Kotojärvellä haetaan kasvua pelikierrosten määrään - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][16]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kotojärvellä haetaan kasvua pelikierrosten määrään

KOTOJÄRVI GOLFIA KOSKEVA TOINEN ARTIKKELI JULKAISTAAN AIEMMIN ILMOITETUSTA POIKETEN MAANANTAINA 25.4. Pornaisissa sijaitseva Kotojärven golfkeskus on saanut hyvän startin kauteen. Kentät ovat aiempia keväitä kuivempia ja tästä johtuen hyvässä kunnossa. Taloudellista haastetta tuo se, että maksavien osakkaiden määrä on pudonnut alle puoleen alkuperäisestä.

Positiiviset uutiset kärkeen Kotojärvi Golfin osalta:

Pornaisiin 1997 perustettu golfkeskus on harrastelijoille ja vähemmän pelaaville sopiva 18+9 reikäinen kokonaisuus, jota täydentää erittäin toimiva ja kodikas klubitalo, vanha navetta.

Uusi ravintoloitsija on sisustanut ravintolan hyvin tyylikkään oloiseksi. Pukuhuonetilat ja talviharjoittelupaikka eivät ole prameita, mutta Kotojärven maalaistyyliin sopivia. Yläkerta on vielä rakentamatta, sinne Kotojärven perustaja ja pääomistaja Björn Fredriksson on suunnitellut rakennuttavansa asuntoja-siinä vaiheessa kun taloudelliset ajat ovat paremmat.

Yritysten käyttöön sekä etenkin juhlatilaisuuksiin on omat tilansa, näiden kupeessa myös viisi luhtihuonetta yöpyville.

Olen ensimmäistä kertaa Kotojärvellä, vaikka toimin  toistakymmentä vuotta valmentajana Talmassa, vain reilun kymmenen kilometrin päässä Kotojärvestä. Kotojärvi sijaitsee Helsingistä ajettaessa reilun kymmenen kilometrin päässä Nikkilän keskustasta. Tänne ei ole muista syistä ollut asiaa. Viimeinen pätkä tullaan melkoisen pientä ja kiharaista tietä.

Syy vierailulle on selkeä.

Kotojärvi on noussut otsikoihin muista kuin varsinaisesti golfin pelaamiseen liittyvistä syistä viimeisten vuosien aikana.

Noin 280 osaketta pienosakkaiden aiemmin omistamaa osaketta on siirtynyt Seychilleillä toimivan Nordic Golf Investin haltuun. Useita kymmeniä on tämän lisäksi myyty kotimaiselle liiketoimintakiellossa nykyään olevalle hämärämiehelle , joka on jättänyt Nordic Golf Investin tavoin vastikkeet maksamatta.

Kotojärvellä on noin 800 osaketta joista lähtee vuosittain lasku osakkaalle. ”Hävitettyjen” osakkaiden lisäksi luottotappioita tulee muualtakin.

Kaudella 2015 osakkaasta 350 suoritti vastikkeensa. Alkavalla kaudella maksavien osakkaiden osuus tullee edelleen putoamaan. Kiista Kotojärvellä päätösvaltaa pitävän Fredrikssonin ja pienosakkaiden välillä on saanut valtavat mittasuhteet.

Edellinen toimitusjohtaja Kimmo Pennanen irtisanottiin toimestaan helmikuussa. Kolmihenkisen hallituksen muodostavat Fredriksson, hänen poikansa sekä yhtiötä edustava juristi joka ei lajia harrasta.

MIkaeI Wiren pääsee yhdessä Cabi-koiransa kanssa kentälle kerran viikossa.

MikaeI Wiren pääsee yhdessä Cabi-koiransa kanssa kentälle kerran viikossa.

Seuran ( KJGG) puheenjohtajaksi valittiin Pennasen jälkeen Fredrikssonin vävypoika Mikael Wiren.

Kotojärven osakkeisiin ja Kotojärven talouteen liittyviä asioita käsittelemme perjantaina kello 14.00 ilmestyvässä erillisessä artikkelissa

Nyt keskitytään kuitenkin  pelaamisen mahdollisuuksiin kaudella 2016.

Viheriöt ja väylät kunnossa

Kotojärvi ariKotojärvellä ensimmäisenä tulee vastaan tien vasemmalla puolella kulkevat sisääntulon väylät. Oikealla on peltomaisemaan istutettu range. Tuusulassa pelaava, mutta Pornaisissa asuva Ari Pethman on koleana keskiviikkoiltapäivänä ainoa harjoittelija.

”Tämä on lähimpänä kotoani. Hyvä paikka harjoitella. Ja tuon viereisen lähipeliviheriön kunto on parempi kuin mihin monella kentällä ylletään kentällä heinäkuussa. Aiempina vuosina olen pelannut runsaasti Kotojärvellä, erilainen kuin oma kotikenttä Tuusula”, hän kehuu.

Björn Fredriksson ja kenttämestari Ossi Sahanen lähtevät klubitalon ja muut puitteet esiteltyään oppaiksi tilusten tarkasteluun.

Fredriksson osti Kotojärven kartanon ja sitä ympäröivät maa-alueet 90-luvun alussa.

Hän pelasi tuolloin itse Nevaksessa, joka rakennettiin Leif Fredrikssonin, Björnin veljen maille.

Björn Fredriksson on ollut alusta alkaen Kotojärven hallituksessa.

Björn Fredriksson on ollut alusta alkaen Kotojärven hallituksessa.

”Kun Suomi liittyi EU:hun, tuli selväksi, että maataloustuotanto ei näillä leveysasteilla lyö leiville,” nykyään eläkkeellä oleva entinen pankinjohtaja taustoittaa syitään rakentaa golfkeskus.

Kartanon maille tehtiin alkuun kuusireikäinen lyhyt kenttä (Ranta), myöhemmin 18-reikäinen Puistokenttä, jonka maat on myyty golfyhtiölle. Rantakenttä on laajentunut yhdeksänreikäiseksi. Suunnittelusta vastasi Matti Louhio.

Vuonna 2008 Lassi Pekka Tilander uudisti pääkenttää pyrkien  parantamaan pelattavuutta ja turvallisuutta sekä vähentämään sokkolyöntien määrää.

Ossi Sahanen vastaa kentänhoidosta. Kotojärvi on Sahaselle jo 11. golfkenttä, joten kokemusta on erittäin paljon. Fredriksson kuvaa Lauttasaaresta päivittäin yli 60 kilometrin matkan Pornaisiin ajavaa Sahasta varsinaiseksi ”guruksi” etenkin viheriöiden virittämisessä.

”Kenttä on talvehtinut todella hyvin. Lumesta suli suurin osa jo helmikuussa. Tämän johdosta kenttä oli heti avatessamme kuiva. Viheriöillä on hieman lumihometta, muuten olen tilanteeseen erittäin tyytyväinen”, hän kuvailee tilannetta.

Kovimman sesongin aikaan Sahasella on töissä peräti kymmenen henkilöä. Monella korkeamman profiilin kentällä määrä on pienempi.

”Resurssit ovat riittävät, mutta emme tuhlaa. Alkukaudesta muiden kenttien tavoin mennään huomattavasti kevyemmällä miehityksellä.”

Ossi Sahanen on alalla arvostettu kentänhoidon ammattilainen, joka on työskennellyt aiemmin mm. Master Golfissa sekä Talissa.

Ossi Sahanen on alalla arvostettu kentänhoidon ammattilainen, joka on työskennellyt aiemmin mm. Master Golfissa sekä Talissa.

Kotojärven pääkentän alkuosa kulkee tasaisessa peltomaastossa ja pistäytyy hetkeksi järvenrantaan. Toiselle puoliskolle siirryttäessä ylitetään paikallinen valtatie, sisääntulossa on enemmän korkeuseroja ja vaihtelevuutta.

”Meillä suurin osa kentän osista on mittakaavasssa pientä. Tiiauspaikat, väylät ja viheriöt. Viheriöistä tulee eniten palautetta ja kehuja. Saamme ne hyvään kuntoon jo keväällä. Niittynurmikka ruohona antaa tähän kylänurmikkaa paremman pohjan”, Sahanen kuvailee.

Tilaa on käytössä niukanlaisesti, alle 50 hehtaaria. Suoranaisia ristiinpelaamisia ei ole, mutta ahtaita kohtia kuitenkin löytyy. Puistokenttä on mitoiltaan lyhimpiä Suomessa. Keltaiselta matkaa kertyy 5298 metriä, punaiselta 4573 metriä.

Asialla on positiivinenkin puolensa. Kotojärvi on ripeästi pelattava harrastajan kenttä, lähellä niitä mittoja jollaisista entistä suurempi osa suomalaisista nauttii. Viimeisen väylän avaus, (230m, par-4) lyödään alamäkeen. Se antaa ainakin mahdollisuuden loistaa hetken aikaa, vaikka kierros olisi muuten ollut vaikea.

Kentän kutsuvin avauslyönti. Bunkkerointi Kotojärvellä on lähes olematonta.

Kentän kutsuvin avauslyönti. Bunkkerointi Kotojärvellä on lähes olematonta.

Kevätkunto osoittautuu Sahasen kehujen tasoiseksi. Vuodenaikaan nähden kentällä on  vihreää ja kuivaa. On hyvä syy uskoa, että kesästä tulee tältä osin onnistunut.

Uusia tuotteita tarjolla

Koleana huhtikuun arki-iltana pelaajia on kentillä vain kourallinen.

”Säät ratkaisevat niin paljon. Lauantaina oli poutaa, tuolloin pelaajia oli toistasataa. Sunnuntaina sateen johdosta määrä jäi hyvin pieneksi”, Björn Fredriksson kuvailee päivittäisen pelaajamäärän aaltoja.

Edelliskaudella Kotojärven Puistokenttää kiersi 18 000 pelaajaa. Alkaneella kaudella määrän toivotaan kasvavan.

”Osakkeiden kautta tapahtuva pelaaminen vähenee ympäri Suomen. Tilalle tulee muita malleja, joita mekin pyrimme kehittämään. Myymme kausipelioikeutta (680 e) sekä erikseen paketteja lyhemmille jaksoille. Jos jollakin on tarve pelata Kotojärvellä esimerkiksi touko-ja syyskuussa, sellainenkin  paketti tehdään.”

”Palvelupäälliköllämme on sellainen käsky päällä, että Kotojärvellä pelaamaan kiinnostunutta asiakasta ei lasketa tiskiltä pois ennen kauppojen syntymistä. Maanantaisin kentälle pääsevät nekin, joilla ei vielä ole tasoitusta tai greencardia. Yhtenä päivänä viikossa kentällä voi pelata myös koiran kanssa”, Fredriksson availee myyntistrategioitaan.

Greenfee-hintoja Kotojärvellä on nostettu edellisvuodesta. Arkisin 18 reiän pelaaminen maksaa 38 euroa, viikonloppuisin kympin enemmän.

Parhaat järvimaisemat avautuvat Ranta-kentän väyliltä.

Parhaat järvimaisemat avautuvat Rantakentän väyliltä.

Junioreille Puistokentän ja Rantakentän (koko päivä) kiertäminen on todella edullista (10 euroa). Rantakentällä on kuusi par-kolmosta ja kolme lyhyttä par-nelosta. Aloittelijoiden lisäksi se soveltuu mainiosti lähipelitaitojen kehittämiseen kaikentasoisille.

”Kotojärvellä käy paljon firmoja, joiden työntekijät ovat ensikertalaisia. Valmentajamme Timo Ruuda vetää 1,5 tunnin perusopetuksen, jonka jälkeen he pääsevät Rantakentälle kokeilemaan pelaamista.”

Asuntoja kentän laitamille

Juniorit pelaavat molempia kenttiä kymmenen euron hintaan.

Juniorit pelaavat molempia kenttiä kymmenen euron hintaan.

Pornaisissa on noin 5000 asukasta. Yhteistyö kunnan kanssa toimii Fredrikssonin kertoman mukaan erinomaisesti. Rantakentän naapuriin, Fredrikssonin myymille kartanon entisille maille on noussut varsin iso omakotitalojen kylä.

”Kartanolla ja golfyhtiöllä on maa-alueita, joita kaavoitetaan tonteiksi. Kun taloudelliset ajat paranevat, uskon golfkentän ja Pornaisten sijainnin vetävän tänne uusia asiakkaita”, Fredriksson laskeskelee esitellessään 11:n tiiauspaikan vierestä puista kaadettua aluetta.

Vierailu Kotojärvellä jätti maisemien ja palveluiden osalta hyvän mielen. Kenttä mene sarjaan vaatimaton, mutta hyväkuntoinen. Kokonaisuutta voi hyvin kutsua suomalaiseksi maalaisidylliseksi.

Suosittelen retkeä Pornaisiin kaikille niille, jotka haluavat pelata itselleen uuden,  hieman kotikutoisen, mutta hyväkuntoisen lyhyen kentän ja fiilistellä maalaismaisemaa.

kotojärvi ravintolaVoisin kuvitella lähteväni Kotojärvelle aloittelijan tai harvemmin pelaavan harrastajan, tai salibandyjoukkueen kanssa kiireettömälle kokopäiväretkelle, johon sisältyisi luonnollisena osana saunominen ja illallinen.

Kotojärven taloudesta ja osakkeisiin liittyvästä tilanteesta lisää artikkelissa maanantaina 25.4.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje