Imatran Golfissa positiivinen vire, vaikka osakeanti ei sujunutkaan odotusten mukaisesti - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][16]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Imatran Golfissa positiivinen vire, vaikka osakeanti ei sujunutkaan odotusten mukaisesti

Imatran kenttää on kauden kahden ensimmäisen kuukauden aikana kiertänyt päiväkohtaisesti 150–170 pelaajaa. Kuva: Imatran Golf.

Varovaisuusperiaatteella kauteen lähteneen kentän toiminta on vaaksan päässä normaalitasosta.

Viime hetkellä pelastuneen Imatran kentän ”uusi elämä” on käynnistynyt positiivisissa merkeissä – siitäkin huolimatta, että tiistaina päättynyt ja reilut kolme kuukautta kestänyt osakeanti ei sujunut odotusten mukaisesti.

IG Oy Imatra asetti tavoitteeksi myydä annissa 200–300 osaketta, mutta 600 euron hintaisia osakkeita merkattiin lopulta vain reilut 70 kappaletta.

Yhtiön myynti- ja hallintopäällikkö Turkka Ollilainen olisi odottanut etenkin yritysten lähtevän enemmän ”osaketalkoisiin”. Myös monet entisen kenttäyhtiön osakkaista jättivät merkkaamatta osakkeita.

Hän arvelee, että koronakevät on vaikuttanut yksityishenkilöiden taloudelliseen tilanteeseen, ja sitä kautta osakekauppaan.

”On sillä luonnollisesti ollut merkitystä. Tällä seudulla on myös isot työttömyysluvut. Onneksi yritykset ovat muuta kautta tukeneet uuden yhtiön alkutaivalta.”

Osakeannilla tavoiteltiin pesämunaa, jolla pönkitetään kenttäyhtiön taloudellista hyvinvointia ja mahdollisuutta tehdä investointeja. Osakemyynti kerrytti yhtiön pankkitiliä vajaan 50 000 euron edestä, joka Ollilaisen mielestä on kohtalainen summa, vaikka sillä ei kuuta taivaalta hankitakaan.

”Käyttökustannukset on joka tapauksessa tarkoitus kattaa tulorahoituksella. Ei osakeannin lopputulema meille mikään katastrofi ollut. Tästä on ihan hyvä jatkaa.”

Uudistukset olivat välttämättömiä luodaksemme tiloista toimivat ja nykyaikaisemmat.

Aikuisten kausikortti maksaa osakkeenomistajalle 595 euroa eli 50 euroa vähemmän kuin sellaiselle seuran jäsenelle, joka ei ole osakas. Viisi euroa edullisempi on 15:n kappaleen pelisetelipaketti, eikä seteleitä tarvitse erikseen nimetä.

Jäseniä seurassa on noin 150 henkilöä vähemmän kuin edellisenä vahvana vuotena 2018. Kausikorttien määrässä jäljessä ollaan 100 kappaleen verran. Kuva: Imatran Golf

IG Oy Imatran osakkeisiin ei kohdistu yhtiöjärjestyksen mukaisesti hoito- tai rahoitusvastiketta. Aiemman yhtiön osakkeen hoitovastike oli 190 euron suuruinen, ja se oli mahdollista vähentää kausikortin hinnasta.

Kun kentän säilyminen ja pelien jatkuminen Immalanjärven rantamilla varmistui, Imatran Golfissa ryhdyttiin kiireesti rakentamaan tulevaa kautta. Tärkein uudistus liittyi klubitaloon, johon tehtiin tuntuva remontti terassilaajennuksineen.

”Uudistukset olivat välttämättömiä luodaksemme tiloista toimivat ja nykyaikaisemmat.”

Caddiemasterin toimistoon saatiin enemmän väljyyttä pienentämällä miesten pukuhuonetta. Yhtiön itsensä pyörittämän kahvion yhteyteen teetettiin uusi terassi, ja klubin terassikokonaisuuden pinta-ala on nyt vajaat 300 neliötä. Tästä katettu osuus on 80 neliötä, ja asiakaspaikkoja löytyy 160.

Avoimuus avainasemassa

Yhtiössä ja seurassa on oltu tyytyväisiä asiakkaita paremmin palveleviin tiloihin. Yksi puute tosin huomattiin, kun naisille on klubilla vain yksi vessa. Tämä epäkohta tullaan korjaamaan ensi talven aikana.

”Avoimuus on Imatran Golfissa avainasemassa. Kun unohdimme kiireessä tämän vessan, nostimme reilusti käden pystyyn, ja tunnustimme virheemme – ennen kuin siihen kukaan ehti edes puuttua.”

”Ihmiset pettyvät, jos esimerkiksi fasiliteetteihin tulee heikennyksiä. Mutta tämä ja muutkin virheet annetaan paremmin anteeksi, kun ne tunnustetaan suoraselkäisesti – myönnetään reilusti, ja kerrotaan, milloin asia tullaan korjaamaan. Ei se sen kummempaa vaadi.”

Kaikkiaan 100–150 golfaria ehti vaihtaa naapurikentälle, kun Imatran Golfissa ei tiedetty tulevaisuudesta mitään. Korona toi uuden epävarmuuspiikin, ja monet varttuneemmat harrastajat jäivät arpomaan, pelatako tällä kaudella ollenkaan. Hyvin hoidettu terveyskriisi ja lämpimät ilmat tasapainottivat tilannetta mukavasti.

Laajennuksen myötä klubin terassille mahtuu nyt 160 asiakasta. Kuva: Imatran Golf

Kentälle on lähtenyt päiväkohtaisesti 150–170 pelaajaa, kun aiempina vuosina luku on pyörinyt 200:n paikkeilla. Vire on ollut positiivinen, ja sitä on edistänyt myös hienossa kunnossa oleva kenttä.

”Tähän kauteen lähdettiin varovaisuusperiaatteella, ja nyt toimintamme on suunnilleen 85–90 prosenttia normaalitasosta. Kausikortteja on myyty vähän alle 300, kun 350 oli tavoite. Pienin mutta vakain askelin etenemme päivästä toiseen.”

Avoimuuden lisäksi IG:ssä halutaan ajatella asiakaslähtöisesti ja siten korostaa asiakaspalvelua. Jokainen klubille sisään astunut henkilö koetaan yhtä tärkeänä, kävi hän sitten ostamassa kupillisen kahvia tai tutustumassa vain paikkoihin.

”Yksi mikä vähän kirpaisee, on venäläisturistien puuttuminen ja pandemian aiheuttamat peruutukset. Tänä vuonna ei ole isoja yleisötapahtumia, kuten Imatran ajoja tai oopperajuhlia. Monet Savonlinnaan matkalla olleet oopperan ystävät ovat tavanneet poiketa meillä pelaamassa. Onneksi hotelleista muun muassa Scandic Imatran Valtionhotelli avataan tällä viikolla.”

Naisten kiinnostus kasvussa

Ollilaisen mukaan jotkut seuraa vaihtamaan ehtineet ovat jo vakuutelleet tulevansa ensi kaudeksi takaisin Imatran Golfiin, jossa jäseniä on nyt reilut 500. Uusien jäsenten ja pelaajien rekrytointi sujuu hyvin, sillä alkeiskursseilla on riittänyt väkeä.

”Kurssien kautta jäseneksi tulleista 70 prosenttia on naisia tai tyttöjä. Suurin osa on iältään 20–40-vuotiaita, monet siis mahdollisesti pitkäaikaisia aktiiveja, sikäli kun vain lajiin syttyvät. Tämä lämmittää mieltä, sillä naisia meillä on ollut seurassa aika vähän.”

Imatran Golfissa luovuttiin kauden alussa käteisen rahan käytöstä. Maksuvälineinä käy erilaisten korttien sekä liikunta- ja kulttuuriseteleiden ohella nyt myös MobilePay. Käteisestä luopuminen parantaa rahavarojen säilyttämisen turvallisuutta.

”Käteisen vaihto- ja käsittelykulut ovat noin 2000 euroa vuodessa, joten tästä kertyy mukavasti säästöä. Tietysti yhtenä syynä oli koronaviruksen tartuntavaara käteisen käsittelyssä.”

Imatran Golfin vahvan miehen, Jukka Evälahden, kilpailuun odotetaan taas koko seudun parhaimmistoa. Kuva: Imatran Golf

Ollilaisen mielestä poikkeuksellisen kevään ja alkukesän aikana kotimaisilla kentillä olisi kannattanut viedä digitalisaatiota määrätietoisesti eteenpäin. Muun muassa sähköisen tuloskortin käyttäminen on hänen mukaansa osoittautunut käteväksi, aikaa ja ympäristöä säästäväksi toiminnoksi.

”Digitalisaatioon pitäisi satsata Golfliiton johdolla ehdottomasti enemmän. Tosin on siinä vuoriakin kiivettävänä, varsinkin varttuneempien harrastajien kohdalla.”

Tyylikäs, mutta armoton kilpailu

Yksi Imatran Golfin kilpailukauden kohokohdista odottaa reilun kahden viikon päässä, jolloin ohjelmassa on lähes koko kentän historian ajan pelattu Evä Open. Kyseessä on 36 reiän vaativa kilpailu, joka houkuttelee paikalle vuodesta toiseen Imatran ja Lappeenrannan parhaimmistoa.

Kilpailun sponsori on 70 vuotta Etelä-Karjalassa toiminut rakennusliike ja perheyhtiö Evälahti Oy.

”Evälahden perhe toimii vuosittain kilpailun isäntänä. Evä Open on tyylikäs, mutta armoton kilpailu, jossa menestyminen kuuluu jokaisen tasokkaan aktiivipelaajan kauden päätavoitteisiin.”

Rakennusliikkeen hallituksen puheenjohtaja Jukka Evälahtea voidaan pitää merkittävimpänä henkilönä, kun Imatran kenttää ryhdyttiin pelastamaan rotkon reunalta. Hän ja neljä muuta yrittäjää perustivat Imatran Vuokrapalvelun, joka osti jo huutokauppaan ehtineen Imatran Golfin irtaimiston. IG Oy Imatra vuokrasi koneet ja laitteet yritykseltä omiin tarpeisiinsa.

”On kaikkea muuta kuin itsestään selvää, että tuossa on edelleen kenttä. Siitä on etenkin Jukkaa kiittäminen. Varmasti näin vain kuului käydä miten kävi, ja IG:n oli aloitettava puhtaalta pöydältä. Eikä meillä ole happamia fiiliksiä ketään kohtaan. Stora Enson kanssa tulemme hyvin toimeen, kuten ennenkin. Asiat siinä riiteli, ei ihmiset”, Ollilainen sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje