Oppaana Kenttäranking: älä ylenkatso ysireikäisiä - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Oppaana Kenttäranking: älä ylenkatso ysireikäisiä

Hyvän reitityksensä ohella PuulaGolf on niittänyt mainetta myös erinomaisesta pelikunnostaan.

Kangasniemen PuulaGolf on valittu jo neljästi perättäin Suomen parhaaksi 9-reikäiseksi golfkentäksi, mutta haastajat lähestyvät.

Kulunut kesä on ollut kotimaan golfmatkailun kulta-aikaa. Pelimäärät ovat olleet hurjia, ja lähes seisahtunut ulkomaanmatkailu on saanut golfarit tekemään reissuja kentille ympäri Suomea.

Golfarin valitessa kohdettaan katse kääntyy kuitenkin helposti täysimittaisten, 18-reikäisten kenttien suuntaan. Kun kerran pelireissulle lähdetään, golfkokemuksista halutaan kaikki irti, eivätkä ”puolikkaat” kentät tule kaikilla siksi edes mieleen.

Yhdeksänreikäisissä kentissä on kuitenkin eittämättä puolensa. Ne ensinnäkin tarjoavat luontevamman mahdollisuuden yhdeksän reiän kierrokseen kuin täysimittaiset kentät.

Kaikilla 18-reikäisillä ysin pelaaminen ei edes onnistu, ja niillä joilla se onnistuu, harva vieraspelaaja malttaa pelata vain puolikkaan kierroksen. Sen sijaan 9-reikäisillä kentillä koko kenttä tulee yhdeksän reiän ja noin kahden tunnin aikana kierrettyä.

Matkan varrellakin ysireikäisellä voi piipahtaa paljon helpommin kuin 18-reikäisellä kentällä, jossa vieraileminen vie helposti puoli päivää aikaa. Halutessaan pelata täyden kierroksen, ysireikäisen voi kuitenkin aina kiertää uudelleen saadakseen 18 reikää täyteen.

Aulangon Golfklubin Hugo on tunnelmaltaan ainutlaatuinen kenttä Suomessa. Kuva Lassi Pekka Tilander

Luonteva mahdollisuus pelata kenttä kahdesti, onkin yhdeksänreikäisten toinen suuri etu. Vieraspelaamisen ja varsinkin runsaasti harrastetun kenttäbongauksen haittapuolena on se, että monet itselle uudet kentät tulee pelattua vain kerran. Kun kenttä on kerran koettu, matka jatkuu, eikä kentälle usein enää koskaan palata, ei ainakaan pitkään aikaan.

Yhden kierroksen kokemus kentästä jättää kuitenkin golfarin monin paikoin kylmäksi. Kenttä paljastaa kyllä luonteenpiirteitään, ja kentän tunnelmasta saa tavallisesti hyvin kiinni, mutta hyvät golfkentät paljastavat salaisuuksiaan vähitellen, vasta useiden pelikertojen jälkeen. Jo toinen kierros antaa kentästä ja varsinkin yksittäisistä väylistä selvästi paremman kuvan kuin ensimmäinen – ja jos yhdeksänreikäisillä kentillä haluaa pelata täyden 18 reiän kierroksen, kenttä tuleekin pelata kerralla kahdesti.

Kolmas ysireikäisiä puoltava piirre on niiden kotoisa tunnelma. Osa yseistä sijaitsee toki isommissa golfkeskuksissa, 18-reikäisten kenttien yhteydessä, mutta varsinkin itsenäiset ysit ovat tyypillisesti yhteisöllisiä kenttiä, ja usein profiililtaan täysimittaisia kenttiä matalampia. Samalla kuitenkin myös kynnys vierailla kentillä on tavanomaista matalampi.

Yhdeksänreikäisiä kenttiä on maassamme hieman luokittelutavasta riippuen noin kolmisenkymmentä. Joka toinen vuosi tehtävässä Kenttärankingissa korkeimmalle arvostetut ysit haastavat osassa arviointikategorioista jopa maan parhaita 18-reikäisiä.

Golfarit viihtyvät tutkitusti erityisesti PuulaGolfin 9-reikäisellä kentällä Kangasniemellä, ja sille on syynsä. PuulaGolf on valittu Kenttärankingissa jo neljästi perättäin Suomen parhaaksi ysiksi.

Kahden järven, Puulan ja Malloksen, välissä sijaitseva kenttä on kaunis, hyväkuntoinen ja tunnelmaltaan leppoisa. Moni pitää kentän layoutia parhaana, jonka suuren joukon kenttiä Suomeen suunnitellut Pekka Sivula on piirtänyt.

Tätä mieltä olivat keskimäärin myös Kenttärankingissa kenttiä arvioineet pelaajat. Paras design, reititys ja pelattavuus -kategoriassa Puula sijoittui peräti kuudenneksi. Kymmenen parhaan joukkoon se ylsi myös Kunto ja viimeistely -kategoriassa sijoittuen kahdeksanneksi. Kaunein golfkenttä -kategoriassa Puulan edelle kiilasi vain kymmenen kenttää ja heti sen vanavedessä tuli kaksi muuta 9-reikäistä, Pielis-Golf (12.) ja Aulangon Hugo (15.).

Pielis-Golf oli vähällä päättää PuulaGolfin voittoputken vuoden 2019 Kenttärankingissa.

Siinä missä Puula loistaa kenttää koskevissa arvioissa, klubia ja oheispalveluja arvioivissa kategorioissa se antaa muille runsaasti tasoitusta. Nurmeksessa sijaitseva Pielis-Golf nousikin edellisessä, vuoden 2019 Kenttärankingissa jo haastamaan kokonaisrankingissa 34:nneksi sijoittunutta Puulaa, osin selvästi parempien fasiliteettiensa ansiosta. Pielis-Golfin sijaluku oli vain kaksi pykälää heikompi, 36:s, ja yhteispisteissä se jäi Puulasta ainoastaan 0,16 pisteen päähän.

Ysireikäisten kärkikolmikon täydensi Katinkullan yhdeksikkö Tenetti (46:s), joka peittosi kokonaisrankingissa niukasti jopa 18-reikäisen isoveljensä Nuaksen (47:s).

Vaikka ysireikäisten resurssit sekä kenttien rakentamisessa että ylläpidossa ovat selvästi täysimittaisia kenttiä pienemmät, Kenttärankingin pääsarjassa 9-reikäisiä ja 18-reikäisiä kenttiä ei ole haluttu erotella. Kokonaisrankingin tuloksista koostettu 9-reikäisten top 10 näyttää kuitenkin seuraavalta. Listan ulkopuolelle jää vielä parisenkymmentä muuta mainiota yhdeksikköä, joilla kannattaa loppukesän ja syksyn pelireissuilla ainakin harkita vierailevansa.

Kenttäranking 2019, 9-reikäiset golfkentät – Top 10

KenttäPaikkakuntap./sij.
1.PuulaGolfKangasniemi80,41 (34.)
2.Pielis-GolfNurmes80,25 (36.)
3.Katinkulta Golf – TenettiVuokatti79,63 (46.)
4.Eerikkala GolfTervo78,89 (54.)
5.Sea Golf Rönnäs – PuistoLoviisa78,82 (56.)
6.Kurk Golf – HillKirkkonummi78,45 (60.)
7.Aulangon GK – HugoHämeenlinna76,45 (84.)
8.Rantasalmi GolfRantasalmi75,90 (90.)
Kuortane GolfKuortane75,90 (90.)
10.Jyväs-GolfJyväskylä72,99 (107.)
Lue seuraavaksi: Kenttäranking 2019 -Gaalassa juhlittiin Suomen parhaita kenttiä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje