11.–18.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Uusi ilmastoraportti: golfin kehto St Andrews voi jäädä veden alle vuoteen 2050 mennessä

Ilmakuvaa St Andrewsin links-keskittymästä havainnollistaa hyvin, kuinka todellinen uhka merenpinnan nouseminen golfin synnyinseuduille on. Kuva Getty Images

Ilmastonmuutos tekee Skotlannin links-rannikoilla jo tuhojaan.

Golfin kehto voi olla veden alla niinkin pian kuin vuonna 2050, kertoo uusi ilmastonmuutosta koskeva tutkimus.

Ilmastonmuutoksen yhteiskunnallisiin vaikutuksiin perehtyneistä johtavista tutkijoista ja toimittajista koostuvan Climate Central -organisaation julkaisema ja The Herald -lehden arvioima tutkimus ennustaa, että lisääntyvät tulvat ja merenpinnan nousu voivat jättää Skotlannissa laajat rannikkoalueet veden alle. Näihin alueisiin kuuluu myös St Andrewsin kaupungissa Skotlannin itärannikolla sijaitseva St Andrewsin links-kenttien keskittymä.

Jos tutkimuksen karttamallinnukset toteutuisivat sellaisenaan, St Andrewsin Old Course olisi 30 vuoden kuluttua kauttaaltaan veden alla.

Climate Central julkaisi interaktiivisen kartan, joka osoittaa, mille alueille mahdolliset vaikutukset ulottuvat. Tutkimus ennustaa Clyde-joen levenevän, millä olisi vaikutuksia Glasgow’sta länteen sijaitsevilla alueilla. Tuhoja ennustetaan myös Dundeen, Fifen ja Stirlingin paikallishallintoalueille sekä useille Skotlannin metropolialueille.

St Andrewsin Old Course on yksi viidestä The Open Championshipiä isännöivästä skottikentästä. Myös kahdelle muulle, niin ikään rannikolla sijaitsevalle kentälle, Carnoustielle ja Royal Troonille, vaikutukset voivat olla vakavia.

”Ennustekartat nojaavat suuriin data-aineistoihin, mikä tarkoittaa, että kohtuullinen virheiden mahdollisuus on aina olemassa”, Climate Centralin verkkosivujen selitteessä todetaan. ”Näihin karttoihin onkin syytä suhtautua seulontatyökaluina, jotta voidaan tunnistaa paikkoja, joihin kohdistuvaa riskiä olisi ehkä syytä tutkia lisää.”

Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun Skotlannin rannikkokenttiä varoitetaan merenpinnan noususta. Vuonna 2018 Climate Coalition julkaisi raportin nimeltään Game Changer: How Climate change is impacting sports in the U.K.

“Ilmastonmuutoksen vaikutukset voivat ilman epäilyksen häivää ulottua pitkällä aikavälillä myös golfiin, erityisesti Skotlannissa”, todettiin raportissa, joka myös huomautti, että joka kuudes Skotlannin noin 600 golfkentästä sijaitsee rannikolla.

Climate Centralin kartat ennustavat laajoja tuhoja myös kahdelle muulle Open-kentälle, Carnoustielle ja Royal Troonille.

Dundeen yliopiston vuonna 2018 julkaisemassa tutkimuksessa esimerkkinä käytettiin Skotlannin itärannikolla sijaitsevaa Montrose Linksiä, jonka historia ulottuu vuoteen 1562 asti. Viimeisten vuosien aikana Pohjanmeri on vyörynyt jo 70 metriä lähemmäs kenttää.

”Kun merenpinta nousee ja ranta huuhtoutuu pois, meillä ei ole paikkaa, johon paeta”, sanoo Montrosen golftoimenjohtaja Chris Curnin. ”Ilmastonmuutos nähdään usein huomispäivän ongelmana, mutta meidän kenttäämme se tuhoaa jo nyt.”

Ennustetut tuhovaikutukset ovat herättäneet jo Ison-Britannin golfia hallinnoivan ja The Open Championshipin järjestävän R&A:n, joka käynnisti vuonna 2018 Golf Course 2030 -hankkeen. Projektin tarkoituksena on kartoittaa ilmastomuutoksen sekä negatiiviset että positiiviset vaikutukset, resurssikysymykset ja kenttien kuntoa ja pelattavuutta koskevat sääntelytoimenpiteet.

Tammikuussa 2020 R&A lupasi 650 000 puntaa (760 000 €) erilaisille kestävän kehityksen hankkeille, joiden tavoitteena on ilmastonmuutoksen vaikutuksiin varautuminen jo ennakolta. Organisaatio on lisäksi nimittänyt Steve Isaacin kestävän kehityksen johtajakseen.

”Planeettamme ilmasto on muuttumassa, ja tulevaisuudessa voimme odottaa vielä äärimmäisempiä olosuhteita ja entistä vaikeammin ennustettavia säämalleja”, R&A:n verkkosivujen Planning for Climate Change -osiossa sanotaan.

”Tällä kaikella tulee olemaan suuria vaikutuksia tapaan, jolla golfkenttiä hoidetaan. Olennaista on, että golfkentät pystyvät reagoimaan kaikkeen, mitä säät tuovat vielä tullessaan. Golftoiminnan jatkuminen mahdollisimman vakaana on parhaiten mahdollista silloin, kun hoitokäytännöt nojaavat kestävään kehitykseen.”

Lue seuraavaksi: Ruotsin maineikkaat links-kentät vaarassa jäädä veden alle?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)

  • OikeaJuuso says:

   Jep, kysymyksesi on oikea. Ja vaikka maksaisit, mihinkähän se anemaksu menee.

   Hätäisimmät muuten varmaan maksoivat jo 80-luvulla anemaksujaan, koska meistä vanhimmat muistavat miten Hollanti oli välittömän uhan edessä jäädä napajäätikön sulamisvesien alle 😉

   ”Ilmastonmuutos” -teema on pelottava ja pelolla on kansoja aina hallittu. Luonnonsuojelu ja luonnon raiskaamisen estäminen olisi ihmiselle sopivan kokoinen asia hoitaa kuntoon, mutta sillä ei saa pelotevaikutusta niin suureksi että voisi kupata isosti kansaa.

   • KL1 says:

    Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat niin kaukana tulevaisuudessa, etteivät ne juurikaan hetkauta tämän päivän kansalaista. Toki on alueita, joilla vaikutukset tulevat näkymään niin pian, että jopa valtaosa sen alueen asukkaista joutuu ne kokemaan. Siitä huolimatta väitän, että ylivoimainen enemmistö maailman ihmisistä viittaa kintaalla koko ilmastonmuutokselle kaikkien maailman valtioiden päättäjien ohella. Kyse ei siis ole pelosta, puhumattakaan sillä hallitsemisesta.

    Jos asialle oikeasti haluttaisiin jotain tehdä, niin sille tehtäisiin. Mutta koska se vaatisi niin monesta asiasta luopumista, ettei se sovellu talouden jatkuvan kasvun utopiaan elintason säilyttämisestä ja kasvattamisesta puhumattakaan, niin ei sille tehdä mitään muuta kuin pieniä kosmeettisia poliittisesti kauniilta näyttäviä kasvojenkohotuksia. Kaikki eivät tee sitäkään. Tästä hyvänä esimerkkinä Saksa, jossa ydinvoima korvattiin kivihiilellä. Kyseisen valtion edustaja kuitenkin on huippukokouksissa kovasti puoltamassa erilaisia ilmastokaasujen vähentämistoimenpiteitä. Kuvottavaa kaksinaamaisuutta. Mutta eivätkä nuokaan päättäjät ole näkemässä ilmastonmuutoksen seuraamuksia, kuolleita kun on vaikea vetää edes poliittiseen vastuuseen.

 • KL1 says:

  Ei muuta kuin vallia kyhäämään. Ilmastonmuutoksen pysäyttämistä on aivan turha toivoa.

 • MP-33 says:

  Pelattu on ja varmasti vielä uudestaankin ennen kuin pitää ottaa snorkkelit mukaan. Tuolla ennustetulla vedennousulla tulee pallollamme isompiakin ongelmia kuin jokunen golfkenttä. Ja jäähän tuonne St Andrewsiin vielä Castle Course, joka on tavallaan hienoin kenttä alueella. On sen verran korkeammalla että sinne vesi tuskin nousee.
  Ennustetaan myös, että voimakas jäätiköiden sulaminen hidastaa Golfvirtaa niin voimakkaasti että St Andrewsissa järjestetään ehkä vain hiihtokisoja. Globaali muuttoliikekin kääntynee siinä vaiheessa päinvastaiseen suuntaan. Ken elää, näkee…