28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][2]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Katinkulta tekemässä ainutlaatuisen griiniratkaisun

Katinkulta Golfin 18-reikäisen Nuas-kentän griinit ovat olleet monena kesänä heikossa kunnossa. Nurmilajikkeen vaihdon toivotaan tuovan parannuksen asiaan.

Vuokatin Katinkulta Golfin viheriöiden kunto on ollut luvattoman heikko luvattoman monena kesänä. Koko 2000-luvulla on ollut vain muutama kausi, jolloin 18-reikäisen Nuas-kentän tai 6-reikäisen Tenetti-kentän viheriöt ovat olleet priimakunnossa. Katinkulta Golfin toimitusjohtaja Jari Koivusalo myöntää rehdisti asioiden laidan. ”Toinen ongelma on se, että alkukaudesta on kestänyt liian kauan saada griinit pelattavaan kuntoon”, Koivusalo sanoo. Samaan aikaan kun Katinkullan pitkillä kentillä on tuskailtu griinien kanssa, par 3 -kenttä Vuokatin viheriöt ovat olleet hyväkuntoisia. Syynä on erilainen nurmilajike. Nuas- ja Tenetti-kenttien griinien lajike on Suomessa paljon käytetty rönsyrölli, Vuokatissa on käytössä harvinaisempi juurtonurmikka. ”Kenttäkonsultti Harri Walden suositteli aikanaan juurtonurmikkaa ja päätimme kokeilla sitä. Vuokatti-kenttä avattiin 2008 ja siitä lähtien se on ollut kentistämme aina ylivoimaisesti parhaassa kunnossa. Ja alkukaudesta griinit tulevat nopeasti kuntoon. Tälläkin hetkellä ne ovat käytännössä virheettömät”, Koivusalo kehuu. Ei siis ihme, että Katinkullassa on virinnyt ajatus juurtonurmikan käytöstä myös isommilla kentillä. Osakkailta adressi Katinkullan kausiosakkaat, eli paikalliset pelaajat, ovat ottaneet aktiivisen roolin nurmenvaihtohankkeessa. He ovat keränneet nimiä adressiin, jolla ajetaan juurtonurmikkaa myös Nuas- ja Tenetti-kenttien griinilajikkeeksi. ”Adressin puuhamiehet ovat oikealla asialla. Myös golfyhtiön hallituksessa ollaan lajikkeen vaihdon kannalla. Minäkin olen samaa mieltä, samoin kenttämestarimme”, Koivusalo kertoo. Kausiosakkaiden lisäksi Katinkullassa pelaa paljon viikko-osakkaita, eli lomailijoita. Myös heidän kantansa halutaan kuulla, ja siksi Katinkulta Golf kerää parhaillaan kaikkien osakkaiden mielipidettä nurmilajikkeen vaihtoon. ”Kyseessä on aika iso päätös. Emme tiedä Suomessa tai missään muuallakaan maailmassa olevan yhtään 18-reikäistä kenttää, jonka griinit olisi kylvetty juurtonurmikalla. Kun lähdetään tekemään jotain ensimmäisenä maailmassa, kynnys on aika korkea. Siksi haluamme antaa kaikille mahdollisuuden kertoa mielipiteensä”, Koivusalo sanoo. ”Lisäksi lajikkeen vaihto vaikuttaa pelaamiseen. Juurtonurmikka on rönsyrölliin verrattuna hieman karheampi ja viheriöistä tulee siksi hitaampia”, Koivusalo huomauttaa.

Jokamieskenttä Vuokatin griineillä on kelvannut putata jo vuodesta 2008.

Jokamieskenttä Vuokatin griineillä on kelvannut putata jo vuodesta 2008.

Kylvö kenties elokuussa Katinkullan kenttien griiniongelmiin on haettu ratkaisua useilla eri keinoilla laihoin tuloksin. Asiantuntija-apuakin on haettu, mutta kädet ovat nousseet pystyyn silläkin suunnalla. ”Viimeksi viime viikolla Golfliiton kenttäkonsultti Harri Walden kävi täällä analysoimassa tilannetta. Kun kaikki muut keinot alkavat olla käytetty, myös hän ehdotti lajikkeen vaihtoa”, Jari Koivusalo kertoo. Vaikka juurtonurmikkaa käytetään maailmanlaajuisestikin vähän, käyttökokemukset ovat poikkeuksetta hyviä. ”Meillä on pelkästään positiivisia kokemuksia, samoin muilla kentillä, joilla sitä on kokeiltu. Itse asiassa en ole kuullut yhtään vahvaa argumenttia sille, että emme vaihtaisi lajiketta”, Koivusalo sanoo. Jos ja kun Katinkullassa päädytään juurtonurmikan käyttöönottoon, se tapahtuu todennäköisesti elokuussa. Juurtonurmikkaa kylvetään Nuaksen ja Tenetin griineille rönsyröllin päälle. ”Emme voi kuoria griinien pintaa, koska kentillä pelataan koko ajan. Uskomme, että aggressiivisena lajikkeena juurtonurmikka lähtee leviämään ja valloittaa tilansa, mutta laajempaa kokemusta asiasta ei tosiaan ole olemassa. Joka tapauksessa lajikkeen vaihto tehdään vaiheittain.” Janne Knuuti

Katinkulta Golf

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje