16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Linkseiltä on loppumassa aika – eroosiokamera näyttää miten meri syö golfkenttää

Hiekka on linksien hyvän pelattavuuden salaisuus. Mutta hiekka on huono pitämään puolensa luonnonvoimia vastaan. Kuva © Getty Images.

Britteinsaarilla kehitetään kuumeisesti keinoja, joilla nousevan merenpinnan tuhovaikutuksia golfkentille voitaisiin hidastaa. R&A:kin tarjoaa apuaan.

Jäätiköiden sulaminen ja lämpölaajeneminen nostavat meriveden pintaa. Kun yhtälöön lisätään vielä ilmastonmuutoksen myötä yleistyvät sään voimakkaat ääri-ilmiöt, Britteinsaarten perinteikkäät linksit ovat uhattuina.

Yksi pahimmista tilanteista on jo 1990-luvulta lähtien vallinnut Montrosen kentällä Skotlannissa. Vuonna 2017 tehty selvitys ennakoi rantaviivan vetäytyvän jatkossa noin kaksi metriä vuodessa, jos kehitystä ei onnistuta pysäyttämään. 

Viime aikoina eroosio on edelleen kiihtynyt. Tuoreimpien tietojen mukaan vuorovesi ja aallot ovat syöneet dyyneistä 3,5 metriä yksistään viimeisen puolen vuoden aikana. 1990-lukuun verrattuna rantaviiva on nyt lähes 40 metriä sisempänä.

Jotain on tehtävä, jos maailman viidenneksi vanhimman kentän merenpuoleiset väylät mielitään pelastaa. Kaiken lisäksi myös Montrosen kaupunki uhkaa jäädä tulvavesien armoille, jos dyynien tarjoama suoja menetetään.

”Joko Montrosen asukkaille annetaan kanootit tai olemme pulassa. Nyt puhutaan todella suuren luokan ongelmista”, sanoi golfkentän edustaja John Adams The Heraldissa viime sunnuntaina.

Tilanne on pahentunut, kun muuttunut merenkäynti on vienyt rantoja hieman ulompana suojanneen hiekkasärkän mukanaan. Kaupungin sataman edustan ruoppausten uskotaan osaltaan vauhdittaneen kehitystä.

Vesirajaan golfkentän haavoittuvimmalle kohdalle on vedetty suojaksi aitaa ja siirretty valtaisia kiviä aaltoja hillitsemään. Kivet eivät kuitenkaan ole ratkaisu, sillä kivihaarniska pitäisi ulottaa kolmen kilometrin matkalle kaupungin suojelemiseksi. Jokaiselle sadalle metrille on hinta-arvioissa laitettu miljoonan punnan hintalappu.

Ratkaisuksi tarjotaan nyt keinotekoisen riuttamaisen saaren rakentamista meren puolelle meren voimaa tukahduttamaan. Se tarjoaisi suojaa ja antaisi nykyiselle rantaviivalle aikaa toipua tuhoista.

Montrose Golf Linksin reuna-alueilla on sortumisvaara.

R&A mukana ratkaisua etsimässä

Montrose ei suinkaan ole ongelmineen yksin. Skotlannin noin kuudesta sadasta golfkentästä yli sata sijaitsee meren äärellä. Niinpä golfyhteisö haluaa olla eturintamassa taistelussa eroosion hillitsemiseksi. R&A lajin ylimpänä tahona tukee kamppailua 650 000 punnan panoksella. Rahoitus on osa vuonna 2018 käynnistettyä Golf Course 2030 -hanketta.

R&A on liittoutunut Siskin Asset Managementin kanssa ja rahoittaa innovatiivista kokeilua, jossa kenttämestarit voivat vahvistaa rantaviivaa dyynien juurelle sijoitettavilla hakkuujätteestä valmistetuilla paaleilla. Biomassasta koostuvat paalit pehmentävät aaltojen voimaa ja sen lisäksi keräävät sisäänsä veden mukana kulkevia maa-aineksia. Toiveissa on, että tuloksena on lopulta kasvualusta, johon eroosiota hidastava kasvillisuus voi kiinnittyä.

Jos ilmasto lämpenee ennakoidusti, merenpinnan kohoaminen uhkaa myös useita Open Championshipistä tuttuja linksejä. St Andrewsin Old Course, Royal Troon ja Muirfield esimerkiksi olisivat uhattuina. Muita lajin pitkiä perinteitä kannattelevia kenttiä uhanalaisten listalla ovat esimerkiksi Royal Aberdeen, Royal Dornoch, Machrihanish ja Nairn.

Old Course on yksi viidestä kentästä, joilla tehdään parhaillaan R&A:n rahoittamaa golfkenttien hiilijalanjälkeen kytkeytyvää tutkimusta. Tarkoituksena on osoittaa, että golfkentät voivat sitoa hiilidioksidia ja antaa oman panoksensa ilmastonmuutoksen torjuntaan. 

R&A on ilmaissut syvän huolensa rannikon muuttumisesta ja muutoksen heijastusvaikutuksista golfiin. Se varoittaa vaikeiden aikojen olevan edessä ja viestittää Golf Course 2030 -hankkeellaan, että nykyisen kaltaisten peliolosuhteiden turvaaminen ei onnistu ilman valmiutta tarttua uusiin teknologisiin ratkaisuihin. Kestävän kehityksen nimissä myös asenteiden ja käyttäytymisen on R&A:n mukaan muututtava lajin hyvinvoinnista huolta pidettäessä.

Meri kalvaa myös Englannin vanhinta kenttää

Englannin vanhin kenttä, Royal North Devon, on jo joutunut antamaan hieman periksi. Eroosio on vähitellen romahduttamassa 7. griinin mereen, minkä lisäksi tulvat jättävät 8. griinin toistuvasti jo nyt alleen. Kaiken lisäksi vuoden 2018 Eleanor-myrsky vei mukanaan viitisentoista metriä maata 8. reiän tiiauspaikan kyljestä. 

Suunnitelmat tämän kenttäkulman reikien uudelleenjärjestelyksi on nyt hyväksytty. Sen lisäksi 9. reiän suojaksi on rantaan rakennettu valtaisa maavalli.

Englannin ympäristöviranomaiset ottivat vuonna 2008 kannan, jonka mukaan golfkentän ei ole järkevää kamppailla luonnonvoimia vastaan. Luonnon olisi viisainta antaa ottaa omansa. Kädenvääntöä on siitä lähtien käyty luonnonvaraisuuden ja golfharrastajien edun kesken.

Eroosiokameran kuva näyttää alla olevalla videolla pysäyttävästi, kuinka aallot muokkaavat Montrosen rantaviivaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje