18.–26.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Lahden Golf vastaa kenttäkaupalla kovaan kysyntään ja uskoo olevansa jatkossa entistäkin houkuttelevampi

Vierumäen Cooke-kentällä puhaltavat ensi keväänä uudet tuulet. Kuva: Tomi Natri

Vierumäen Cooken ja Takkulan kenttien vastike- ja kausihinnat eivät ole nousemassa LG:n investoinnista huolimatta.  

Talven kovin kotimainen golfuutinen kantautui viime viikolla Päijät-Hämeestä, kun Lahden Golf Oy:n yhtiökokous ilmoitti hyväksyneensä kenttäyhtiön hallituksen esityksen ostaa enemmistöosuus Vierumäki Golf Club Oy:n hallinnoimasta Cooke-kentästä.

Kauppa sisältäisi 66 prosenttia yhtiön pelioikeuksista, 89 prosenttia äänivallasta sekä Golf Paviljonki -klubirakennuksen. Myyjänä toimiva Vierumäki Country Club Oy:n konkurssipesä on hyväksynyt Lahden Golf Oy:n tarjouksen ja kaupat on määrä lyödä lukkoon ensi viikon perjantaihin mennessä.

Lahden Golf Oy:n hallituksen esitys sai vahvan yhtiökokoukselta vahvan tuen, sillä 91 prosenttia edustetuista osakkeista kannatti sitä.

”Muutamia esitystä vastustavia hajaääniä oli, mutta investoinnin kannatus oli kovaa luokkaa. Virtuaalikokoukseen osallistui ennätykselliset 220 henkilöä”, Lahden Golf Oy:n hallituksen puheenjohtaja Harri Leino kertoi.

Leino ei halua tässä vaiheessa paljastaa tarjouksen suuruutta, mutta hänen mukaansa kyseessä on summa, jolla kenttäyhtiön oli realistista lähteä mukaan.

”Olemme hankkimassa tätä varten pitkäaikaista pankkilainaa. Tarvittava investoinnin rahoitus ei toisaalta lisää Lahden Golfin lainanhoitokuluja merkittävästi nykytilanteesta”, Leino kommentoi.

Kaupaksi konkretisoituvaa tarjousta olivat vahvasti puuhaamassa LG:n pitkäaikaiset järjestökonkarit. Lahden Golf haluaa kaupan myötä paitsi kehittää omaa toimintaansa myös koko golftoimialaa maakunnassa.

”Hankinnan taustalla merkittävänä tekijänä on osakasarvon, kilpailukyvyn ja houkuttelevuuden kohentaminen golfyhteisössämme. Takkulan golfkeskus on nyt täydentymässä huippuluokan kentällä, joka sijaitsee vilkkaassa vapaa-ajan resortissa.”

Lahtelaiset eivät lähde ruotimaan yksityiskohtaisempia suunnitelmia, koska varsinaista kauppaa ei ole vielä allekirjoitettu. Sen verran Leino kuitenkin valaisee, että LG:n osakkaat ja pelioikeutetut tulevat saamaan kannustavia etuja Vierumäen Cooke-kentälle.

”Takkulan kentillä pelattiin viime vuonna 56 000 kierrosta, ja peliajat olivat toisinaan hyvin tiukassa. Cooke-kentän myötä pelimahdollisuudet nousevat aivan uudelle tasolle. Tulemme myymään erilaisia pelipaketteja myös ulkopuolelle”, hän väläyttää.

Tuleva kauppa ei vaikuta Lahden Golfin omaan yhtiövastikkeeseen, joka on vuonna 2021 viime kauden tapaan 775 euroa. Cooken vastike oli viime vuonna 475 euroa, ja samansuuruisella linjalla mennään myös tulevalla kaudella.

”Vielä tässä vaiheessa on vaikea arvioida, kuinka moni LG:n pelaaja hankkii Cookelle pelioikeuden. Etupäässä kaiketi paljon pelaavat ja nuoremmat harrastajat.”

Kysymys ei ole fuusiosta, vaan kentän maa-alueen omistava Vierumäki Golf Club Oy hallinnoi jatkossakin Cookea. Omistussuhteen muutosten vuoksi on silti selvää, että edellä mainitun yhtiön hallituksessa tulee Lahden Golfilla olemaan vahva edustus.

”Kenttäyhtiöt tekevät jatkossa keskenään aktiivista yhteistyötä. Synergiallakin on kokonaisuudessa tärkeä rooli.”

Vierumäen Cooke-kentällä on ollut viimevuosina usein ongelmia viheriöiden kanssa. Niiden kunnon kohentamiseksi tehdään pitkäjänteistä työtä, jonka keskeisenä asiantuntijana toimii ansioitunut skotlantilainen kenttämestari Alan Strachan.

Lahden Golfilla on entuudestaan 18-reikäinen Mestari-kenttä ja 9-reikäinen Kisälli-kenttä. Seura on huomattavan suuri ja jäseniä on lähes 1800. Pelioikeus oli viime vuonna lähes 900 pelaajalla.

Vuonna 2006 avattu Cooke-kenttä on isännöinyt useasti Suomen merkittävintä golfturnausta, Vierumäki Finnish Challengea. Kilpailusta on Challenge Tourin kanssa esisopimus myös kaudeksi 2021.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje