23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Viimehetkellä pelastuneen Imatran Golfin vaiheissa riitti käänteitä viimeisen vuoden aikana

Itse pelaamiseen entisen kenttäyhtiön ja Stora Enson väliset koukerot eivät ole vaikuttaneet Imatralla millään tavalla. Kuva: Lassi Pekka Tilander

IG nostettiin helmikuussa kirjaimellisesti kuilun partaalta takaisin jaloilleen.

Helmikuussa Imatran kaupungin ja muutaman paikallisen yrityksen pelastaman Imatran Golfin tilanne alkoi käydä mutkikkaaksi vuosi sitten, kun vajaan kolmanneksen kenttäyhtiön osakkeista ja kentän maapohjan omistanut Stora Enso kertoi lähestyneensä osakkeenomistajia lunastustarjouksella. Sillä oli halu saavuttaa kahden kolmasosan osake-enemmistö saadakseen päätösvallan yhtiökokouksessa.

Asia ei tullut Imatran Golfille uutena, sillä Stora Enson kenttään ja golftoimintaan liittyvistä motiiveista oli kuiskuteltu pitkin vuosikymmentä. Tiedossa oli, ettei golf kuulu yhtiön ydinliiketoimintaan, mikä loi pelaajien keskuudessa epävarmuutta kentän tulevaisuudesta.

Stora Enso lupasi maksaa osakkeista 100 euroa/kappale ja lunastustarjous oli voimassa huhtikuun loppuun saakka. Kenttäyhtiön hallitus ei suositellut tarjouksen hyväksymistä pelaavalle osakkaalle, koska sen mielestä tarjouksen tekijä ei ollut kertonut tulevien vuosien suunnitelmistaan, mikäli saisi vaaditun 2/3 enemmistön. Tällä ei ollut vaikutusta edessä olleeseen pelikauteen, joka pystyttiin vetämään läpi normaalilla tavalla.

Osakkeiden ostotarjouksen ehtona oli, että Stora Enso saisi vähintään 371 osaketta huhtikuun loppuun mennessä. Moni osakkeenomistaja tarttuikin lunastustarjoukseen, ja kesäkuussa Stora Enso omisti noin kaksi kolmasosaa kenttäyhtiön osakkeista.

Heinäkuun alussa kenttäyhtiö asetettiin vapaaehtoisesti selvitystilaan, koska maa-alueelle ja kiinteistöille ostajaa etsimään ryhtyneen Stora Enson myyntiponnistelut eivät tuottaneet tulosta.

Neuvottelut takalukkoon

Stora Enso halusi luopua kaikista omistuksistaan golfkentällä ja kenttäyhtiössä, sen katsottua selvitystilan helpottavan myyntiä. Sopivaa ostotarjousta ei kuulunut, eikä Stora Enso tarttunut myöskään Imatran Golf ry:n yhteistyössä Imatran kaupungin kanssa tekemään tarjoukseen.

Ostoaikeet kariutuivat marraskuussa, koska Imatran Golf oy:n yhtiökokous teki kielteisen päätöksen koskien kenttäyhtiön vuokrasopimusten purkamista.

Sittemmin Imatran Golfin pienosakkaat keräsivät 10 prosenttia osakeäänistä vaatiakseen erityistarkastusta kenttäyhtiön hallituksen ja pääomistajan toimista ja vaikuttamisesta hallituksen päätöksiin. Aktiivisesti pelaavilla osakkailla ja harrastajilla oli ymmärrettävästi suuri huoli siitä, saadaanko kentän toiminnan jatko Imatralla turvattua. Neuvotteluyhteys metsäyhtiön kanssa oli olemassa, mutta neuvottelut eivät edenneet.

Syyskuussa pidetyssä Imatran Golf oy:n yhtiökokouksessa kerrottiin, että Stora Enso olisi hyväksynyt nimettömänä pysytelleen ostajan tarjouksen kentän maa-alueesta ja rakennuksista. Samassa yhtiökokouksessa myös päätettiin äänestyksen jälkeen, ettei golfyhtiössä tehdä erityistilintarkastusta.

Ostoaikeet kariutuivat marraskuussa, koska Imatran Golf oy:n yhtiökokous teki kielteisen päätöksen koskien kenttäyhtiön vuokrasopimusten purkamista. Pienosakkaat eivät asettuneet pitkäaikaisten vuokrasopimusten vastikkeettoman päättämisen kannalle, mikä sai ostajaehdokkaan vetäytymään hankkeesta.

Koska Stora Enso ei hyväksynyt muitakaan julkisuudessa mainittuja tarjousehdotuksia, kenttäyhtiön omaisuutta alettiin realisoimaan selvitysmiehen toimesta. Irtaimiston myynnin arveltiin olevan lopullinen niitti mahdollisille kaupoille, sillä mahdollisen ostajan olisi pitänyt hankkia koneet ja laitteet muualta.

Seura päätti lakkauttaa toimintansa

Kenttäyhtiön viimeinen tilinpäätös hyväksyttiin yksimielisesti tammikuun puolivälissä pidetyssä varsinaisessa yhtiökokouksessa. Pari viikkoa myöhemmin vuonna 1986 perustettu Imatran Golf ry päätti lakkauttaa toimintansa kuluvan vuoden aikana. Seuralla oli uuden kentän etsimiselle yli vuoden verran aikaa vanhan kenttäsopimuksen purkamisen jälkeen, mutta tämä ei ollut IG:n kannalta merkityksellistä.

Imatralla jaksettiin odottaa ostajaa viimeiseen saakka. Aika tiimalasissa alkoi kuitenkin käydä vähiin, kun kenttäyhtiön irtaimen omaisuuden huutokauppa oli päättymässä helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kaarinalainen sijoittaja Raimo Vilhunen kertoi samoihin aikoihin jättäneensä useamman tarjouksen maa-alueesta viimeisen puolen vuoden sisällä, mutta totesi, ettei ollut päässyt Stora Enson kanssa sopuun hinnasta.

”On typerää päästää tällainen kenttä pelloksi ja metsittymään”, Vilhunen ihmetteli Golfpisteelle tammikuun lopussa.

Kaupunki pelastajaksi

Imatran Golfiin liittyvät koukerot saivat helmikuun alussa viime hetken käänteen, kun Imatran kaupunki ja joukko paikallisia yrityksiä tekivät ostotarjouksen kentän maa-alueesta ja rakennuksista. Stora Enso hyväksyi 150 000 euron kohdalle asettuneen tarjouksen.

Uusi golfyhtiö jouduttiin perustamaan aiottua vauhdikkaammin, jotta kalusto saatiin sen nimiin.

Tässä vaiheessa yritysten myöhemmin perustaman golfyhtiön taustahenkilöille tuli hoppu, sillä irtaimiston huutokauppa oli päättynyt pari päivää aikaisemmin. Ostajan edustajat pääsivät kuitenkin pesänhoitajan kanssa ajoissa sopimukseen tärkeimpien koneiden ja laitteiden hankkimisesta.

Imatran kaupunginjohtaja Kai Roslakka teki esityksen, että tarjous olisi sisältänyt myös irtaimiston ostamisen. SDP:n ryhmä teki puolestaan vastaehdotuksen irtaimiston jättämisestä kaupan ulkopuolelle, ja mainittu ehdotus voitti äänestyksen yhdellä äänellä.

Tämä aiheutti golfyhteisössä pohdintaa, sillä seuralla ei ollut rahaa irtaimiston hankintaa varten. Uusi golfyhtiö jouduttiin perustamaan aiottua vauhdikkaammin, jotta kalusto saatiin sen nimiin. Yhtiö kertoi, että sille haetaan vielä myöhemmin lisää rahoitusta osakeannilla, mihin kaikki voivat osallistua.

Kauppaan kuului 59 hehtaarin kokoinen maa-alue, jolla Kosti Kurosen suunnittelema ja 80-luvun lopulla valmistanut klassikkokenttä sijaitsee, sekä huoltorakennus ja vanha klubirakennus. Kaupan ulkopuolelle jäi Rantahovi ja sille irrotettava 1,5 hehtaarin tontti, jotka pysyvät Stora Enson omistuksessa.

Imatran Golf ilmoitti tekevänsä kevään aikana klubirakennukseen pieniä uudistuksia ja remonttia. Tarkoituksena on muun muassa rakentaa uusi isompi terassi, jolle on tavoitteena saada 80–120 asiakaspaikkaa.

”Suunnitelmat valmistuvat kaikilta osin lähiviikkojen sisällä. Toimintoihin ja toimintatapoihin tulee paljon muutoksia”, seuran nettisivuilla kerrottiin.

Uusi kenttäyhtiö ryhtyy myymään keväällä Imatran Golfin osakkeita, joihin ei voi kohdistaa vastiketta, 600 euron kappalehinnalla. IG:n normaali aikuispelaajan kausikortti tulee arviolta kustantamaan osakkaalle 595 euroa.

Lue seuraavaksi: Nyt se on varmaa, Imatran kaupunginhallitus sinetöi golfkentän kaupan

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje