23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Konkari palasi golfalalle, ja sai heti järjestettäväkseen MM-kisat Ruuhikoskelle

Isiensä maille palannut Keijo Mäenpää on työskennellyt hieman toista vuotta Ruuhikoski Golfin toimitusjohtajana.

Ruuhikoski Golfin toimitusjohtaja Keijo Mäenpää on henkeen ja vereen pohjalainen, mutta golfkannuksensa hän hankki toisella puolella Suomea.

Keijo Mäenpää valittiin viime vuoden heinäkuussa pitkän hakuprosessin päätteeksi Ruuhikoski Golf Oy:n toimitusjohtajan ja Etelä-Pohjanmaan Golf ry:n toiminnanjohtajan paikalle.

Varsinaisen leipätyönsä Mäenpää on tehnyt Puolustusvoimissa, josta jäi eläkkeelle everstiluutnanttina vuonna 2013. Sittemmin hän muutti takaisin kotikonnuilleen Pohjanmaalle, ja asuu tätä nykyä Ylistarossa. Taustalla on myös tuhti lajikokemus, jonka hän on tullut hankkineeksi eri puolella Suomea.

Vuoden sisäänajon aikana Mäenpää on päässyt sinuiksi talon tavoille ja oppinut tuntemaan Ruuhikosken kentän avainhenkilöt ja aktiivipelaajat.

Hän arvioi omiksi vahvuuksikseen organisointikyvyt ja taidon kuunnella toisia.”Taustani kautta olen tottunut johtamaan ja organisoimaan. Päivittäisten rutiinien ohella yritän mahdollisimman paljon keskustella harrastajien kanssa. Olen kiinnostunut pelaajien ajatuksista ja palaute on aina tervetullutta. Parhaani teen, että golfarit voivat nauttia itselleen tärkeän harrastuksen parissa.”

Ruuhikoskella on riittänyt tälläkin kaudella vilinää ja vilskettä, vaikka aivan viime vuoden kierrosmäärissä ei ollakaan.

Mäenpää on hankkinut golfalan kannuksensa Kangasniemen Puula Golfissa, jonka perustajin hän kuuluu. Suomen uusimpiin kuuluvan kentän toimitusjohtajana hän työskenteli kymmenen vuotta.

Projektilla oli omat epäilijänsä, mutta Mäenpää ja muut hankkeessa mukana olleet uskoivat alusta asti Puula Golfin kannattavuuteen.

”Olimme sitä mieltä, että seudulle on järkevää rakentaa golfkenttä, joita ei ollut 50 kilometrin säteellä. Vaikka Kangasniemellä on vain 6000 asukasta, se on maan suurimpia kesämökkikuntia. Suurin osa kenttäyhtiön tuotoista tulee kesäänsä Etelä-Savossa viettäviltä golfareilta ja lomareissullaan olevilta vieraspelaajilta.”

Yhdeksänreikäistä Puula Golfia lanseerattiin myös venäläisille turisteille.

”Venäläisten piti rakentaa mökkikylä Kangasniemelle. Luvatkin olivat valmiina, mutta sitä ei koskaan toteutettu. He ostivat kuitenkin parikymmentä osaketta. Se oli tervetullutta rahaa rakennusvaiheessa”, 17 vuotta Kangasniemellä asunut Mäenpää sanoo.

Suunnittelijan kruununjalokivi

Puula Golfin suunnitteli tuottelias golfkenttäarkkitehti Pekka Sivula, joka toimi Mäenpään aisaparina rakennusvaiheessa. Kenttä syntyi kumpuilevaan kangasmetsään kohtuullisin kustannuksin.

”Sivula piti Puula Golfia kruununjalokivenään. Onhan se onnistunut kenttä, joka tarjoaa kaikentasoisille pelaajille kivasti haasteita. Ja estetiikkaa riittää.”

Mäenpää muistelee viimeistä käyntiään vuonna 2018 kuolleen Sivulan luona: ”Poikkesin Pekan luona kuukausi ennen hänen poismenoaan. Mieleen jäi, miten isossa hyllyssä oli vain kaksi esinettä: tunnustus valinnasta Suomen Golfliiton Hall of Fameen sekä kuva Puula Golfista.

Puula Golf oli ensimmäinen yhdeksänreikäinen kenttä, joka ylsi Golflehden Kenttärankingissa kymmenen parhaan joukkoon.

Vaikka golfkentän toimitusjohtajan askareet ovat Mäenpäälle ennestään tuttuja, on työskentely Ruuhikoskella hieman toisenlaista kuin Puula Golfissa, joka on selkeämmin sesonkikenttä.

”Täällä on iso seura ja vuosikymmenien pituinen golfkulttuuri. On pidettävä useampia nyörejä hallussa ja oltava erilaisia toimikuntatehtäviä myöden monessa mukana. Talvi on työntäyteistä aikaa, ja budjettia alettava kasaamaan hyvissä ajoin puhumattakaan yhteistyösopimuksista”, hän sanoo.

Tarvetta lisäväylille

Ruuhikoskella tilastoitiin viime vuonna noin 35 000 pelikierrosta. Pelaajia on riittänyt paljon tänäkin kesänä, vaikka aivan viime kauden tahdissa ei ollakaan.

”Yhdeksän prosenttia olemme viime vuoden vastaavasta ajankohdasta jäljessä. Osittain siihen vaikuttaa pari viikkoa myöhässä alkanut kausi.”

Mäenpää sanoo, että Ruuhikoskella olisi tarvetta lisäväylille. Tilaa olisi periaatteessa vaikka uudelle ysille, mutta niin kattavaan laajennukseen ei rahoitusta ole tiedossa.

”Golf ansaitsisi enemmän julkista rahaa isoihin projekteihin kansanterveydenkin näkövinkkelistä, kun esimerkiksi otetaan huomioon, miten erinomaisesti laji pitää varttuneet ihmiset liikkeessä ja kunnossa.”

ELY-keskukselta huomattava tukisumma rangekatosta varten

Ruuhikoski sai ELY-keskukselta 150 000 euroa tukea ensi vuonna valmistuvaa rangekatosta varten. Hakuprosessi oli Mäenpäälle tuttu, sillä hän työskenteli Ylistarossa Leader- ja ELY-johtoisten kehittämis- ja investointihankkeiden projektipäällikkönä ennen siirtymistään nykyiseen vakanssiinsa.

Ruuhikoskella pelattiin viime viikolla Kadettikunnan perinteinen kilpailu, Kaaderigolf, johon Mäenpää itsekin aiempien vuosien tapaan osallistui. Peli olisi voinut sujua hänen mukaansa paremminkin, mutta pieneen epävireisyyteen oli inhimillinen syy.

”Sain koronatartunnan Italian reissulta, ja olin kuukauden verran pelaamatta. Lyönnit eivät olleet tarkimmillaan”, Mäenpää kertoo.

Silmä-käsikoordinaatiotaan hän on kehittänyt ampumaradalla, ja huomannut siitä olevan paljon hyötyä golfissa. Ammattivalmentajatutkinnon suorittanut Mäenpää on myös toiminut 90-luvulla yhden olympiadin ajan pistoolin lajipäällikkönä.

Pohjoismaiden ensimmäiset MM-tason golfkilpailut Ruuhikoskelle

Ruuhikoski Golf toimii elokuussa 2024 opiskelijoiden MM-turnauksen kisakenttänä. Kyseessä ovat ensimmäiset Pohjoismaissa järjestettävät MM-tason golfkilpailut. Turnauksen järjestelyistä vastaavat Ruuhikoski Golf ja Kuortaneen Urheiluopisto, joille kansainvälinen opiskelijaurheiluliitto FISU myönsi kilpailut.

Nelipäiväisessä koitoksessa pelataan sekä joukkueturnaus että henkilökohtainen kilpailu. Miesten ja naisten sarjojen joukkueet koostuvat kolmesta kilpailijasta, joten maakohtainen maksimiosallistujamäärä on kuusi pelaajaa. Osallistujien yläikäraja on 25 vuotta ja heidän tulee opiskella korkea-asteella.

Edelliset opiskelijoiden MM-kilpailut pelattiin heinäkuussa Torinossa.

”Torinossa oli 90 kilpailijaa, mutta Ruuhikoskelle on tulossa täysi kattaus eli noin 140 pelaajaa”, sanoo Mäenpää, joka kävi vastaanottamassa seuraavat kisat Suomeen paikan päällä.

Osallistuvia maita Italian MM-kilpailuissa oli 16, mikä tarkoittaa sitä, että Seinäjoelle olisi tulossa pelaajia noin 25 maasta. Huomattava osa turnaukseen saapuvista pelaajista opiskelee urheilijastipendillä yhdysvaltalaisissa yliopistoissa

Kilpailut on tarkoitettu lajiliittojen maajoukkueisiin tai valmennusryhmiin kuuluville urheilijoille, jotka valmentautuvat tavoitteellisesti menestyäkseen kansainvälisellä huipputasolla.

”Kyllä täällä kovia tulevaisuuden nimiä tullaan näkemään. Muun muassa major-voittaja Bubba Watson on aikoinaan osallistunut opiskelijoiden MM-turnaukseen.”

Opiskelijat taistelevat maailmanmestaruuksista näyttävissä eteläpohjalaisissa maisemissa elokuussa 2024.

Kisoihin liittyvät tarvittavat kunnostustyöt ajoitetaan Ruuhikoskella ensi vuodelle.

”Myös kentän palvelualueen toiminnallisuuksia kehitetään arvoturnauksen vaatimalle tasolle. Kulut katetaan oman rahoituksen lisäksi ministeriön avustuksesta, kaupungin tapahtumatuella sekä yhteistyökumppaneiden panoksella.”

Mäenpään mukaan kaikkein vähäisin merkitys kisaisännyydellä ei ole sillä, että se vaikuttaa kentän tunnettuuteen. Isona toiveena on, että kilpailun tarjoama huomio toisi Ruuhikoskelle enemmän vieraspelaajia. Hän lisäksi odottaa, että alueen yritykset, elinkeinoelämä ja golfharrastuksen kiinnostus saavat puhtia isosta turnauksesta.

Nähdäänkö kentän oma kasvatti turnauksessa?

Mahdollista on, että paikallisille tuttu Eeli Kujanpää on yksi Suomen joukkueen edustajista vuoden 2024 opiskelijoiden MM-kisoissa. Lapualainen opiskelee Kalifornian Riversidessä sijaitsevassa California Baptist Universityssä ja pelaa college-golfia koulun joukkueessa.

Etelä-Pohjanmaan Golfin kasvatti voitti tänä kesänä kultaa alle 21-vuotiaiden SM-reikäpelissä ja oli Finnish Amateur Championshipissä kolmas.

”Parhaat luonnollisesti valitaan, mutta olisihan se hienoa, jos ruuhikoskelaiset saisivat kannustaa kentän omaa poikaa kotikatsomossa”, Mäenpää hymyilee.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)