20.–28.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][15]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kentät auki sään salliessa marraskuun puoliväliin – ja pelaamaan pääsee halvalla!

Tapiola Golfista kerrotaan, että puitteet onnistuneeseen golfpäivään ovat korkealla. Kenttä on pääosin kuiva ja kesäkuntoinen. Kuva: Golfpiste

Useille kentille syksy on tärkeä sesonki. Pelaajille se on suuri mahdollisuus, etenkin jos kentälle pääsee lähtemään viimeistään puolen päivän hujakoilla.

Syksy on tukevasti täällä, mutta sen ei tarvitse merkitä sitä, että mailat pitäisi kiikuttaa kotona varaston nurkkaan odottamaan hallikautta tai ensi kevättä.

Itse asiassa monet kentät ovat – ainakin lähes – keskikesän kaltaisessa kunnossa, joten juuri nyt on mitä sopivin hetki käydä nauttimassa raikkaassa säässä ja kauniin värikkäässä ympäristössä golfin tarjoamia iloisia hetkiä.

Otimme yhteyttä muutamaan eteläsuomalaiseen kenttään kysyäksemme niiden syysnäkymiä.

Kentät aiotaan auki niin pitkään kuin se on ”järkevästi” mahdollista. Espoon Tapiola Golfissa väylät on suljettu kahtena edellisenä vuonna marraskuun puolivälin jälkeen, ja samoille nurkille toimitusjohtaja Jari Hakkarainen uskoo sulkemisen tänäkin vuonna ajoittuvan.

”Mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät, hieman toista kuukautta tässä vielä pitäisi pystyä pelaamaan”, hän toteaa.

Väkeä on riittänyt Tapiolassa hyvin, vaikka syyskuu oli paikoin varsin sateinen. Kuluvalla viikolla pelaajia on käynyt 50–60 päivää kohden, heistä suurin osa on tullut kentälle puolenpäivän jälkeen. Viikonloppu oli torstaina hieman auki, sillä tilanne elää h-hetkeen saakka.

”Suurin osa loppuviikon varauksista tehdään näin ydinsyksyllä viikonlopun kynnyksellä. Monet seuraavat sääennusteita viimeiseen asti ja tekevät pelaamispäätöksen vasta sitten.”

”Viime lauantaina ja sunnuntaina oli kumpanakin päivänä vajaat sata pelaajaa, lauantain luvussa on huomioitu kauden päätöskilpailuun osallistuneet. Luultavasti samankaltaisissa lukemissa liikutaan tänäkin viikonloppuna, jos sää on suotuisa.”

Tapiolassa greenfeen hinta on 50 euroa. Sen katsotaan olevan kohdallaan, sillä kenttä on paraatikunnossa ja pääosin kuiva. Hinta luultavasti laskee 10–15 euroa siinä vaiheessa kun kenttämestari tekee päätöksen karkean ilmastuksen aloittamisesta.

Montaa tyhjää ruutua ei Pyhä Laurilla ole.

”Sanoisin että puitteet onnistuneeseen golfpäivään ovat korkealla tasolla. Ravintola on kattavasti auki ja lounasta tarjoillaan. Myös saunat ovat päällä aamusta iltaan.”

Hakkarainen odottaa, että Tapiolassa pelataan syksyn aikana vielä 2500–3500 kierrosta. Vaikka lukema menisi hieman yläkanttiin, aivan kauden 2018 lukemiin ei enää ylletä.

”Tuhannen tai kaksi taidetaan jäädä viime vuoden määrästä. Kevät toi sen verran takapakkia.”

St. Laurence Golfissa ehtii vielä vaikka golftunnille. Seuran uusi pro Reima Kaija kirjoitti tänä vuonna 140 green card -korttia. Kuva: Auri Einiö

St. Laurence Golfissa aiotaan pitää Kalkki-Petteri-kenttää vielä pitkään auki, toimitusjohtaja Mecki Kåhren mukaan yleensä reilusti marraskuun puolelle.

”Pyhä Lauri -kenttä on ollut tapana sulkea lokakuun viimeisellä viikolla”, hän sanoo.

Lohjallakin on riittänyt näihin päiviin saakka mukavasti pelaajia, mutta Tapiolan tavoin golfarit seuraavat syksyn edetessä yhä tarkemmin säätiedotuksia.

”Se on tavallaan hieman harmi, sillä täällä harju erottaa kentän ja kaupungin. Toisin sanoen, jos kaupungissa sataa, kentällä voi olla poutaa. Muutenkin toivon, etteivät pelaajat tekisi esimerkiksi lauantain säästä johtopäätöksiä vielä keskiviikkona vaan odottaisivat perjantaille.”

Kalkki-Petterillä pelataan lauantaina kauden viimeinen kilpailu, jota innokkaimmat aktiivit eivät halua sivuuttaa. Mutta riittää viikonloppuna pelaajia golfkeskuksen toisellakin kentällä.

”Montaa tyhjää ruutua ei ole Pyhä Laurilla. Kello 14:stä eteenpäin näyttää varattua, eikä sunnuntaina löydy neljän hengen lähtöjä ennen mainittua aikaa. Toki meillä on myös osakasaikoja käytettävissä.”

Kåhre sanoo, että arkipäivät ovat St. Laurencessa senioreiden kulta-aikaa. Viikonloppuna pelaavat sitten työssäkäyvät. Greenfee-hinnat ovat tällä hetkellä 55 euroa arkena ja viikonlopun hinta on kymmenen euroa korkeampi.

”Vieraspelaajat muodostavat meille hyvin tärkeän kokonaisuuden. Viidesosa kaikista kierroksista on täällä muiden seurojen jäsenten pelaamia.”

Yksi syksyn myyntivalteista on, minkälaisia palveluita klubilla on tarjolla. St. Laurencen lounaskattaukset ovat tältä kaudelta ohi, mutta parhaillaan kahvilana palvelevasta ravintolasta saa pikkulämpimiä ja hodareita.

”Saunaan pääsee normaaliin tapaan, mutta miesten toinen sauna suljetaan siinä yhteydessä kun Pyhä Lauri -kenttä menee kiinni.”

Vuosaaressa on käynyt ajankohtaan nähden runsaasti pelaajia. Kuva: Golfpiste

Vuosaaressa toimitusjohtaja Harri Mankki ei lähde arvioimaan kauden jatkumisen pituutta vaan on valmis pitämään väylät auki vaikka kuinka pitkään kentän kunnon ja sään niin salliessa. Etelä-Suomen kentille ominaisesti kenttä suljettiin viime vuonna talven tehtyä tuloaan marraskuun puolivälissä.

”Meillä on riittänyt syksyllä mainiosti pelaajia, jos ei ole satanut – karkeasti 100–200 pelaajaa päivää kohden.”

Mikäli haluaa osallistua Vuosaaressa lauantaina pelattavaan päätöskilpailuun, saattaa olla jo myöhäistä. Viikon puolivälin tuntumassa ei kisaan ollut kuin muutama paikka jäljellä ja myös sunnuntain peliajat oli melko hyvin varattu.

”Meillä on ihan kilpailukykyinen syyshinta greenfeelle: arkisin 39 euroa ja viikonloppuisin 45 euroa. Hinta putoaa neljä tuntia ennen auringonlaskua 30 euroon, mutta ripeäjalkainen pelaaja ehtii kiertää kentän tuossa ajassa. Yhdeksän reiän kierrosmaksu on 25 euroa.”

Mankin mukaan greenfee voi tilanteesta riippuen vielä laskea, mutta ei kuitenkaan merkittävästi.

”Kenttä on hyvässä kunnossa ja kuivahko, eikä siellä ole lehtiä. Uskon, että päästään kiertämään kenttää tarpeeksi laadukkaissa olosuhteissa kauden loppuun saakka. Nyt kannattaa tulla lähelle pelaamaan kun vielä ehtii. Se on samalla ympäristöteko”, hän kertoo.

Vuosaaren klubiravintolassa on lounastarjoilu normaaliin tapaan kello 11–15.30 ja pelin jälkeen pääsee kertaamaan lyöntejään saunan lauteille.

Alastaro Golfissa toiminnanjohtaja Markus Kankaanrannan mukaan kenttä on täysin kuiva ja niin hyväkuntoinen, ettei kenttämestarin kanssa keskustellessa ole edes sivuttu sulkemiseen liittyvää ajankohtaa.

”Marraskuussa yleensä pelataan täyttä päätä ja välillä on päästy kentälle joulukuussakin. Senhän sitten näkee miten lämpötilat muuttuvat ja mitä taivaalta alkaa tulla, mutta en usko että talvi tänne ihan vähään aikaan hiipii.”

Mikäli jonain päivänä on tulossa yli 70 pelaajaa, valmistamme keittolounaan tai vastaavan. Muuten täältä saa kaikenlaista purtavaa, eikä kenenkään tarvitse nälissään olla.

Syyspuoli on ollut hieman sateinen ja paikoin kylmä, mikä on heijastunut pelaajamääriin.

Alastaro Golf on viimeisin Kosti Kurosen suunnittelemista kentistä. Kuva Jari Jokinen

”Kyllähän pelaajia enemmän mahtuisi, torstaina kenttää lähti kiertämään noin 40 henkilöä. Toivottavasti saadaan vielä vieraspelaajia visiitille, säästä se eniten on kiinni.”

Vieraspelaajia tulee Alastaroon eniten akselilta Rauma-Pori-Turku. Useat käyttävät rannikkoseudun kenttien suosittua etukorttia. Muiden seuran jäsenet pelaavat Kankaanrannan arvion perusteella Alastarossa 20–25 prosenttia kauden kaikista kierroksista.

”Kohti isompaa lukua kallistutaan, jos syksyn säät houkuttelevat ajelemaan kentälle”, hän miettii.

Greenfeen hinta on kello 12:een saakka 30 euroa ja sen jälkeen kymmenen euroa enemmän. Viikonlopun kierrosmaksu on 50 euroa. Neljän hengen ryhmä pääsee kentälle sadalla eurolla.

Alastarossa on pelattu tällä viikolla vielä muutama yrityskilpailukin. Sunnuntaina käydään neljän kinkkukisasarjan ensimmäinen koitos kahden hengen scramblena, johon on ilmoittautunut 96 pelaajaa. Kolme muuta kilpailua pelataan neljän hengen joukkueilla.

”Täällä pääsee pelaamaan suhteellisen lyhyeksi leikatuille viheriöille. Alkuviikolla leikkuukorkeus oli kolme millimetriä, mutta sitä on vähitellen nostettava. Tällä hetkellä griinit leikataan 3,6 millimetriin.”

Kentän ravintola on auki kello 9–17, mutta lounasta ei ole automaattisesti tarjoilla.

”Mikäli jonain päivänä on tulossa yli 70 pelaajaa, valmistamme keittolounaan tai vastaavan. Muuten täältä saa kaikenlaista purtavaa, eikä kenenkään tarvitse nälissään olla.”

Kauden kokonaiskierrosmäärä liikuskelee Alastarossa 20 000:n tuntumassa. Viime vuoden lukemasta ollaan jonkin verran jäljessä.

”Meillä oli keväällä 2018 enemmän tapahtumia, muun muassa midien ja junioreiden kilpailuiden muodossa. Siitä se osittain johtuu”, sanoo itsekin sunnuntain kinkku-scrambleen lähtevä Kankaanranta.

Sää suosinee tulevina päivinäkin syyspelaamista

Ilmatieteen laitos lupaa viikonvaihteeksi pääkaupunkiseudulle vaihtelevaa säätä. Sateilta ei nähtävästi vältytä, mutta aurinkokin voi jossain välissä pilkistää. Lämpötilat pyörivät kymmenen asteen molemmin puolin. Kymmenen vuorokauden ennuste näyttää pitkälti samankaltaiselta, joten pelit tuntuisivat jatkuvan varsin mukavissa olosuhteissa aina lokakuun loppupuolelle saakka.

Loimaan ja Alastaron suunnalla säätyyppi myötäilee pääkaupunkiseutua, joskin viikonloppuna voi olla pari astetta viileämpää. Kinkkukisa päästänee pelaamaan poutaisessa ja osin aurinkoisessakin säässä, lämpötilan käydessä liki kymmenen asteen tuntumassa.

Syksy kuitenkin etenee, mikä tarkoittaa sitä, että arkisin olisi päästävä kentälle viimeistään kello 13.30–14:n tuntumassa, mikäli aikoo ehtiä pelaamaan 18 reikää. Pienen loven arkipelaamiselle lyö reilun kolmen viikon päässä häämöttävä talviaika ja kellojen siirto. Tuolloin aurinko alkaa laskea esimerkiksi Helsingissä iltapäivällä jo puoli viiden tuntumassa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje