ainakaan täystyrmäystä ole kuulunut. Mankki on kuitenkin varautunut siihenkin, etteivät kaikki ideaa nurisematta osta. Kuluva talvi testataan maton toimivuutta käytännössä ja päätös käytännön jatkamisesta tehdään vasta sen jälkeen.

Moni tavoitteellisemminkin harrastava golfari ottaa syyskierrokset rennommin ja pääpaino on tuloksen tekemisen suhteen ulkoilussa. Kenttä kuitenkin säilyy tasoituskelpoisena lyöntimatoista huolimatta, asia on varmistettu Golfliitosta, eikä talvigriinejä Vuosaaressa oteta käyttöön kuin mahdollisesti joillain väylillä.

Vuosaaren kenttä on vielä marraskuun loppupuolella hämmentävän hienossa kunnossa. Väylät vihertävät tasaisesti, eikä kosteuskaan vaivaa kuin paikoin, vaikka vettä on vihmonut harva se päivä. Mankin mukaan kuluva kausi on ollut kentänhoidollisesti harvinaisen otollinen.

”Meidän lisäksemme Suomessa ei taida olla kovin montaa kenttää, jolla heinälajike on pääsääntöisesti nataa. Nata on hyvin tyypillinen lajike links-kentillä. Väylät ovat napakat ja hyvin rullaavat. Palaute kentän kunnosta on ollut todella hyvää”, Mankki sanoo.

Jatkossa kentän ulkoasu paranee entisestään meneillään olevan bunkkerinkunnostusprojektin myötä.

”Bunkkerit alkavat tulla sellaiseen ikään, että ne on huollettava perusteellisesti. Siinä yhteydessä on luontevaa vähän parannella niitä. Me ladomme bunkkereiden seinämät Durabunkerin materiaalista, sillä jos ne nurmesta tekee, on operaatio uusittava 4–5 vuoden välein”, Mankki kertoo.

Durabunker on tekonurmisuikale, joita ladotaan päällekkäin bunkkerin seinämään. Lopputulos on paitsi kestävä, myös helppohoitoinen ja visuaalisesti näyttävä. Vuosaaren linkmäiseen tyyliin ratkaisu sopii erityisen hyvin.

Melko aikaa vievää puuhaa rakentaminen kuitenkin on. Yhden bunkkerin kunnostaminen kestää sen koosta riippuen noin viikon. Samassa yhteydessä bunkkeria reunustava ruoho yleensä uusitaan siirtonurmella. Pitkässä juoksussa ratkaisu kuitenkin säästää paljon aikaa, ja hoitotunnit voidaan kanavoida muualle.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)