23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kotkan kaupunki ei innostunut ilmaisesta golfista – vanhan kentän tarina päättyy

Koivulan kesannoitumaan päin olevan kentän viheriöiltä haettiin liput maanantaina pois. Kuva: Kymen Golf

Koivula toimi vuosikymmenet sisäänheittokenttänä uusille harrastajille.

Osa kotkalaista golfhistoriaa on tullut tiensä päähän, sillä Kymen Golfin kenttäyhtiö on päättänyt, ettei se enää vastaa Koivulan kaupunginosassa sijaitsevan kentän hoidosta. Se merkitsee sitä, että pelikausi 2022 jää kuusireikäisen par 3 -kentän viimeiseksi.

Kymen Golf ehdotti maa-alueen omistavalle Kotkan kaupungille, että Koivulan kentästä tehtäisiin ilmainen liikuntapaikka. KG olisi hoitanut kenttää entiseen tapaan ja palkannut kesäksi muutaman koululaisen, jotka olisivat antaneet välineitä lainaksi kentän käyttäjille.

Kotkan Golf oy:n toimitusjohtaja Tommi Nousiainen sanoo, että neuvotteluita käytiin kaupungin kanssa hyvässä hengessä, mutta ne eivät johtaneet toivottuun lopputulokseen.

”Ehdotimme tietynlaista summaa kentän ylläpidosta koituvien kulujen kattamiseksi. Kaupunkien talous on näinä aikoina kuitenkin tiukalla, eikä säästökuurien vallitessa ylimääräistä rahaa tunnu helposti löytyvän.”

Tappiollista toimintaa

Koivula on tuottanut viimeiset kymmenen vuotta tappiota, eikä kenttäyhtiö nähnyt ylläpitoa enää järkevänä. Hoitokulut ovat liikuskelleet vuositasolla 8000–9000 euron tietämillä ja tuotot ovat olleet vain parin tuhannen luokkaa. Kotkan Golf oy on maksanut kaupungille maa-alueesta pientä vuokraa.

Liikuntajohtaja Tommi Lanki sanoo, että Kotkan kaupungin liikuntapalvelut-yksikön ja sen lautakunnan jakamia avustuksia myönnetään poliittisesti päätetyin kriteerein järjestöille eli kotkalaisille urheiluseuroille.

”Kaupungin yksiköltä edellytetään tässä taloustilanteessa useiden prosenttien määrärahakarsintoja sekä kuluvana että tulevina vuosina. Liikuntapalvelut-yksiköllä ei ole mahdollisuutta myöntää omassa mittakaavassaan kohtuullisen isoa rahasummaa osakeyhtiölle tai muutenkaan rahoittaa uutta palvelua.”

Jos par 3 -kenttä olisikin tässä vieressä, niin se olisi kokonaan toinen asia.

KG on kantanut taloudellisen vastuun Koivulan kentän hoidosta vuosituhannen alusta lähtien, jolloin se myös remontoi kentän. Greenfee on ollut 5 euroa ja alle 18-vuotiailta 3 euroa. Pelaaminen Koivulassa on sisältynyt Mussalossa sijaitsevan Kymen Golfin 18-reikäisen kentän kausipelimaksuun.

”Koivula on pitkään tuottanut niukasti harrastajia Kymen Golfille. Uudet pelaajat nähtävästi uskaltavat nykyään tulla suoraan parempiin puitteisiin”, Nousiainen kertoo.

Myös sijainnilla oli vaikutusta KG:n päätökseen luopua vanhan kentän ylläpitämisestä. Kentänhoitajat ovat ajaneet traktorilla kahdesta kolmeen kertaa viikossa Mussalosta Koivulaan. Se on sitonut resursseja, sillä kenttien välinen etäisyys on lähes 15 kilometriä.

”Jos par 3 -kenttä olisikin tässä vieressä, niin se olisi kokonaan toinen asia”, Nousiainen muistuttaa.

Varttuneimmat pelaajat pettyneitä

Koivula on ollut Kymen Golfin varttuneimpien pelaajien suosiossa, sillä monet eivät jaksa enää kiertää Mussalon kenttää. Nousiainen on saanut joitakin sähköpostiviestejä ja puheluita vanhemmilta jäseniltä, jotka ovat olleet harmissaan kenttäyhtiön tekemästä ratkaisusta.

”Ymmärrän hyvin ihmisten reaktioita. Mekin haluaisimme vaalia historiaa, mutta kenttäyhtiön on välttämätöntä ajatella taloudellisia realiteettejaan.”

Kaupungin liikuntapalvelut-yksikkö ehdotti, että Kotkan Golf oy tutkisi yhdessä Kymen Golf ry:n kanssa mahdollisuutta hakea yhdistyksen kautta meneillään olevan valtiorahoitteisen matalan kynnyksen liikuntahankkeen ohjaajatukirahoja esimerkiksi kentän kesätyöntekijöiden palkkauksen tukemiseen.

Nousiainen kertoo KG:n tarkastelleen tätä mahdollisuutta.

”Olisimme voineet valtiorahoitteisesti saada muutaman tuhat euroa hankerahaa, mutta se ei olisi asiaa ratkaissut.”

Koivulan golfkenttä valmistui A. Ahlström Osakeyhtiön vuokramaille vuonna 1975. Seuran entisen puheenjohtajan Erkki Noronkosken suunnittelema kenttä muuttui 1980-luvun alussa yhdeksänreikäiseksi sisältäen yhden par 5 -väylän. Koivula toimi Kymen Golfin varsinaisena kenttänä vuoteen 1989, jolloin Mussalossa avattiin Kosti Kurosen suunnittelema 18-reikäinen luomus.

Kommentti:

Kotkan kaupunki ei suostunut Kymen Golfin ehdotukseen, jonka mukaan se olisi ottanut Koivulan kentän hoitokustannukset kontolleen. Vaikka kaupungilla taatusti riittää rahareikiä, on päätös silti harmillinen.

Kymen Golf on vastannut Koivulan kentän hoidosta 22 vuotta, joten nyt olisi urheilukaupunkina tunnetuksi tulleella Kotkalla ollut tuhannen taalan paikka tarjota sen asukkaille ilmainen mahdollisuus tutustua tai harrastaa golfia. Sillä olisi ollut myös erinomainen tilaisuus täydentää avointen liikuntapaikkojensa tarjontaa ja edistää muun muassa ikääntyvien kaupunkilaisten terveyttä.

Suomessa Koivulan kokoisia par 3 -kenttiä on harvassa, joten lajikulttuurillisesta näkökulmasta kentän toiminnan lakkauttaminen on kohtalainen menetys.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)