Kytäjällä siirryttiin vihreämpään aikaan – klubitaloon aurinkopaneelit ja ilmaa puhdistava katto - Golfpiste.com

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kytäjällä siirryttiin vihreämpään aikaan – klubitaloon aurinkopaneelit ja ilmaa puhdistava katto

Kytäjän klubitalon katto remontoitiin uuteen uskoon ja samassa yhteydessä sille asennettin lähes 200 aurinkopaneelia.

Kytäjällä on muokattu kenttiä uuteen uskoon, mutta osansa on saanut myös klubitalo. Sen katto on peruskorjattu kesän aikana ja samassa yhteydessä katolle on asennettu 188 aurinkopaneelia.

Pelkästään kattomateriaali yksin on varsin poikkeuksellinen. Katto on päällystetty BMI Icopalin ekologisella kattomateriaalilla, jossa on hyödynnetty ilmaa puhdistavaa Noxite-materiaalia. Sen sisältämä titaanioksidi neutraloi ilmasta haitallisia typenoksidipäästöjä yhdessä auringon, tuulen ja sadeveden kanssa.

Aurinkosähkön tuotanto on nopeimmin kasvava energiantuotannon ala. Euroopassa aurinkosähkö vastaa noin kolmannesta uudesta sähköntuotantokapasiteetista. Kysynnän myötä teknologiakin on kehittynyt jatkuvasti. Pitkistä ja pimeistä talvista huolimatta aurinkoenergian tuotanto on tehokasta myös Suomessa.

”Aurinkopaneelit tuottavat sähköä tehokkaasti myös Suomen viileämmässä ilmassa. Esimerkiksi Etelä-Suomessa oleva aurinkovoimala tuottaa saman verran sähköä vuositasolla kuin Pohjois-Saksassa oleva vastaava voimala”, kertoo Kytäjän järjestelmän toteutuksesta vastanneen Solarvoima Oy:n yritysmyynnin asiantuntija Erno Siltaniemi tiedotteessa.

Siltaniemen mukaan aurinkosähkö on kannattava taloudellinen investointi, joka maksaa itsensä takaisin reilussa kymmenessä vuodessa.

”Ympäristökestävä klubitalo tuottaa mahdollisimman vähän ympäristöä rasittavia kasvihuonepäästöjä ja samalla investoinnit ovat tärkeitä askelia Kytäjä Golfin kehittämisessä, jonka tavoitteena on nousta Pohjois-Euroopan johtavien golfkeskusten joukkoon”, Kytäjä Golfin toimitusjohtaja Jukka Koivu kertoo.

Moni muukin suomalainen golfkenttä on siirtynyt kohti vihreämpää energiantuotantoa. Aurinkopaneeleita on asennettu ainakin Kartanogolfiin, Kankaisten Golfiin, Tahkolle, Bjärkas Golfiin, Tapiolaan, Peuramaalle, Hirsalaan ja SHG:hen. Kytäjän määrä, 188 aurinkopaneelia, on kuitenkin suurimmasta päästä.

Piskuisessa Bjärkas Golfissa paneeleita on peräti 236 kappaletta. Lisäksi käytössä on maalämpö. Monilla kentillä aurinkopaneeleita hyödynnetään lähinnä sähköautojen latauksen mahdollistajana. Bjärkasissa latauspisteitä on viisi ja ne ovat asiakkaille ilmaisia.

Suomen ehkä ekologisin ja energiatehokkain klubirakennus löytyy Tapiola Golfista, jossa on 58 aurinkopaneelin lisäksi käytössä maalämpöjärjestelmä. Tapiolan erikoisuus on maaperästä, entisen kaatopaikan jätteistä muodostuva ja nouseva metaanikaasu, joka kerätään talteen ja hyödynnetään lämmitysenergiana.

Erilaiset energiaratkaisut alkavat olla kustannustehokkaita vaihtoehtoja myös golfkentille. Kytäjä Golf näyttää osaltaan suuntaa siitä, mihin kehitys on golfalaakin kuljettamassa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje