26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Itä-Suomen uusilla kentillä verkkainen alku

Kaakon Golfin parasta antia ovat kentän viheriöalueet. Kakkosväylällä tuovat ilmettä alueen luonnolle tyypilliset suuret siirtolohkareet.

Itä-Suomeen on parin viime vuoden aikana avattu 27 uutta golfväylää. Täydet 18 avattiin viime kesänä Lappeenrannan Rauhaan, käytännössä Imatralle, ja yhdeksän reikää vuotta aikaisemmin satakunta kilometriä etelään Virolahdelle.

Itä-Suomen alue on Golfliiton kuudesta alueesta harrastajamäärillä mitattuna kolmanneksi suurin. Alueen mahtiseuroja ovat Eerikkala, Koski-Golf, Tarinagolf ja Viipurin Golf. Molemmilla uusilla kentillä alku on ollut verkkaista.

Uusien tulokkaiden tilanne ei ole sikäli helppo, että Imatralla ja Lappeenrannassa on toiminut vuosikymmeniä aktiivinen golfyhteisö, eikä Virolahdeltakaan ole pitkä matka Kotkaan, Kuusankoskelle tai Lappeenrantaan.

Kotimaisten asiakkaiden lisäksi molemmissa pidettiinkin ovea raollaan itärajan takaa saapuville harrastajille. Venäjällä golfin harrastaminen on kuitenkin vasta aluillaan ja vain harvalla on valmius siirtyä suoraan kentälle greenfeen maksettuaan.

Toiveet pietarilaisgolfareiden ruplavirroista latisti viimeistään Venäjän Ukrainassa toteuttama politiikka, joka johti maata vastaan suunnattuihin talouspakotteisiin sekä ruplan kurssin heilahteluun.

”Meillä pelataan tänä vuonna noin 6000 kierrosta. Se on selvästi vähemmän kuin oli toiveissa”, kertoo Kaakon Golfin entinen toimitusjohtaja ja nykyään sen hallituksessa toimiva Jaakko Talsi.

”Me olemme alusta asti hieman benchmarkanneet Puula Golfia, joka on monella tapaa samantyyppinen kenttä: yhdeksänreikäinen maaseutukenttä, jolla kierrosmäärät ovat kasvaneet nopeasti”, Talsi jatkaa.

Puula onkin menestynyt erinomaisesti esimerkiksi Golf Digestin kenttärankingissa. Sen puolesta puhuu myös sijainti keskellä suosituinta kesämökkiseutua. Puulaan verrattuna Kaakon Golf onkin hieman sivussa, joskin lähempänä Helsinkiä.

Kaakon Golf häviää harvoille kentille viheriöalueidensa muotoilun ja laadun osalta, mutta kentän väylien kunto oli avaamisen aikoihin korkeintaan välttävä. Kaakon Golfin toimitusjohtaja Petteri Oksanen sanoo, että väylien kunto on parissa vuodessa parantunut paljon. Pari väylää aiheuttaa kuitenkin vielä harmaita hiuksia.

Petteri Oksanen on ollut pitkään mukana kotikaupunkinsa Hyvinkään golftoiminnassa. Nyt hän luotsaa Kaakon Golfia.

Petteri Oksanen on ollut pitkään mukana kotikaupunkinsa Hyvinkään golftoiminnassa. Nyt hän luotsaa Kaakon Golfia.

Oksanen myös myöntää, ettei Venäjältä odoteta mitään vielä muutamaan vuoteen.

”Säistä puhutaan aina paljon, mutta kyllä tänä kesänä ensin sateet ja sitten kovat helteet näkyivät kierrosmäärissä. Optimaalinen tilanne olisi tietenkin se, ettei meidän tarvitsisi tuijottaa niin paljon greenfee-myyntiin, vaan pystyisimme toimimaan jäsenkunnalta tulevien säännöllisten tulojen varassa. Meillä on nyt reilut 400 jäsentä ja syksyllä pyrimme saamaan mukaan vielä parikymmentä uuttaa”, Oksanen sanoo.

Hinnasta liittyminen ei ole kiinni, sillä niin Kaakon Golfissa (65 euroa) kuin Holiday Club Saimaalla (68 euroa) uudet jäsenet pääsevät mukaan alle 70 euron vuosimaksulla. Myös pelimaksut ovat edullisia.

Osa Holiday Club Saimaan väylistä sijatsee edelleen toiminnassa olevassa hiekkakuopassa. Ratkaisu on erikoinen, mutta omaleimaisuudessaan toimiva.

Osa Holiday Club Saimaan väylistä sijatsee edelleen toiminnassa olevassa hiekkakuopassa. Ratkaisu on erikoinen, mutta omaleimaisuudessaan toimiva.

Holiday Club Saimaa onkin saanut houkuteltua riveihinsä tänä vuonna parisataa uutta jäsentä. Kierroksia kentällä on elokuun loppuun mennessä kirjattu noin 8000.

”Ei meillä mitään laskennallista oletusarvoa ollut, mutta ehkä se on hieman vähemmän kuin mitä odotettiin. Kenttä on kuitenkin monelle sopiva ja monipuolinen. Voi olla, että ihmiset odottavat uuden kentän kohdalla pari vuotta, että kenttä on parhaassa mahdollisessa kunnossa” Holiday Club Saimaan toiminnanjohtaja Jukka Roilas pohtii.

Sami Sarpakunnas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

  • Jussi Aaltonen says:

    Kävin pelaamassa Holiday Club Saimaan kesällä ja petyin. Tuli pelattua kaksi kertaa, ensimmäisen ja viimeisen. Tähän hiekkapohjaiseen kangasmaastoon olisi voitu rakentaa loistavan golkentän, jos suunnitelijalla olisi ollut mielikuvitusta. Kenttä on virkamiesmäinen, kun tekee vähän ei tee isoja virheitä.