Ostajaehdokas jätti kentästä useita tarjouksia, turhaan – miksi Imatran kenttä halutaan ajaa alas? - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Ostajaehdokas jätti kentästä useita tarjouksia, turhaan – miksi Imatran kenttä halutaan ajaa alas?

Aikaa Imatran kentän pelastamiseksi ei ole enää paljon. Kuva: Lassipekka Tilander

Imatran golfkentän kohtalo on sinetöitymässä tulevana viikonloppuna.

Köysi Imatran golfkentän ympärillä on käymässä entistä kireämmälle. Kenttäyhtiön irtain omaisuus on parhaillaan huutokaupassa, joka päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä on merkittävä vaikutus toiminnan mahdolliselle jatkumiselle, joka mutkistuu huomattavasti, mikäli koneet ja muu irtaimisto katoavat toisaalle.

Lopun alkua kuvaava tilanne ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kentän ostosta oltaisi oltu kiinnostuneita näihin päiviin saakka. Kaarinalainen sijoittaja Raimo Vilhunen kävi kesällä pelaamassa Imatralla, ihastui ikihyviksi, ja halusi jättää tarjouksen kentästä maa-alueen omistavalle Stora Ensolle.

”Ajattelin, että näin hieno ja hyvin hoidettu kenttä on pakko pelastaa”, hän kertoo.

Vilhunen jätti viimeisen puolen vuoden sisällä useammankin tarjouksen, joista viimeisin raukesi keskiviikkona. Sopimusta ei ole saatu syntymään − ei vaikka hän on nostanut matkan varrella tarjoustaan.

”Meillä on eri näkemys hinnasta, joistain sadoista tuhansista tämä on kiinni. On kuitenkin selvää, että hinnan pitää olla kohtuullinen, nämä kun eivät ole kultakaivoksia. Remontin tarpeessa olevat rakennukset vaativat investointeja, ja tulojakin pitää saada sen verran, että kenttää voi kehittää.”

Mutta on typerää päästää tällainen klassikkokenttä pelloksi ja metsittymään.

”Rajamme on nyt tässä. Jos kalusto ja muu irtaimisto myydään pois, koko suunnitelmalta katoaa pohja. On lyötävä hanskat tiskiin.”

Hän harmittelee suomalaisen golfin ja ennen kaikkea paikallisten pelaajien ja jäsenten puolesta kentän päättymässä olevaa tarinaa.

”Muistutan, että meillä on ollut hyvät neuvottelut Stora Enson suuntaan, siitä tämä ei ole kiinni. Mutta on typerää päästää tällainen klassikkokenttä pelloksi ja metsittymään. 30 vuoden työ menee hukkaan. Kiusallisinta tämä on Imatran Golfin sadoille aktiiveille, jotka ovat erityisen sitoutuneita harrastajia.”

Taustalla on myös hieman ”maakuntarakkautta”, vaikka Vilhunen Pohjois-Karjalasta Joensuusta kotoisin onkin. Hänellä on joitain kiinteistöjä Imatran seudulla, joka siksi on tuttua aluetta.

”Siitä syystä tiedän, miten esimerkiksi Venäjän läheisyys toisi uusia mahdollisuuksia golftoimintaan. Ja onhan tuolla kentällä myös helppo saavutettavuus. Kaikkiaan hieno paketti.”

Vilhunen kävi viime viikolla Imatralla tutustumassa tarkemmin kenttään ja nettihuutokaupassa olevaan omaisuuteen. Paikat ja kalusto olivat kunnossa, ja hän ilmaisi jälleen kerran myyjälle olevansa kiinnostunut kokonaisuudesta. Sen jälkeen Immalanjärven rantamilta ei ole kuulunut mitään uutta.

”Kaikkeenhan tässä uskotaan, joulupukkiinkin. Aina pitää olla toivoa. Stora Enso tietää mitä me olemme valmiit maksamaan ja olemme kuulolla. Lähipäivät tämän tulevat lopullisesti ratkaisemaan”, hän sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (9 kpl)

 • Night Driver says:

  Vaikuttaa, että StoraEnson puolella ei ole penaalin terävimmät kynät casessa mukana tai sitten tässä on kyse vain kiusanteosta mikä sinällään sopisi hyvin metsäteollisuuden yleiseen yrityskultuuriin.

  • McTavis says:

   Olen itse viettänyt ”parhaan nuoruuteni” Imatralla tehtaan piipun juurella. Minulla on yli 60 vuoden kokemus (lapsuuden hajuista lähtien) sellu- ja paperi-teollisuudesta Suomessa (ja muualla).
   Tässä Imatran golf-kentän asiassa on nyt jotain mitä maalaisjärjellä en ymmärrä, selviää varmaan kun kaikki kortit on käännetty. Mutta aivan turhaa on sotkea koko Suomen metsäteollisuus tähän juttuun!

 • Gripper says:

  Eipä yllätä jos jostain ilmestyy musta hevonen ja ottaa kentän itselleen. Ja kuinka ollakaan myöhemmin löytyy yllättäviä kytköksiä ! Ei tietenkään mitään laittomuuksia.

 • Putti-Possu says:

  Taitaa olla muutaman äänekkään jäsenen valitusta. Jos Imatran Golfissa olisi aikuisten oikeasti edes kohtuullinen määrä golfareita, jotka haluavat pelastaa kyseisen kentän, niin mikseivät perusta uutta Golf Oy:tä porukalla ja lunasta Storalta sitä maapohjaa. Ongelma taitaa olla siinä, ettei kukaan Imatra Golfin jäsenistä halua sijoittaa kenttää euroakaan, joten onko kenttä silloin oikeasti pelastamisen arvoinen.

  • KL1 says:

   Aika huima syytös Putti-Possulta! Uuden yhtiön perustaminen ei ole ihan pieni asia, ja vaatii pikkaisen enemmän kuin ’muutaman äänekkään jäsenen’ ja ennen kaikkea aikamoisen kasan rahaa.

   Eiköhän tässä ole kyse aivan muusta kuin golfkentän pyörittämisestä. Maapohja on aivan liian arvokas annettavaksi jatkossa muuhun kuin rakennustoiminnan pohjaksi. Kyllä Storallakin maan arvo ymmärretään.

   • Putti-Possu says:

    KL ilmoittaa tietävänsä, mitä maapohja Imatralla maksaa. Rakennuskelpoisesta maasta on toki pk-seudulla ja monella muuttovoittopaikkakunnalla kysyntää, mutta Imatralla. Ennenkuin tuo maa-alue saataisiin rakennuskäyttöön, pitäisi ensin kaavoittaa ja rakentaa infra. Epäilen suuresti, että Imatralla kysyntää olisi niin paljoa, että kannattaisin asunnoiksi rakentaa. Kesämökkipalstatkin tarvitsevat nykyisin aika lailla infraa, eikä nykyisin edes Venäläisten kysyntään lasketa. Jos lasketaan karkeasti, että golfkentän rakentaminen maksaa 2,5 miljoonaa + rakennukset (= Everstin rakennuskustannukset aikanaan), niin tästä saisi todennäköisesti kentän alle rakennuskustannusten. On tietenkin eri asia, saako millään hinnalla kentästä kannattavaa, jos siis sijoitusmielessä sen hankkisi … mutta aktiivigolfarit itselleen…

 • Golferman says:

  Näyttäis olevan ongelmana ettei stora ensolta löydy intoa tai halua aidosti neuvotella maapohan ja rakennusten myynnistä. Vilhunen sitä valotti useissa haastatteluissa useaan otteeseen. Viimeinen tarjouskin oliollut yli sen mitä Stora enso aluksi pyysi! Jotain kummallista on menossa joka ei ole tullut esiin …vielä .. saattaa olla varsin eriikoistakin (veikkaus). Itselläni sikäli sympatioita sinne suuntaan kun olen siinä lähellä lapsuuteni viettänyt jamm ollut niillä pelloilla aikoinaan siókerijuurikasta harventamassa sekä 6-tien viereen istuttanut lehtikuusia sekä takaosaan koivuja. 8- väylän par3 sen vieressä kivillä oli meidän uimapaikka – siis se puoli jossa se koivumetsä on. Muisten lehmät laitumella ja kaverin äiti oli siellä navetassa töissä. Mut joka kesä olen siellä 2-4 kierrosta pelannut ja siisti kiva kenttä! Harmi harmi jos se nyt jää historiaan ,(

 • MP-33 says:

  Haiskahtaa tosiaan siltä, että omistajalla on mielenkiinto lohkoa kenttä tonteiksi. Saahan siihen myös mukavia rantatontteja kirkkaan järven rannalle (jos niille saa luvan). Valtatie kohisee suht lähellä, mutta ei se kaikkia haittaa. Kenttä on kyllä ollut mukava pelailla aina ohi ajellessa eli sikäli harmi, jos näin käy. Viipurin Golf saanee paljon uusia jäseniä.

 • KL1 says:

  ’Jos lasketaan karkeasti, että golfkentän rakentaminen maksaa 2,5 miljoonaa + rakennukset (= Everstin rakennuskustannukset aikanaan),’

  Eversti on saatu pystyyn aika edullisesti, toki rakentamisesta on jo aikaa melkein 15 vuotta. Markka-ajan lopulla rakentamisen laskettiin maksavan karkeasti miljuuna per väylä (+ rakennukset), mikä tekisi nykyrahassa semmoiset 3,5 MEUR. Yhden viheriön uusiminen maksaa tänä päivänä n. 60 TEUR eikä pellolle saati metsään skrätsistä rakennettuna ole ainakaan halvempi. Toki rakentamisen hintaan vaikuttaa maasto, johon kenttä pitää tunkea.

  Imatran case on tosiaankin mielenkiintoinen. Jos olisi aivan varmaa, ettei tuolle maa-alueelle koskaan eikä ikinä saa rakentaa yhtään mitään, niin uskon, että Stora olisi sen aivan varmasti myynyt. Mitä kummaa se itselleen arvottomalla maalla tekisi? Mutta jospa kaikessa hiljaisuudessa jotain selvityksiä onkin tehty ja alueen uudelleenkaavoittaminen saattaisikin tulla tulevaisuudessa mahdolliseksi, niin…