Kemin Golfissa eletään säästöliekillä – ”Yrityksen puutteesta tämä ei ainakaan ole kiinni” - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][32]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kemin Golfissa eletään säästöliekillä – ”Yrityksen puutteesta tämä ei ainakaan ole kiinni”

Pian on taas se aika, kun Kemissä näkee pelata golfia vaikka koko vuorokauden ympäri. Kuva: Kemin Golf

Kannatusmaksulla tavoitellaan puskuria kiinteisiin kustannuksiin.

Kemin Golf on paininut viime aikoina muualtakin tutun ongelman kanssa. Varttuneimmat kentän käyttäjät ovat joutuneet vetäytymään harrastuksen parista, eikä uusia pelaajia ole saatu riittävissä määrin täyttämään aukkoa.

Seuran puheenjohtajan Osmo Happosen mukaan klubin ja kentän taloudellinen tilanne ei ole katastrofaalinen, mutta haastava kuitenkin. Vaikka monia kulueriä ja kustannuksia on saatu säästötoimenpiteillä alennettua, on tulos ollut tappiollinen.

Tämän vuoksi Kemin Seudun Golf Oy:n yhtiökokous päätti helmikuussa vapaaehtoisesta 100 euron suuruisesta kannatusmaksusta, saadakseen erityisesti ympärivuotisiin kiinteisiin kustannuksiin puskuria. Keräyksen kohteena ovat lähinnä osakkeenomistajat ja vuokrapelioikeuden käyttäjät.

”Rahat ovat tiukilla etenkin pelikauden ulkopuolella. Kiinteistöistä, kuten klubitalosta ja sen vieressä olevasta talviharjoitteluhallista kertyy omat kulunsa lämmityksineen”, Happonen sanoo.

Kemissä on paiskittu hartiavoimin töitä, jotta puitteet harrastamiselle olisivat riittävän tasokkaat. Se on edellyttänyt jäsenistöltä talkooaktiivisuutta, mitä ilman golftoiminnalla ei puheenjohtajan mukaan kaupungissa olisi riittäviä edellytyksiä.

”Hoidamme itse myös leikkureiden terien teroitukset ja kaikki konehuollot. Kentänhoito pyörii minimihenkilökuntamäärällä. Meillä on neljä kentänhoitajaa, joista kaksi on kesätöissä olevia opiskelijoita. Palkkakulut on vedetty mahdollisimman alas.”

Tällä hetkellä noin 160 osakasta maksaa yhtiövastikkeen, joka ei ole Kemissä pakollinen. Osakkaan 445 euron kausimaksu on joka tapauksessa maltillinen. Jäseniä seurassa on vajaat 400.

Olemmehan onnistuneet alentamaan kustannuksia vuosittain.

”Jäsenmäärä säilyi suunnilleen samana viime vuonna. Luontaisen poistuman tilalle saimme 32 uutta jäsentä, jotka pitivät tasapainon yllä. Mutta onhan pelaajamäärän kasvattaminen vaikeaa”, Happonen huokaa.

Vieraspelaajia käy kohtalaisen mukavasti parhaana lomasesonkina Kemin kentällä, mutta viime heinäkuussa oli kovien helteiden vuoksi hiljaisempaa: se lohkaisi ison osan greenfee-tuotoista.

Kemin Golfklubi on saanut Suomen Golfliitolta junioritoiminnan laatuseura -tunnustuksen ja naistoimintaankin on satsattu.

”Kaikki temput on tehty, eikä tämä yrityksen puutteesta ainakaan kiinni ole. Olemmehan onnistuneet alentamaan kustannuksia vuosittain.”

Vetoapua on saatu hieman kaupungilta ja helpotusta on tulossa hieman myös Golfliiton seuratuen muodossa, jota Kemin Golf saa Tornio Golfin ja Aavasaksa Golfin kanssa yhteisesti 5000 euroa. Viimevuotisella tukisummalla kemiläiset järjestivät tempauksen, joka sisälsi muun muassa puisto- ja futisgolfia.

”Vaikka suu on säkkiä myöden, olemme positiivisella mielellä. Seuralla on myös pätevät kouluttajat, joiden käsissä lajista kiinnostuneilla on hyvät oltavat.”

Kannatusmaksun keräys käynnistyi vasta noin kuukausi sitten ja se kestää elokuun lopulle saakka.

”Tähän asti kerääntyneestä summasta en osaa sanoa, pääsiäisenä se aloitettiin. Jäsenistö kyllä ymmärtää, että mahdollisimman monen on kannettava kortensa kekoon, jos täällä halutaan kenttä säilyttää.”

Kemin 12-reikäinen golfkenttä sijaitsee aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Ihanteellinen paikka ajatellen lajitutustujia ja junioreita, jotka pääsevät helposti harrastuksensa pariin vaikka pyöräillen.

Lue seuraavaksi: Paikallisesta rakennusalan yrityksestä Eke Golfin omistaja

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje