St Andrewsin ikonisen Old Coursen green fee -hintaa nostettiin roimasti - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

St Andrewsin ikonisen Old Coursen green fee -hintaa nostettiin roimasti

Tästä unohtumattomasta hetkestä moni golfari on valmis maksamaan lähes mitä tahansa. Kierros Old Coursella alkaa klubitalon edestä ykköstiiltä. Kuva Getty Images

The Open Championshipin juhlavuosi on kiihdyttänyt kysyntää ennestään jo lähes täyteen varatulla links-klassikolla.

St Andrewsin maailmankuulun Old Coursen green feen sesonkihinta nousee tänä vuonna ennätyksellisen paljon. Links-kenttiä golfin kehdossa hallinnoiva säätiö, St Andrews Links Trust, on korottanut Old Coursen green feen hintaa aiemmasta 195 punnasta (n. 235 €) peräti 270 puntaan (n. 325 €). Huippuhinta on maksettava, jos kentällä mielii pelata korkeimman sesongin aikaan, 18. huhtikuuta ja 16. lokakuuta välisenä aikana.

Sesongin ulkopuolella Old Coursen pääsee yhä pelaamaan huomattavasti huokeampaan hintaan. Lokakuun viimeisen kahden viikon aikana green fee on 190 puntaa (n. 230 €) ja marras-joulukuussa sekä huhtikuun alkupuoliskolla 135-137 puntaa (n. 160 €). Edullisimmillaan green fee on talvikaudella, tammi-maaliskuussa, jolloin hinta on 98 puntaa eli vajaat 120 euroa.

Pelkkä lompakon raottaminen tai visan vinguttaminen ei Old Coursen portteja vielä avaa. Maailman tunnetuimman golfkentän vapaat peliajat ovat kiven alla, ja kysytyimpinä ajankohtina varauskalenteri on tavallisesti viimeistä lähtöä myöten täynnä kuukausia eteenpäin. Sesongin ulkopuolella ja erityisesti talvikaudella Old Courselle pääsee kuitenkin kohtuullisen hyvällä todennäköisyydellä pelaamaan niin sanottujen ballot-arvontojen kautta.

Tänä vuonna kysyntää kiihdyttää se, että kentällä pelataan maailman vanhimman major-turnauksen, The Open Championshipin, juhlakilpailu. Ensimmäisen kerran jo vuonna 1860 järjestetty major pelataan nyt 150:nnen kerran.

Juhlavuosi on toiminut hyvänä perusteena hinnankorotukselle, mutta roima, 38 prosentin hinnankorotus on silti iso periaatteellinen kysymys. Kenttä on kaupungin omistuksessa, julkisella maalla, ja St Andrewille on ollut kunnia-asia, että kaikkien golfkenttien äiti on ainakin periaatteessa kenen tahansa pelattavissa.

Markkinatalouden puristuksessakin kentällä on myös pidetty tiukasti kiinni käytännöstä pitää kenttä sunnuntaisin kokonaan kiinni golfilta. Sunnuntaisin Old Courselle suuntaavat golfareiden sijaan koiranulkoiluttajat, lintubongarit, piknik-seurueet ja muuten vain ulkoilevat kaupunkilaiset ja turistit.

Oma tulkintakysymyksenä on se, onko Old Coursen green fee vieläkään liian kallis. Suurelle osalle kentän pelaavista Old Course on kerran elämässä -tyyppinen kokemus, ja aiempaa 195 punnan hintaa ainutlaatuisesta golfelämyksestä moni saattoi pitää jopa edullisena.

Maailman tunnetuimpien huippukenttien joukossa Old Coursen uusi sesonkihinta on edelleen keskitasoa. Esimerkiksi Pohjois-Irlannissa sijaitsevan, maailman parhaaksi golfkentäksi useaan otteeseen arvioidun Royal County Downin green fee on huippusesonkina 290–300 puntaa (n. 350–360 €). Kalifornian kuuluisassa Pebble Beachissa lompakko kevenee green feestä puolestaan 575 dollaria (n. 505 €).

Maailman kalleimman kentän titteli kuuluu tällä hetkellä itseoikeutetusti Las Vegasissa sijaitsevalle Shadow Creek Golf Clubille. Kierros MGM-kasinoiden omistuksessa olevalla kentällä kustantaa kuumimman sesongin aikaan tasan 1000 dollaria eli noin 880 euroa.

Lue seuraavaksi: Mahtava Morikawa vei voiton ja teki The Openissa historiaa   

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje