Meri-Lapin malli toimii − junioreiden jäsenmäärä jyrkässä nousussa - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Meri-Lapin malli toimii − junioreiden jäsenmäärä jyrkässä nousussa

Uudet juniorit ovat tuoneet Meri-Lapin Golfklubiin runsaasti myös aikuisia harrastajia.

Uusien pelaajien houkutteleminen golfin pariin ei onnistu tänä päivänä sormea napsauttamalla. Tarjolla on yhä laajempi vapaa-ajan aktiviteettien kirjo golfin käydessä muiden lajien rinnalla kovaa kilpailua potentiaalisten harrastajien huomiosta.

Suomen Golfliiton seurojen jäsenmäärät ovat olleet kuluvalla vuosikymmenellä keskimäärin hieman laskevia, ja jäsenkuntaansa lisänneissäkin seuroissa kasvu on ollut varsin maltillista. Meri-Lapin Golfklubissa Torniossa uidaan kuitenkin tämän trendin suhteen vastavirtaan.

Seurassa on tällä hetkellä 599 jäsentä, kun vielä toissa vuoden syksynä jäseniä oli hieman toistasataa vähemmän. Nousua jäsenmäärässä on edellä mainittuna aikana ollut yli 20 prosenttia.

Junioreiden puolella kasvu on ollut huomattavasti kovempi, peräti 181,5 prosenttia. Alle 18-vuotiaita jäseniä oli seurassa syksyllä 2017 yhteensä 27. Nyt junioreiden kirjoissa olevia pelaajia MLGK:ssa on kaikkiaan 76.

Kasvulle löytyy Meri-Lapin Golfklubin pron Jussi Huuskon mukaan looginen selitys. Tornion seudun kouluissa hyvin läpilyönyttä Draivia kouluun! -ohjelmaa on jatkettu parin vuoden ajan autenttisissa olosuhteissa, ja kiinnostus on ollut taattu.

”Avaintekijänä on jatkuvuus, jota ilman lasten kiinnostus helposti lopahtaa tai mielenkiinto kohdistuu muihin lajeihin”, hän sanoo.

Meidän ohjaajien tehtävänä on huolehtia, ettei näin pääse käymään.

Vilkastunut junioritoiminta kulminoituu seuran junioriohjaajiin, jotka Huusko mukaan lukien ovat ammatiltaan opettajia ja vähintään SGL:n ykköstason suorittaneita golfohjaajia. Koko joukolla on ammattimainen kasvatusote ja kyky käsitellä lapsia, minkä vuoksi juniorit haluavat tulla aina uudestaan kentälle.

”Meidän harjoitteet ovat tarpeeksi monipuolisia ja sisältävät sopivasti leikkiä, jolloin lasten kärsivällisyys ei ole niin helposti koetuksella. ”

”On vaarana, että viihdemaailman nopeatempoiseen rytmiin tottuneet lapset alkavat pitää joskus hieman jäyhänkin oloista golfia tylsänä, mikäli toiminta ei ole tarpeeksi innostavaa. Meidän ohjaajien tehtävänä on huolehtia, ettei näin pääse käymään.”

Pienimmät golfarit on jaettu Torniossa naperoryhmään, johon kuuluvat alle kouluikäiset ja junioriryhmään, jossa harjoittelevat 7–12 vuotiaat pelaajat.

Vaikka Huuskolla on keskeinen rooli seuran ryhdikkäässä junioritoiminnassa, hän ei halua ottaa kasvaneista luvuista koko kunniaa itselleen, päinvastoin.

”Kyllä tässä kaikki ohjaajat ovat ihan yhtä aktiivisesti olleet mukana. Seuran golfkummi Susanna Söder on puolestaan naperogolfin perustaja.”

Meri-Lapissa on ytimekäs joukko Huuskon valmentamia kilpajunioreita, jotka myös ovat toisinaan mukana ohjaamassa peliuransa harrastuksen alkumetreillä olevia junnuja.

Isommille eli 13–21-vuotiaille junioreille on tarjolla edullinen nuorisokurssi, jonka käyneet ja green cardin suorittaneet saavat pelata kentällä koko loppukauden samalla hinnalla. Rahasta ei osallistumisen pitäisi olla kenenkään kohdalla kiinni, sillä kurssi maksaa ainoastaan 21 euroa.

”Tämä ei olisi mahdollista ilman kenttäyhtiön tukea. Järjestämme myös Tornion kansalaisopiston kanssa kaksi green card -kurssia kesällä.”

Aktiivinen junioripöhinä on saanut aikaan seurassa myös aikuisharrastajien tuntuvan kasvun. Kun vanhemmat ovat tuoneet lapsiaan kentälle, on sivustaseuraajien itsekin tehnyt mieli kokeilla lajia. Tältä tieltä ei monen kohdalla ole ollut enää paluuta.

Elokuun alussa Meri-Lapin Golfklubi järjestää junioreille kesäkauden päättäjäiset. Ohjelmassa on muun muassa erilaisia tehtävärasteja ja täytekakun syöntiä.

Harjoitukset eivät kuitenkaan pääty ”Mairenpäivän tapahtumaan”. Toiminnan ympärivuotisesta jatkuvuudesta huolehtii uuden lukuvuoden käynnistyttyä Draivia kouluun! -ohjelma, jonka kautta Huusko kertoo itsekin omaksuneensa seuratyön alkeet.

Harrastelija-pro

Kemistä lähtöisin oleva Jussi Huusko kertoo löytäneensä golfin 15 vuotta sitten. Hän syttyi lajiin heti ensimmäisten lyöntien jälkeen, mutta varsinaista kilpapelaajaa Huuskosta ei tullut.

”Se ei olisi ollut edes mahdollista, kun nuorempana tulleet urheiluvammat ovat vaatineet kaksi selkäleikkausta. Svingi ei taivu ihan samalla tavalla kuin notkeimmilla pallotaitureilla.”

Huuskon, 51, ambitiot ovat olleet enemmänkin ohjaus- ja seuratoiminnan puolella. Sille riittää nyt paremmin aikaa, kun omat lapset ovat kasvaneet ja heidän harrastustensa parissa toimiminen on jäänyt taakse.

Hän suorittaa parhaillaan nelostason golfvalmentajatutkintoa ja mielessä siintää myös ylimmän tason valmentajaopinnot.

”Pidän itseäni harrastelija-prona, sillä työskentelen päätoimisesti liikuntaan erikoistuneena luokanopettajana sekä erityisluokanopettajana. Muutenkin tämä valmennustoiminta on tällä suunnalla sen verran pienimuotoista, ettei pelkällä golfopetuksella elantoa saisi”, Huusko sanoo.

”Aikaa tämä kuitenkin vie. Kävimme vaimon kanssa viime viikolla Savonlinnan oopperajuhlissa ja yksi viikon Italian matka on tulossa. Muuten opettajan kesäloma vierähtää golfin parissa.”

Hyväntuulisia MLGK:n pelaajia lähdössä kesäkuiseen 24 h junnugolfille -tempaukseen. Kuvassa vasemmalla Jussi Huusko. Kuva: Meri-Lapin Golfklubi

Jussi kouluttaa Meri-Lapin Golfklubissa kaikenikäisiä pelaajia, pitää kursseja ja antaa tunteja. Tämän lisäksi hän käy opettamassa Aavasaksa Golfin jäseniä.

”Meillä on kilpajuniorit toistaiseksi aika vähissä. Jos kehitystä jatkuu valtakunnan paremmille kiertueille, suosittelen pelaajille yhteistyötä syvemmin valmennustoimintaan perehtyneiden ammattilaisten kanssa.”

Tällä hetkellä Huuskon sydäntä lähinnä on Meri-Lapin Golfklubin tähtiseurahakemus, jonka auditointi on vajaan kuukauden kuluttua.

”Olemme saaneet Golf-virtaa Meri-Lappiin -nimiseen hankkeeseen Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää seuratukea 5000 euroa viimeisen kahden vuoden ajan ja se on tuottanut hyvin tulosta.”

Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean ja lajiliittojen uusi laatuohjelma, joka tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta: seuratoimintaa.

Tähtimerkki on myös lupaus laadusta nykyisille ja tuleville seuran jäsenille sekä heidän lähipiirilleen ja seuran tukijoille, joten merkin saamisella voisi olla koko Tornion alueen golftoiminnan kannalta kauaskantoisia vaikutuksia.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje