26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Jyväskylässä tehdään aidosti töitä yhteisen hyvän eteen

Toimari, shop-kauppias, pro ja pelimies. Pauli Hughes oli Jyväs-Golfin kultaa voittaneessa joukkueessa reilu viikko sitten käydyissä midien SM-joukkuekilpailuissa.

Jyväs-Golfin yhdeksänreikäisellä kentällä pelataan tänäkin vuonna n. 27 000 kierrosta.

Jyväs-Golfin yhdeksänreikäisellä kentällä pelataan tänäkin vuonna n. 27 000 kierrosta.

Kuinka kohti loppuaan kääntyvä kausi on sujunut Jyväs-Golfissa, toiminnanjohtaja Pauli Hughes?

Haasteellisen alkukauden jälkeen ja siihen nähden, kausi on kyllä ollut hyvä. Kevätkylvöt eivät meinanneet millään lähteä kasvamaan, eikä kenttäkään päässyt kunnolla kuivumaan, joten vielä kesäkuussa näkymät olivat synkät. Mutta sitkeästi kaikki painoivat hommia, kenttähenkilökunta eritoten, ja tilanne käännettiin ympäri. Loppukesä onkin ollut sitten yksi parhaista. Kenttä on ollut loistokunnossa ja varaustilanne on näyttänyt punaista jo kesä-heinäkuun vaihteesta lähtien. Hienoja kilpailuja ja tapahtumia on ollut paljon, ja fiiliksen puolesta kesä on ollut jälleen mahtava. Toivottavasti kausi jatkuu vielä pitkälle syksyyn.

Miten seuran jäsenmäärä on edistynyt viime vuosina, ja paljonko teillä on jäseniä nyt?

Jäsenmäärä on pysynyt aika stabiilina viimeiset vuodet ja itse asiassa virallinen liitolle ilmoitettu luku on tismalleen sama kuin viime vuonna eli 860. Vaikka luku on sama, jonkin verran liikkumista sen sisällä on tapahtunut – vaihtuvuus on n. 90 jäsentä vuodessa.

Lähtijöiden joukossa on lopettajia – lähinnä uusien aloittajien joukosta ja muut lähtijät pääsääntöisesti lähtevät siitä syystä, että pelikaverit pelaavat muilla kentillä, tai muutto paikkakunnalta tekee jäsenyyden ylläpitämisestä kannattamatonta. Vastaavasti nautimme sitten paluumuuttajista ja uusista aloittajista. Kurssilaisistamme n. 60 % liittyy jäseniksi ja olemmekin keskittäneet uusjäsenhankintaresurssimme juuri näihin uusiin aloittajiin. Kurssilaisia meillä on ollut parhaimmillaan n. 200, mutta tänä kesänä se jää huomattavasti tuosta ja lopullinen määrä tulee olemaan vain noin reilun sadan luokkaa.

Kuinka paljon seurassanne on yhteistyöyrityksiä ja kuinka moni niistä pitää yrityskilpailuja Jyväs-Golfissa?

Olemme onnekkaita Jyväs-Golfissa, että saamme toimia yhdessä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa. Kaiken kaikkiaan puhumme lähes 70 yrityksestä, joiden kanssa teemme yhteistyötä jollain tasolla. Joidenkin kohdalla yhteistyö merkitsee tapahtumia, toisten kohdalla jotain muuta. Erilaisia yritystapahtumia meillä on keskimäärin pari kertaa viikossa heinäkuuta lukuun ottamatta. Yhteistyöyritysten kautta saadut vuosittaiset tulot ovat meillä 10-15 %.

Jyväs-Golf on seurapohjainen kenttä. Mitä etuja näet tässä verrattuna siihen, jos toimisitte osakeyhtiönä?

Molemmilla – siis yhdistys- ja osakeyhtiöpohjaisilla on varmasti plussansa ja miinuksensa, mutta ry:ssä päällimmäisenä näkyy se, ettei kenelläkään ole varsinaisesti toistaan suurempia investoituja intressejä tai etuja ajettavissa. Tämä takaa sen, että aina tehdään töitä aidosti sen yhteisen hyvän eteen. Spekulointia omien etujen ajamisesta ei ole ja se antaa aina tosi puhtaan pohjan kehittämiselle.

Klubin terassi on kesäaikaan jäsenten ensisijainen kokoontumispaikka.

Klubin terassi on kesäaikaan jäsenten ensisijainen kokoontumispaikka.

Millaista ”klubielämää” teillä vietetään ja miten kuvailisit tyypillistä viikkoa Sippulanniemessä?

Sippulassa meillä on suhteellisen kompakti klubi, jossa on kaksi palvelupistettä ja yksi kaupungin aurinkoisimmista terasseista. Kompakti koko tekeekin tästä ehkä juuri sen niin kotoisan oloisen paikan, sillä jossain on aina väkeä ja keskustelua. Terassi toimi usein jälkipelien näyttämönä, mutta se on helppo paikka mennä myös ulkopuoliselle – vastaanotto on lämmin ja porukkaan pääsee helposti mukaan.

Viikkorytmi, jonka mukaan elämme, menee kutakuinkin niin, että maanantaisin käynnistyvät kurssit, joten illalla on kuhinaa alkuviikosta. Tiistaisin kokoontuvat seniorimme kisailemaan; tämä on hurttia huumoria viljelevä, mutta äärimmäisen hyvin organisoitunut porukka ja ehdoton ylpeyden aihe meille. Keskiviikkoaamuisin pelataan firmaliigaa ja torstaisin ovat naisten peli-illat. Vikkonloppuisin alkavat taas kurssit ja usein lauantaisin järjestämme kilpailun. Rytmi on varmasti sama kuin monella klubilla. Täällä on lämmin fiilis ja kantaporukka helposti lähestyttävää.

Kuinka pitkän vuokrasopimuksen kentän maa-alasta seura yleensä tekee Jyväskylän kaupungin kanssa ja mikä on vuokran suuruus?

Tähän asti olemme tehneet kestoltaan 20 vuoden vuokrasopimuksia. Vuokra on hieman alle 50 000 euroa vuodessa.

Minkälaiseen lukemaan kauden pelimäärä tulee arviolta asettumaan? Paljonko kierroksia pelattiin viime vuonna?

Viime vuonna ajanvarausjärjestelmä ilmoittaa meillä pelatuksi hieman yli 27 000 kierrosta ja tänä vuonna voimme hyvinkin ohittaa tuon luvun, sillä tällä hetkellä olemme hiukan edellä viime vuoden tahtia. Lopulliset kierrosmäärät tältä kaudelta riippuvat tietenkin siitä, kuinka pitkäksi kautta saadaan venytettyä, mutta tässä vaiheessa hyvältä näyttää. Olemme viimeisten muutaman vuoden aikana nauttineet positiivisesta kasvusta pelatuissa kierroksissa, sillä nämä ovat kasvaneet yli 10 %.

Yhtä suurta kasvua ei tosin ole nähty kassassa, sillä näistä pelatuista kierroksista yhä harvempi on vieraspelaajan pelaama. Trendi on sama kuin monilla muillakin klubeilla, vieraspelaajien määrä ei ole kasvanut, vaan pikemminkin laskenut. Jyväs-Golfissa vieraspelaajien määrät pyörivät viiden tuhannen molemmin puolin. Tänäkin vuonna tulemme jäämään viime vuoden tavoin hieman tuon viidentuhannen alle.

Onko kentälle tai klubille tehty viime aikoina muutoksia tai onko niitä luvassa lähitulevaisuudessa?

Klubia on viimeisen neljän vuoden aikana laajennettu ja remontoitu täysin sisältä. Kenttään teemme muutoksia lähinnä vuokrasopimuksen antamien mahdollisuuksien ja resurssiemme mukaan, mutta sitäkin jatkuvasti. Seuraavat kehittämisen kohteet ovat harjoitusfasiliteettimme.

Sippulanniemessä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja illanviettoja.

Sippulanniemessä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja illanviettoja.

Toimit Jyväs Golfissa myös valmentajana ja shop-yrittäjänä? Mistä sinulla riittää virtaa näiden kaikkien toimintojen ylläpitämiseen? Sen täytyy vaatia paitsi paljon aikaa, myös hyvää ajoitusta.

Pitää paikkaansa, mutta opettamiseni on jäänyt viime vuosina vähemmälle. Shopin, jossa samassa on caddiemastertoiminnot, näen luontevaksi tavaksi toteuttaa tavoitettani olla jäsenten ja vieraittemme tavoitettavissa oleva toiminnanjohtaja. Sekä golfsvingi että välineet ovat aina olleet suuria kiinnostukseni kohteita, joten senkin tähden haluan olla niiden kanssa tekemisissä. Mitä energiaan ja virtaan tulee, niin olen väärällä alalla, jos sitä ei minulta tähän businekseen löydy.

Tiedän olevani etuoikeutetussa asemassa, saan operoida kutsumusammatissani ja saan olla kehittämässä golfia rakkaassa kotikaupungissani, voiko sen jännittävämpää pestiä olla. Muistan vielä erittäin hyvin mistä golf lähti Jyväskylässä, ja minulla on vahva käsitys siitä mihin haluaisin sen tämän seuran osalta menevän, joten kyllä virtaa riittää, koska hommiakin riittää.

Toinen totuus on se, että olen onnekkaassa asemassa siinäkin, että meillä on mahtava ja osaava tiimi täällä Sippulassa. Meillä on nippu ihmisiä, joita voin ylpeydellä kutsua työkavereikseni ja jokainen heistä antaa aina 101 %:n panoksensa. Se jos jokin antaa virtaa tehdä töitä. Ja kyllä kaikkeen riittää aikaa jos on valmis tekemään tarpeeksi pitkiä päiviä. Näin se vain menee.

Mitä työnteon rytmiin tai ajan jakamiseen tehtävien välillä liittyy, kaikki jotka ovat golfkentillä johto- tai myyntihommissa toimineet tietävät, että suurin duuni tehdään talvella. Niin makaat kuin petaat. Joten käytännössä koko talvikausi menee uuteen kauteen valmistellessa, yhteistyösopimuksia rakentaessa, henkilökuntaa rekrytoitaessa, tapahtumia myydessä jne. Silloin ei ole varaa ottaa kaasulta jalkaa pois. Kauden aikana puolestaan työ on enemmän päivittäisten asioiden hoitamista. Suuri valtameritankkeri on ikään kuin laitettu kurssilleen talvella ja kesällä pidetään huoli että kurssi säilyy. Eikä silloinkaan ole varaa ottaa kaasulta jalkaa pois.

Jos näiden eri tehtävien kesken pitäisi ajankäyttö jakaa, niin yleensä opetan parina aamuna viikossa, olen vastaanotossa/shopissa 3-4 tuntia joka päivä. Loput ajastani menee muihin toiminnanjohtajan tehtävien hoitamiseen. Kuten aiemmin viittasin, päivät ovat varsinkin kesällä pitkiä, mutta silloin on taottava, kun rauta on kuumaa.

Olet myös varsin etevä ja menestyksekäs pelaaja. Kuinka paljon ehdit tätä nykyä pelata ja aiotko jossain vaiheessa satsata vielä kotimaan ammattilaiskisoihin?

Valitettavan vähän ehdin enää pelata – tusinan verran kierroksia vuodessa, mutta mitä kilpailemiseen tulee, niin katsotaan, kyllähän mieli kovasti tekisi. Omien hermojen hallitseminen kilpailutilanteessa antaa edelleen uskomattomimmat fiilikset mitä olen ikinä kokenut, joten jos aika antaa myöten, niin varmasti voisi vielä kiinnostaa. Sen verran kyllä pitää todeta, että tässä alkaa olemaan koneessa siinä määrin startteja ja kilometrejä, että täytyy ehkä vähän kuulostella ensin kroppaakin. Tällä hetkellä ilman särkylääkeliuskaa ei pysty pelaamaan yhtään kierrosta.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje