5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kokkolassa puhaltavat uudet tuulet

Sisääntulossa on metsäisempää, ja haasteet selvästi etuysiä suuremmat. Jälkimmäisellä kenttäpuoliskolla myös vesiesteet tulevat kuvaan mukaan. Kuva: Petri Kaustinen

Isojärven kentän yhdeksän reikää ovat tasaisia ja kulkevat puistomaisessa miljöössä. Kuva: Petri Kaustinen

Isojärven kentän yhdeksän reikää ovat tasaisia ja kulkevat puistomaisessa miljöössä. Kuva: Petri Kaustinen

Vuonna 1957 perustetussa Kokkolan Golfissa on ryhdytty paiskimaan töitä jäsenmäärän saamiseksi kasvuun. Pelaajia putosi vuodesta toiseen enemmän jäsenluettelosta kuin uusia saatiin tilalle, kunnes miinusmerkkinen tilasto saatiin tällä kaudella pysäytettyä.

”Meillä on ollut tänä vuonna kova tarjous uusille golfin harrastajille. He ovat saaneet 500 euron maksua vastaan alkeiskurssin ja kahden vuoden pelioikeuden tälle ja ensi kaudelle. Tähän summan sisältyy myös seuran jäsenmaksu”, Kokkolan Golfin toimistopäällikkö Janne Vähäkangas sanoo.

”Uusien harrastajien pelaaminen tahtoo helposti lopahtaa seuraavana keväänä, kun kausivelvoitteet lankeavat maksettavaksi ja edellisen vuoden opitkin ovat jo vähän unohtuneet. Tässä uudessa paketissa on valmiina myös tulevan kauden pelimaksu, joten se koukuttaa ihan eri tavalla jäämään lajin pariin.”

Kokkolassa liittymismaksu on normaalisti 500 euroa, mutta entiset jäsenet on otettu takaisin liittymismaksun hinnalla. Tähänkin sisältyy loppusyksyn ajan meneillään olevan kauden lisäksi ensi vuoden pelimaksu.

”Nämä toimenpiteet ovat tehonneet. Olemme saaneet 120 täysin uutta jäsentä, joista noin sata kävi tällä kaudella meidän alkeiskurssin. Entisistä seuran jäsenistä 45 on liittynyt Kokkolan Golfiin uudelleen. Meillä on tällä hetkellä reilut 830 jäsentä, mutta kyllä tänne mahtuu vielä paljon uusia pelaajia.”

”Olemme myös järjestäneet seuran kapteenin Jussi Seppälän johdolla klubi-iltoja, jotta uudet pelaajat tulisivat tutuiksi toisilleen ja rohkaistuisivat käymään aktiivisemmin kentällä.”

Vähäkangas on tuore kasvo niin golfseuran nokkamiehenä kuin golfin harrastajanakin. Hän siirtyi KoG:n toimistopäällikön paikalle vuoden alussa, ja suoritti green cardin vasta tänä keväänä. Kahdeksan kuukautta uusissa kuvioissa ovat olleet Keski-Pohjanmaan Liikunnan kehittämispäällikön tehtävistä golftoimistoon siirtyneelle urheilumiehelle uuden oppimista.

”Tämä vuosi on ollut osaltani todella kiireinen. Paljon on riittänyt opiskeltavaa uusien asioiden parissa, ja se vain jatkuu edelleen. Hyvin minut on otettu täällä vastaan. Yhteistoiminta on sujunut mallikkaasti ja golfseurassa vallitsee positiivinen vire.”

Vähäkankaan pestaaminen toimistopäälliköksi ei ollut tänä vuonna ainoa muutos Kokkolan Golfin toiminnoissa. Sami Kallioinen aloitti puheenjohtajana ja klubin ravintolatoiminta ulkoistettiin Teemu Styrmanille (Ravintola Drop Place).

Kokkolassa pelattiin viime kaudella noin 25 000 kierrosta, mutta Vähäkankaan mukaan tämä lukumäärä tulee kasvamaan tänä vuonna.

”Kierrosmääriin on tulossa ainakin viiden prosentin lisäys, se voi olla lähempänä kymmentäkin. Luvut tarkentuvat myöhemmin. Vieraspelaajien määrässä kasvua on ollut 3-5 prosenttia.”

Vain kolmen kilometrin päässä kaupungin keskustasta sijaitsevalla kentällä ei ole kilpailijoita aivan lähituntumassa, ja se näkyy KoG:n varsin kattavassa yritysyhteistyösopimusten määrässä.

”Meillä on yhteistyötä 40-50 Kokkolan seudun yrityksen kanssa. Näistä kourallinen järjestää meidän kentällä vuosittain ison kutsukilpailun. Sitten on 10-15 pienempää firmakisaa, yritysten omalle henkilöstölle ja/tai asiakasporukalle. Yritysyhteistyö on meillä hyvin tärkeässä asemassa, sillä 20 prosenttia seuran tuloista tulee niiden kautta.”

Kokkolassa ei ole keskitytty ainoastaan uusien aikuisjäsenten hankintaan, yhtä lailla teemana on ollut saada seuraan uusia junioripelaajia. Pro Antti Linnan vetämä Herra Hakkaraisen golfkoulu on toiminut hyvänä junnumagneettina, mutta myös lähialueen koulut ovat käyneet ahkerasti tutustumassa golfiin.

”Meillä on käynyt tänä vuonna yli 500 koululaista kokeilemassa pallonlyöntiä. Saimme seuratukea opetus-ja kulttuuriministeriöltä koulugolfia varten. Myös tätä kautta olemme saaneet lapsia mukaan alkeiskursseille. Kokkolan Golfissa on nyt suunnilleen sata juniori-ikäistä pelaajaa, joista yli 30 on liittynyt seuraan tällä kaudella.”

Pohjanmaan alueen golfkentät puhaltavat mukavasti yhteen hiileen, sillä 15 seuralla on käytössä etukortti, joka oikeuttaa 50 prosentin alennukseen green fee -hinnasta tämän kuun alusta kauden loppuun. Etukortin piiriin kuuluu myös kolme kenttää Ruotsin puolelta, Uumajasta.

Kentän osalta tilanne on ollut koko kauden hyvä. Kunto on ollut kohdillaan, eikä minkäänlaisia muutoksia tai perusparannuksia ole ollut tarve tehdä.

Kokkolassa pelataan tätä nykä maan parasta lentopalloa, sillä paikallinen Tiikerit on miesten hallitseva suomenmestarijoukkue. Tiikerit tekee yhteistyötä Kokkolan Golfin kanssa, ja Isojärven kentällä pelattiin tiistaina ensimmäinen Tiikerit Open.

”Liigajoukkueesta kisassa mukana oli passari Steven Kehoe, mutta muutama muukin Tiikerien pelaaja harrastaa golfia”, Vähäkangas sanoo.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)