Aila-myrsky kaatoi Vaasan Golfissa kymmeniä puita – iso talkooporukka raivasi kentän pelikuntoon päivässä - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Aila-myrsky kaatoi Vaasan Golfissa kymmeniä puita – iso talkooporukka raivasi kentän pelikuntoon päivässä

Next tee -kylttiä ei ollut Vaasan kentällä erottaa päälle kaatuneiden kuusien seassa. Kuva: Vaasan Golf

Vaasalaisten mielestä myrsky olisi voinut kaataa kenttämaastossa enemmänkin puita. Seuraava iso harvennus odottaa talvella.

Vaasan Golfissa havahduttiin viime torstaina karuun näkymään, kun Aila-myrsky oli tehnyt tuhojaan Kråklundin kaupunginosassa sijaitsevalla kentällä. Puita kaatui varsinaisella pelialueella kolmisenkymmentä ja kentän reuna-alueilla suunnilleen saman verran lisää.

Raivokkaan tuulen ohella kaatosateen mukanaan tuonut Aila karkotti pelaajat 27-reikäisestä golfkeskuksesta jo keskiviikkona, jolloin seurassa alettiin jännittää miten edelleen yltyneen syysmyrskyn kanssa käy.

”Eihän näihin voi mitenkään varautua, kun golfkentät ovat luonnon armoilla. Kyllähän sitä osasi odottaa, että jotain tulee tapahtumaan. Täällä puhaltaa myrskyissä voimalla kolmesta suunnasta, kun meri on lähellä”, Vaasan Golfin toimitusjohtaja Janne Laaja kertoi.

Kenttä pysyi suljettuna torstaina ja perjantaina, jolloin Kråklundissa pidettiin myrskytalkoot. Paikalle saapui yli 20 seuran jäsentä kentänhoitohenkilökunnan avuksi raivaustöihin.

”Emme menneet kentälle vielä torstaina turvallisuussyistä. Perjantaina talkoolaiset jaettiin kolmeen-neljään ryhmään, joissa jokaisessa oli tottuneempi moottorisahan käyttäjä.”

Kenttä auki kisoihin

Aamulla alkaneesta talkoopäivästä muodostui pitkä, mutta ahkera porukka sai puhdistettua alueen sen verran tehokkaasti, että Vaasan Golfissa päästiin kilpailemaan lauantaina.

”Saimme avattua kilpailua varten vanhan kentän ja sinisen ysin. Vain yksi viikkokisa jouduttiin perumaan. Se vähän alkuun mietitytti, miten kauan joudumme pitämään kenttää suljettuna. Siinä mielessä päästiin aika vähällä. Paljon jäi vielä tekemättäkin, eli jatkamme talkoita maanantaiaamuna.”

Puita olisi oikeastaan saanut kaatua reilumminkin.

Suurin osa kaatuneista puista oli koivuja ja isoja kuusia, joista kaksi rojahti sinisen kentän seiskan viheriölle. Muutamat oksat läpäisivät griinin pinnan, mutta nämä vauriot kentänhoitajat saivat paikattua helposti.

”Kun kävimme tekemässä ensin kartoitusta tapahtuneesta, huomasimme että vahingot eivät olleet pahoja. Siististi olivat kentän puolella olleet puut väylille kaatuneet”, Laaja sanoi.

Kaksi kookasta kuusta köllötteli sinisen kentän seiskaviheriöllä. Kuva: Vaasan Golf

Olennaisin muutos entiseen kenttänäkymään verrattuna oli kaatuneiden puiden tieltä paljastunut valo, jota kentällä on kaivattu kipeästi. Laajan mukaan myrskystä oli tässä mielessä jopa enemmän hyötyä kuin haittaa.

”Puita olisi oikeastaan saanut kaatua reilumminkin. Meillä on talvella aikomus laittaa niitä lisää matalaksi, jotta saamme auringonvaloa myös sellaisille alueille, joilla on keväisin ongelmia kasvun kannalta.”

Peliin vaikuttavat puut pysyivät pystyssä

Vaasan edellinen kova myrsky oli talvella 2018, jolloin puita meni kenttämaisemissa nurin jopa kolminumeroinen määrä. Siivoaminen kesti tuolloin huomattavasti kauemmin, mutta raivaamisella ei ollut pelikauden ulkopuolella isompaa kiirettä.

Kaatuneiden puiden joukossa ei ollut yhtään niin sanottua signature-puuta tai sellaista puuta, jotka puuttuisivat säännöllisesti pelin kulkuun. Tätä muutamat VaG:n jäsenet jäivät seuran Facebook-sivuilla leikkisästi haikailemaan.

Kaatuneiden puiden rungot Vaasan Golf aikoo myydä metsäyhtiölle. Pienempiä oksia jäsenet voivat ottaa omiin tarpeisiinsa, vaikkapa takan ja saunan lämmitykseen.

Itse pelikausi on sujunut Vaasassa mallikkaasti, kuten maassa yleisestikin. Kierrosennätys rikottiin jo ajat sitten ja nyt jäädään seuraamaan, minkälaisiin lukemiin kentällä tänä syksynä ylletään.

”Meillä on koossa nyt suunnilleen 48 000 pelattua kierrosta, mikä on 10 000 enemmän kuin viime kauden ennätysvuotena. Ja tässähän on kautta vielä paljon jäljellä”, Laaja iloitsi.

Lue seuraavaksi: Vaasan Golfissa ei saanut honouria hole-in-onella

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje