Kaupalliset tekijät ratkaisevat Algarven suomalaishankkeen aikataulun - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kaupalliset tekijät ratkaisevat Algarven suomalaishankkeen aikataulun

Quinta da Ombria sijaitsee osittain luonnonsuojelualueella ja hanke on ollut tästä syystä vireillä jo 25 vuotta. Nyt lupa-asiat ovat kunnossa.

Quinta da Ombria –niminen suomalaishanke on ollut viritteillä jo neljännesvuosisadan. Ongelmia on tuottanut lupien saaminen, sillä 160 hehtaarin alue on osittain luonnonsuojelualueella. Paikalliset luonnonsuojelujärjestöt ovat olleet vastahankaan ja hankkeesta on valitettu myös Euroopan komissiolle. Hankkeelle on tehty erittäin laajat ympäristöselvitykset sekä laadittu kattava ympäristönhallintaohjelma ja nyt luvista ja ympäristöasioista on päästy yhteisymmärrykseen.

”Hankkeen aikataulu on kuitenkin edelleen avoin. Siihen vaikuttavat kaupalliset tekijät ja olemme käyneet tiiviitä neuvotteluja yhteistyökumppanien – esimerkiksi kansainvälisten kylpylähotellitoimijoiden – kanssa”, sanoo Pontos Groupin sijoitusjohtaja Timo Kokkila.

Pontos Group on SRV:n pääomistajan ja Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreen puheenjohtajan Ilpo Kokkilan perheen omistama sijoitusyhtiö, joten ainakin rakennusosaamista hankkeeseen löytyy.

Quinta da Ombriaan on suunniteltu viiden tähden kylpylähotelli, 18-reikäinen golfkenttä sekä erillisiä loma-asuntoja.

”Yhteistyökumppanien kanssa on käyty tiiviitä neuvotteluja jo viime vuoden viimeisellä neljänneksellä ja ne jatkuvat edelleen. Kun kaikki palaset ovat kunnossa, ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan kunnallistekniikka, kylpylähotelli ja golfkenttä. Hanke on ollut vireillä 25 vuotta, joten siihen suhteutettuna kysymys ei ole viikoista tai kuukausista”, kertoo hankkeen vetovastuussa oleva Ville Tallbacka, joka on parhaillaan Portugalissa.

Paljon korkeuseroja ja veden ylityksiä

Golfkentän on suunnitellut portugalilainen Jorge Santana da Silva, joka on hankkinut kokemusta nuorena miehenä mm. Robert Trent Jonesin suunnittelutoimistossa. da Silvan viimeisiä työnäytteitä on Quinta da Lagon Laranjal –kenttä, joka valmistui vuonna 2009.

”Haluamme käyttää projektissa niin paljon paikallista osaamista kuin mahdollista ja da Silvan Laranjal-kenttä vakuutti meidät. Lisäksi hän tuntee alueen, paikalliset olosuhteet ja lainsäädännön”, taustoittaa Tallbacka.

Kentän suunnittelijan Jorge Santana da Silvan kenttäanimaatio Quinta da Ombrian kentästä.

Quinta da Ombrian 18-reikäisestä kentästä tulee yli 6000 metriä pitkä. Etuysistä tulee tiiviimpi ja siinä on korkeuseroja noin 40 metriä. Takaysi tulee jokilaaksoon ja vesistö on ylitettävä peräti seitsemän kertaa. Korkeuserot parilla väylällä ovat suurimmillaan 54 metriä.

”Tavoitteemme on rakentaa kenttä, joka jää jokaisen pelaajan mieleen. Algarven alueella on kaikkiaan nelisenkymmentä kenttää emmekä tavoittele championship-tason areenaa vaan klubipelaajille sopivaa, positiivisia kokemuksia tuottavan ympärivuotisen kentän”, jatkaa Tallbacka.

Ensin pitää rakentaa infra

Quinta da Ombrian alue on vielä täysin luonnontilassa, joten sinne pitää ensin rakentaa infrastruktuuri ja sen myötä päästään käsiksi kylpylähotelliin ja golfkenttään.

”Omistajat ovat täysin sitoutuneita tähän hankkeeseen ja heillä on hyvä rakennusdynamiikan ja suhdanteiden tuntemus. Nyt on hyvä aika rakentaa eikä yleinen taloustilanne tästä voi todennäköisesti muuttua kuin parempaan suuntaan.”

”Pohjoismaisuus hankkeessa näkyy varmasti siten, että olemme selvittäneet esimerkiksi energiatehokkuutta maalämmön hyödyntämisen näkökulmasta. Kun alueen maan keskilämpötila on 17 astetta, maalämmöllä pystytään hoitamaan sekä lämmitys että jäähdytys. Myös luontoarvot tulevat olemaan hankkeessa korostetusti esillä”, selvittää Tallbacka.

Myös loma-asuntojen koko ja käytännöllisyys ovat lähempänä pohjoismaista ajattelua, kun siihen vaiheeseen päästään.

Quinta da Ombria sijaitsee Algarvessa viiden kilometrin päässä Louelén kaupungista sisämaassa. Faron lentokentältä sinne ajaa 20 minuutissa. Ympärivuotisen golfaamisen kannalta käytännöllisin ja nopein yhteys on lentää suoraan Lissaboniin ja sieltä on kahden tunnin ajomatka alueelle. TAP Air Portugal lentää Helsingistä Lissaboniin päivittäin ympäri vuoden.

Quinta da Ombrian lupa-asioiden järjestymisestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Jari Jokinen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)