26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Hirsalassa myllättiin uuteen uskoon range ja pelituotteiden tarjonta

Näkymä Hirsala avausväylän vasemmelta laidalta osoittaa, kuinka paljon rangen pintaa nostetaan. Siinä, missä range oli ennen väylän pinnan tasolla, on nyt muutama metri täyttömaata.

Hirsalaa kehitetään Jussi Kuuselan johdolla uudelle tasolle. Muutoksia tulee mm. rangelle, ravintolaan ja tuotetarjontaan.

Jussi Kuusela ei myönnä, että Hirsalassa nukuttaisiin talviunta helmikuussakaan. Väitteelle on katetta, riittää kun vilkaisee rangella ja harjoitusalueille, joita sananmukaisesti myllätään uuteen uskoon.

Merkittävin uudistus on se, että rangen pintaa nostetaan. Eikä sitä nosteta muutamia senttimetrejä, vaan muutamia metrejä. Työmaa on valtava ja rekkaralli sen mukainen.

Korotus tehdään täyttömaalla. Erityisesti täyttömaata ajetaan rangen jälkimmäiselle puoliskolle, mutta samassa hötäkässä rangea myös levennetään ja pidennetään. Täyttömaa on avainsana, sillä sen vastaanottamisesta saa korvauksen, joka Hirsalan tapauksessa investoidaan lähipelialueiden rakentamiseen.

”Rangemme heikkous on ollut se, että siellä ei kunnolla näe, mihin pallo laskeutuu. Nyt se korjataan. Samalla tehdään rangelle laadukkaat tähtäysviheriöt”, kertoo Hirsalaa viime huhtikuusta asti luotsannut Jussi Kuusela.

”Lähipelialueesta tulee huikea. Harjoitusviheriöllä tilaa on lähes 1200 neliötä. Chippiviheriölle pystyy chippaamaan useiden kymmenien metrien päästä”, hän lupaa.

Jussi Kuusela aloitti työt Hirsalan toimitusjohtajana huhtikuussa 2020.

Kuusela siirtyi Hirsalaan golfalan ulkopuolelta myyntijohtajan tehtävistä. Golfkentän toimitusjohtajan työ vaikutti mielikuvatasolla mielekkäältä, monipuoliselta ja merkitykselliseltä, ja kuva on vastannut todellisuutta.

Vastaanotto on ollut hyvä ja Kuusela kiittelee muutamien kollegoidensa avuliaisuutta ja auttamisenhalua, joka on tehnyt uuden työn omaksumisesta helpompaa ja mielekkäämpää.

Hirsala päätti 2018 siirtyä markkinaehtoiseen toimintamalliin. Viime kausi oli ensimmäinen, jolloin toiminta rakentui tämän mukaisesti. Se oli samalla kentän historian vilkkain. Hirsalassa pelattiin yli 28 000 kierrosta, joka oli 43% aikaisempaa ennätystä enemmän.

Suosiosta huolimatta kentälle sai melko hyvin lähtöaikoja. Siinä missä moni osakepohjaisesti toimiva kenttä oli täysin tukossa, löytyi Hirsalasta tilaa.

”Aamupäivän lähdöt oli varattu kahden hengen lähdöiksi. Kyselimme useaan otteeseen pelaajiltamme, miten he haluavat menetellä ja kun iso osa jatkuvasti piti kahden hengen lähtöjä tervetulleina, pidimme siitä kiinni. Se nopeutti pelaamista ja oli korona-aikana monien mielestä paras tapa pelata”, Kuusela kertoo.

Jatkossakaan Hirsalassa ei haluta ampua kenttää tupaten täyteen, sillä kentän kunto on sen tärkein myyntivaltti. Hirsalassa kunto sai laajasti kiitosta ja syystä. Arvostetun kenttämestarin, Janne Lehdon luotsaama kentänhoitotiimi on ammattitaitoista ja kokenutta ja se näkyy konkreettisesti kentällä.

Hirsalalla on silti edelleen paljon työmaata kenttäänsä liittyvien mielikuvien muuttamisessa. Etenkin alkuvuosina kenttä oli hyvin vaikea ja ahdaskin. Viime vuosina reuna-alueita on perattu ja kenttää helpotettu monella tavalla. Mielikuvat muuttuvat kuitenkin hitaammin kuin kenttä.

”Törmäsin viime vuonna useisiin pelaajiin, jotka kertoivat, etteivät he olleet käyneet pelaamassa kymmeneen vuoteen, kun ensivaikutelma kentästä oli vaikea. Ei Hirsala ole Suomen helpoimpia kenttiä, eikä siitä sellaista tulekaan, mutta ei se ole niin supervaikea, kuin joidenkin mielikuviin on jäänyt”, Kuusela sanoo.

Niille harrastajille, jotka haluavat mitata osaamisensa tason vaikealla kentällä, Kuuselalla on hyviä uutisia. Hirsalaan saadaan ensi kaudeksi viidennet tiipaikat, mustat tiit, jotka on tarkoitettu miesten kisakäyttöön. Kentän virityksessä ja erityisesti bunkkeroinnin kehittämissuunnitelman luomisessa on kuunneltu maamme kärkikaartiin lukeutuvien naispelaajien Minea Blomqvist-Kakon, Noora Komulaisen, Sanna Nuutisen ja Ursula Wikströmin sekä miespelaajien Roope Kakon ja Tapio Pulkkasen näkemyksiä.

Itse Kuusela ihastui kenttään ensivisiitillään muutama vuosi sitten. Lopulta hän päätyi kai vähän sattuman kaupallakin sen toimitusjohtajaksi.

Pekka Lindroos (vas.), Jukka Juselius (kesk.) ja Juha Kahima (oik.) treenaavat Hirsalan klubirakennuksen alakerrassa simulaattorilla kerran, joskus kaksikin kertaa viikossa. Simulaattori, pari lyöntipaikka ja puttiviheriö ovat Hirsalan sekä minni & Roope Golf Schoolin yhteinen projekti.

Koska on tullut golfalalle niin sanotusti ulkopuolelta, on Kuusela halunnut kyseenalaistaa olemassa olevia tekemisen tapoja. Koronavuosi tuli hänen mukaansa siinä mielessä hyvään saumaan, että se tarjosi luonnollisia tilaisuuksia erilaisille kokeiluille.

Aktiivisia uudistuksia on tehty mm. tuotteistamisen puolella. Monilla golfkentillä on edelleen myynnissä vain pelioikeus tai greenfee. Osa kuluttajista haluaa kuitenkin yksilöidymmän pelituotteen ja Hirsalassa sellaisia on tarjolla ainakin junioreille, nuorille aikuisille, opiskelijoille, senioreille, aamulla pelaaville, arkisin pelaaville, iltaisin pelaaville ja viikonloppuisin pelaavilla, kaveriporukuille ja yrityksille.

”Me toimimme täysi markkinaehtoisesti ja se tarjoaa myös mahdollisuuksia. Voi kokeilla ja tehdä erilaisia ratkaisuja kuin kentillä, jossa pääpainoarvo on osakkaiden maksamissa vastikkeissa. On siinä tietenkin haasteensa myös, mutta uskon että enemmän mahdollisuuksia”, Kuusela sanoo.

Hirsalassa on jo pitkään panostettu paljon ympäristöasioihin. Se on Suomen ensimmäinen GEO-sertifioitu kenttä ja jatkossakin ratkaisut tehdään ympäristö edellä. Tuskin on väärin sanottu, jos väittää Hirsalan olevan Suomen ympäristötietoisin ja ystävällisin golfkenttä. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi vaikkapa sitä, että Hirsala istuttaa jokaista myytyä pelioikeutta kohden yhden puun taimen. Se on myös tukenut Itämeren suojelua yhdessä WWF:n kanssa. Kentän läpi virtaava purokin on kunnostettu meritaimenten lisääntymispaikaksi.

Kuluttajat ovat yhä tiedostavampia ja osa heistä valitsee oman pelipaikkansa sen mukaan, miten ympäristöasiat hoidetaan.

”Tietenkin tämä vaatii taloudellisia panostuksia, mutta uskomme, että nämä ovat ison kuvan kannalta fiksuja ratkaisuja. Golfalalla on myös ollut jonkinlainen maine ympäristöasioissa ja me haluamme olla eturintamassa sitä muuttamassa”, Kuusela sanoo.

Loppukaudesta Hirsala pisti uusiksi myös ravitolatarjontansa, kun vanhan ravintoloitsijan toiminnasta saatu palaute ei vastannut haluttua laatutasoa. Haasteeseen tarttuivat Tapiola Golfissa toimivat Ravintola Vistan ravintoloitsijat Heli ja Teuvo Lepola.

”Sen muutoksen näki heti. Positiivista palautetta tuli heti puhelimella, maililla ja kasvotusten. Ravintola on tärkeä osa kokonaiselämystä. Siitä kun jää positiivinen mieli, niin jää kokonaisuudestaankin”, Kuusela linjaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

    Harmo says:

    Hirsalassa on tämän uutisen perusteella hyvä kehitys, toivottavasti myös käytännössä. Selvyyden vuoksi on sanottava, että en viime kaudella pelannut Hirsalassa kuin yhden yritystapahtuman ja syksyllä 9 reikää, enkä omista Hirsalan osaketta tai muuta pelioikeutta.

    Pidän seuraavista Hirsalassa toteutetuista asioista:
    – Lähtöaikoja kohtuullisesti saatavilla. 28000 kierrostakin on paljon, mutta ei vielä aivan täyteen myyty. Esim. Pickalassa yli 100 000 kierrosta, eli yli 33 000/kenttä. Sarfvikissa 39 000 kierrosta, noin 20 000/kenttä. Mieluummin kovemmat hinnat ja mahdollisuus pelata kuin sold out-kenttä.
    – Panostus pelinopeuteen. Kenellä työssä käyvällä nykyään on aikaa 5 tunnin kierroksiin? Aamupäivän 2 hengen lähdöt erittäin hyvä idea.
    – Kentän kunto selvästi parantunut muutaman vuoden takaiseen, reunat raivattu. Kenttämestari todella omistautunut työlleen, samoin toimitusjohtaja.
    – Puitteet klubitalon osalta kunnossa. Hienoa kun sille on keksitty talvista käyttöä, kuten simulaattori. Ei taida klubitaloille järkevää talvikäyttöä ollakaan Hirsalan lisäksi muualla kuin Tapiola golfissa ja Levillä. Viime kesänä ruoka oli kyllä heikko esitys, Vista tuonee parannuksen.
    – Onnittelut sekä toimitusjohtaja Kuuselalle että kenttämestari Lehdolle hyvästä kehityksestä!

    ArnoldPalmer says:

    Muutaman kerran kesässä tulee kierrettyä. Pidän siitä että monilla väylillä tarkkuus on valttia ja hehtaaripyssyjä rokotetaan. Griinit ovat lähes poikkeuksetta olleet Uudenmaan parhaimmistoa ja yleensä mukavasti nopeamman puolella. Lähtöjä on löytynyt lyhyelläkin varoitusajalla ja kenttä on rullannut mukavasti. On kyllä yksi omista suosikeista. Uutta ravintolaa ei ole vielä tullut testattua, mutta eiköhän sitä ehdi kun korona hellittää.

    Möllikkä says:

    Parhaat pelituotteet kyllä. Selvästi ajateltu eikä vaan perinteistä gf ja pelioikeus. Piti arkipelioikeus ostaa koska monella ruuhkaisella kentällä pelioikeus on käytännössä arkipelioikeus muutenkin.