23.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][31]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Ravintoloitsija vaatii Ålands Golfklubbilta hurjia 150 000 euron korvauksia

Klubiravintolan yrittäjät ovat jättäneet haasteen, jossa he vaativat seuralta merkittäviä korvauksia. Ahvenanmaan käräjäoikeus ratkaisee lähiaikoina, eteneekö asia tuomioistuimen käsittelyyn.

Ahvenanmaan Kastelholmissa sijaitseva Ålands Golfklubb on ajautunut hankalan kiistan toiseksi osapuoleksi. Klubiravintolan pitäjinä viime vuonna aloittaneet yrittäjät vaativat Ålandstidningen-lehden mukaan käräjäoikeudelle jättämässään haasteessa vuokrasopimuksensa purkua ja 150 000 euron korvauksia.

”Haaste on viimeinen keino, sillä emme ole päässeet neuvotteluyhteyteen. Ymmärrän, että tästä koituu ongelmia seuralle, ja olen siitä pahoillani”, Brassie Kök & Bar -nimisen ravintolan toinen yrittäjä Lotta Wickström kertoo lehdessä.

Hänen mukaansa seura on muun muassa harhauttanut yritystä sillä, että ravintolakiinteistö olisi ympärivuotisessa käytössä, ja että seuran toiminnanjohtaja Åsa Nordström olisi yrittänyt purkaa vuokrasopimusta ilman pätevää syytä.

Viime viikon torstaina käräjäoikeudelle saapunut haastehakemus käsittää useita vaatimuksia. Yritys vaatii ÅGK:ta palauttamaan sille edellisvuoden kahden ensimmäisen ja kahden viimeisen kuukauden vuokria yhteensä 10 000 euron edestä. Syyksi on todettu, että kiinteistössä ei voi harjoittaa talvikuukausina ravintolatoimintaa.

Vuokrapalautuksia vaaditaan myös syys-lokakuulta 2000 euron edestä. Tätä perustellaan sillä, että golfkeskuksen Slottsbanan-kenttä suljettiin remontin vuoksi aikaisemmin kuin yritys saattoi olettaa.

Maksettuja vuokria vaaditaan maksettavaksi lisäksi vajaan 8000 euron edestä siksi, että vuokratilat eivät ole yrityksen mielestä olleet vaadittavassa kunnossa, ja siksi, että ”vuokranantaja on laiminlyönyt olennaisia toimenpiteitä”.

Vaatimuksia haasteessa on myös talvikuukausien sähkölaskujen ja Ahvenanmaan ympäristö- ja terveysviranomaisen tekemään tarkastukseen liittyvien kulujen osalta.

”Tarkastus tehtiin omasta aloitteestamme, sillä seura ei korjannut kesäkuussa havaitsemiamme puutteita”, Wickström sanoo.

Vuokrasopimuksen purkua vaativa Wickström mainitsee haasteessa, että yrityksen omistajat ja henkilökunta ovat altistuneet terveysriskeille muun muassa huonokuntoisten sähköasennusten ja ilmanvaihtoratkaisujen kautta. Yhtenä sopimuksen purkamisen perusteena haasteessa todetaan myös, että ÅGK on antanut sponsoreiden jakaa ilmaista ruokaa ja juomaa yrityksen ylläpitämän kioskin vieressä.

Suurimmat vaatimukset koskevat yrityksen voittoja, joita se katsoo menettävänsä 80 000 euroa jäljellä olevan sopimuskautensa eli vuosien 2019−2022 osalta. Korvauksia vaaditaan myös 28 000 euron suuruisesta lainasta, jonka Brassie on ottanut toimintaansa varten. 20 000 euron korvausvaatimus sen sijaan perustuu summaan, joka yrityksen on maksettava yhteistyökumppaneilleen yhteistyön keskeytymisestä ennen aikojaan.

Wickström kirjoittaa lehden mukaan haasteessa, että yrityksen halu purkaa vuokrasopimus perustuu syihin ja huolimattomuuteen, josta vuokranantajan tulee vastata. Yritys vaatii lisäksi, että ÅGK:n on maksettava sen oikeudenkäyntikulut.

Åsa Nordström ja Björn Wennström olivat yhtä hymyä seuran voitettua Golflehden vuoden 2017 Kenttärankingissa kolme kategoriaa. Näistä yksi tuli parhaasta ravintolasta.

Haastehakemuksessa Wickström kertoo, että seuran hallitus päätti 9. lokakuuta sanoa sopimuksen irti Brassien kanssa, ja että toiminnanjohtaja Åsa Nordström myös toimi näin.

”Toiminnanjohtaja ilmoitti meille, että seura haluaa irtisanoa sopimuksen. Asiasta on sittemmin vaiettu, kun vastasin, ettei se ole mahdollista ilman päteviä perusteita”, ravintoloitsija sanoo.

Nordström ei kommentoi jutussa haastehakemusta, jonka mainitsee kuitenkin nähneensä. Hän kertoo vain tilanteen olevan valitettava. Myös seuran puheenjohtaja Mikael Mörn on kommenteissaan pidättyväinen.

Ahvenanmaan käräjäoikeus päättää lähiaikoina, ottaako se asian käsiteltäväkseen. Ravintoloitsijan korvausvaatimukset tuntuvat yhteistyön kestoon ja haasteessa mainittuihin yksityiskohtiin nähden kuitenkin varsin ylimitoitetuilta.

Golfpisteelle Nordström sanoi torstaina, ettei seura voi tässä vaiheessa kommentoida Brassien haastehakemusta tai mainittua viimesyksyistä ravintolasopimuksen irtisanomista.

”Olemme informoineet asiasta jäsenistöä tiedotteella, joka on nähtävissä kotisivuillamme. Enempää en voi valitettavasti tällä hetkellä kertoa.”

ÅGK:n klubiravintola valittiin Golflehden Kenttärankingissa vuonna 2017 ravintola-kategorian voittajaksi. Tuolloin seuran ravintolatoiminnasta vastasivat Hasse Laaksonen ja Bitte Westerlund.

Ålands Golfklubb on joutunut viime vuosina vastamaan toistuvasti ikäviin haasteisiin ja vaatimuksiin. Vuonna 2016 kenttämestari haastoi klubin oikeuteen laittomasta irtisanomisesta vaatien siltä lähes 100 000 euron palkkasaatavia. Käräjäoikeus ratkaisi väännön viime huhtikuussa ÅGK:n eduksi (Lue Golfpisteen artikkeli: Ålands Golfklubb voitti työntekijäkiistan käräjäoikeudessa). Irtisanottu kenttämestari määrättiin maksamaan seuran oikeudenkäyntikulut, 21 290 euroa.

Lähde: Ålandstidningen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje