- Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[0][0]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Tunnustusta saanut Salo Golf tarjoaa työllistetyille väyliä elämään  

Salo Golf on ollut vuodesta 2012 lähtien osana kaupungin työllistämistukijärjestelmää. Kuva: Salon Golfkeskus

Kenttäyhtiön toimitusjohtajan mielestä golfkentän töiden kausiluonteisuus suosii erinomaisesti työllisyyspalveluiden käyttöä.

Salon Golfkeskus nimitettiin tällä viikolla kotikaupungissaan kuukauden yritykseksi. Tunnustuksen taustalla on kentän pitkäaikainen ja hedelmällinen yhteistyö Salon kaupungin rekrytointipalveluiden kanssa.

Salo Golf on työllistänyt viimeisen kahdeksan vuoden aikana noin 30 työntekijää osana kaupungin työllistämistukijärjestelmää. Yhtä kauan kenttäyhtiön toimitusjohtajana työskennellyt Tomi Paju kertoo, että antoisaksi osoittautunutta toimintaa jatketaan Urheilupuistossa myös alkavalla kaudella.

”Meille tulee ensi viikolla kauden kaksi ensimmäistä tukityöllistettyä. Toukokuussa tulee vielä kolme kaveria lisää, jotka ovat olleet Salo Golfissa aiemminkin töissä”, hän sanoo.

Työllistetyille annettavat tehtävät perustuvat heidän aiempaan kokemukseensa. Aloittelevat työntekijät keräävät ensiksi rangepalloja ja osallistuvat pienempimuotoiseen ruohon trimmaukseen.

”Kun uudet työllistetyt ovat saaneet riittävästi tuntumaa erilaisiin koneisiin ja laitteisiin, voidaan heille jakaa myös karheikkojen ja väylien leikkuuseen liittyviä tehtäviä. Yksi ensi kuussa tulevista henkilöistä on ollut meillä jo kolme kesää, joten hänet palkataan nyt vakituisten joukkoon.”

Kun kysyntä ja tarjonta kohtaavat, hyötyvät työllistämistukiprojekteista niin työtä hakevat työttömät kuin yrityksetkin.

Paju kertoo saavansa hyvän mielen voidessaan tarjota tukityöllistetyille arvokasta työkokemusta.

”Porukka ponnistaa tästä eteenpäin. On ihan erilaista lähteä hakeutumaan eri alojen koulutuksiin, kun on jo aiempaa tuntumaa taustalla. Meillä on ennen kaikkea iso halu auttaa ihmisiä avaamaan ovia työelämään.”

Toimitusjohtajan mielestä työllistettyjen kaltainen kausityö sopii erityisen hyvin juuri golfiin. Hän myös tähdentää, että työllistämiskuvion kautta säästyvä 5000–12000 euron kausikohtainen säästö on arvokas asia kenttäyhtiölle.

”Kun kysyntä ja tarjonta kohtaavat, hyötyvät työllistämistukiprojekteista niin työtä hakevat työttömät kuin yrityksetkin.”

Tomi Pajun mukaan työllistetyt ovat sopeutuneet hyvin Salo Golfin omaan työkulttuuriin. Kuva: Salon Golfkeskus

Työkokeilijat tekevät töitä kentällä aina kuukauden kerrallaan, jonka jälkeen katsotaan, onko jatkamiselle edellytyksiä. Heidän kanssaan keskitytään aluksi perusasioihin, kuten työaikojen noudattamiseen ja yhdessä tekemiseen. Edelleen sijoitetuilla työntekijöillä ja tukityöllistetyillä on jo hieman aiempaakin kokemusta työelämästä. Tähän asti vain kolme työsuhdetta on jouduttu keskeyttämään.

Pajulla on itsellään haasteellisia kokemuksia työnhausta Irlannista, jossa hän asui vaimonsa kanssa vuosituhannen alussa. Ulkopuolisen työnhakijan ei ollut helppoa saada töitä vihreältä saarelta, kunnes vihdoin tärppäsi.

”Siksi tunnistan monen töitä hakevan vaikean tilanteen. Työllistettyjen lähtökohdat eivät yleensä ole helpommasta päästä, ja heidän on annettava tulla vähitellen sisälle tähän systeemiin. Monet ovat olleet yksikseen, ja golfkenttäkin voi ympäristönä tuntua vähän jännittävältä.”

Salon Golfkeskuksen väki on sopinut ikään kuin pehmeästä laskusta, eikä usein tukihenkilöön tottuneita työllistettyjä käydä turhan aktiivisesti tenttaamaan. Työnantajalta edellytetään kykyä ymmärtää erilaisia ihmisiä

”Kenttähenkilökunnan asenne on kaiken a ja o. Kenttämestarimme on joustava ja hyvähermoinen esimies, tempoilevan persoonan kanssa tästä tukityöllistämiskuviosta ei tulisi mitään”, sanoo Paju suositellen muitakin kenttiä kokeilemaan paikallisia työllistämispalveluita.

Yritykselle voidaan myöntää työllistämistukea pitkäaikaistyöttömien työllistämisessä. Ehtona on vähintään vuoden pituinen yhtäjaksoinen työttömyys. Tuki suhteutetaan työaikaan ja se maksetaan työnantajalle jälkikäteen todennettuja palkkakustannuksia vastaan.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje