- Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[0][0]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Golfkausi vauhtiin erikoisjärjestelyin – ”En halua nähdä kentältämme yhtään halauskuvaa iltapäivälehtien sivuilla”

Vuosaaressa on pelattu perjantaista lähtien kahden pelaajan ryhmissä. Kuva Lassi Pekka Tilander

Seuroja ja kenttien pelitoimintoja ohjeistetaan ja valvotaan nyt tarkasti.

Vuosi 2020 tulee jäämään aikakirjoihin kaikkien aikojen erikoisimpana vuotena Suomen golfin historiassa. Golfia on voinut pelata kotimaassa ensimmäisen kerran vähintään yhdellä kentällä maaliskuusta 2019 lähtien vuoden jokaisena kuukautena. Mainittu ennätys on kuitenkin jäämässä tyystin koronaviruspandemian aiheuttaman poikkeustilan varjoon syttymässä olevan golfkauden kynnyksellä.

Maaliskuun viimeinen kokonainen viikko on edennyt ajankohtaan nähden lämpimissä ja tuulisissa merkeissä, mikä on saanut useamman kentän avaamaan väylänsä pitkin talvea avoinna olleiden Rönnäsin, Salon, Meri-Teijon ja Espoon Ringsiden ohella.

Tällä hetkellä pelaamaan pääsee myös Hattulassa, Kanavagolf Vääksyssä, Lampila Golfissa Jaalassa, Hiisi-Golfissa Lempäälässä, Nokia River Golfissa, Ruukkigolfissa Pohjankurussa, Siuntion Pickalassa, Espoon Tapiolassa, Vantaan Hiekkaharjussa sekä Helsingin Vuosaaressa.

Lauha, lumeton ja Etelä-Suomen korkeudella lähes roudaton talvi on aiheuttanut sen, että kentillä on poikkeuksellisen kuivaa ja olosuhteet vastaavat suunnilleen sitä mitä huhti-toukokuun vaihteessa on tyypillisesti totuttu näkemään.

Monenlaisia ehtoja

Kausi alkaa yllätyksellisissä ja ristiriitaisissakin merkeissä. Suomi on koko muun maailman tavoin tilanteessa, jollaista ei ole ennen koettu. Koronavirukseen liittyvät uhat ovat tuoneet valtavan määrän rajoituksia ja jopa ihmisten perusoikeuksiin on jouduttu puuttumaan.

Rajoitukset koskevat myös golfia, mikä tarkoittaa sitä, että pelaamiseen liittyy monenlaisia ehtoja, joiden rikkominen jollain tai joillain kentillä voi keskeyttää kauden koko maassa nopeastikin.

Lajin ylin kotimainen instanssi, Suomen Golfliitto, on julkaissut nettisivuillaan viranomaisten suosituksiin nojaavan laajan ohjeistuksen, jonka noudattamisen valvonta on kenttien henkilökunnan vastuulla.

VGH:n toimitusjohtaja Harri Mankki valvoo, että pelaaminen Vuosaaren kentällä sujuu annettujen erityisohjeiden mukaisesti. Kuva: Vuosaari Golf/Facebook

13-kohtaisen ohjeistuksen kenties huomioitavin suositus on rajata yhden peliryhmän koko kahteen pelaajaan. Tästä huolimatta Vuosaaressa kevään ensimmäisenä pelipäivänä kentällä nähtiin useita neljän pelaajan ryhmiä.

Kyseessä oli kentän toimitusjohtajan Harri Mankin mukaan puhdas vahinko, ja Vuosaaressa alettiin purkaa tehtyjä varauksia.

”Tyhjensimme vauhdilla varausjärjestelmän ja otamme perjantaista lähtien käyttöön kahden hengen peliryhmät. Aiemmin varatut ajat eivät peruuntuneet, vaan ne sijoitettiin mahdollisimman lähelle alkuperäistä aikaa”, hän sanoo.

Vuosaaressa on normaalisti lähdöt kymmenen minuutin välein, mutta lähtövälejä tiivistettiin ryhmäkoon rukkaamisen jälkeen seitsemään minuuttiin. Tällä saadaan hieman nostettua kentän käyttöastetta.

”Emme tahdo, että golf joutuu tänä poikkeuksellisena aikana tikunnokkaan. Se on varmaa, että lajiyhteisön tekemisiä seurataan nyt suurennuslasilla. En halua nähdä kentältämme yhtään halauskuvaa iltapäivälehtien sivuilla.”

Tekstiviesti edeltävänä päivänä

Vuosaareen pelaamaan tuleville lähetetään omaa varausta edeltävänä päivänä tekstiviesti, mihin on koottu ohjeistus, jota pelaajan pitää noudattaa saavuttuaan kentälle jatkuen siihen hetkeen, kun hän poistuu paikalta.

Tässä on pakko olla tarkkana. Ihmiset joskus luontaisesti unohtavat tilanteen, kun kaikki tuntuu sujuvan hyvin.

Mankki on ollut ensimmäisinä päivinä itse valvomassa kentällä ohjeiden noudattamista. Hän arvioi, että tähän asti 80 prosenttia kentän käyttäjistä on toiminut täysin ohjeiden mukaisesti.

”Pientä lipsumista olen havainnut turvaväleissä. Jossain ryhmässä tämä unohtui muun muassa isältä ja pojalta. Se on ihan inhimillistä, että saman perheen ihmiset ajautuvat välillä lähelle toisiaan, mutta tällaista signaalia ei voi antaa muille kentän käyttäjille. Mistä sen voi ulkopuolinen tietää, kuka mistäkin taloudesta on?” hän kysyy.

Tapiola Golfin kausi avattiin torstaina. Kuva: Tapiola Golf/Facebook

Parveilua estääkseen, Vuosaari Golf edellyttää, että peliryhmä ilmestyy klubin kulmille vasta kun oma lähtöaika on seuraavana vuorossa. Caddiemaster kuuluttaa lähtöajan ja pelaajien nimet ja pelaajat kuittaavat tämän ulkopuolella olevaan mikrofoniin.

Klubitalolle ei pelaajia päästetä ja vain yksi henkilö kerrallaan voi käyttää WC-tiloja. Myös range on suljettu, sillä harjoitusalueen kaltaisessa paikassa on aina vaara, että joukko pääsee tiivistymään. Lisäksi hygienian asettamat vaatimukset toisivat omat ongelmansa.

”Tässä on pakko olla tarkkana. Ihmiset joskus luontaisesti unohtavat tilanteen, kun kaikki tuntuu sujuvan hyvin. Siihen ei ole varaa, koska pelit voivat loppua hetkessä. Olen siihen kyllä muutenkin varautunut.”

Ei kielletä pelaamasta, jos on maksunsa maksanut

Yli 70-vuotiaiden on kerrottu olevan alttiimpia vakavalle koronavirusinfektiolle. Valtioneuvosto on tästä syystä linjannut, että näiden varttuneempien ihmisten olisi vältettävä lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella.

”Toivomme, että yli 70-vuotiaat noudattavat valtionjohdon suosituksia. Olen lähettänyt erikseen tekstiviestin, jos olen huomannut tällaisen henkilön varauskalenterissa. Meillä ei toki ole juridista oikeutta kieltää osakasta pelaamasta, jos hän on maksunsa maksanut.”

VGH:n klubiravintolan oli tarkoitus palvella asiakkaita kauden ensimmäisellä viikolla, mutta valtioneuvoston suunnitelmat ja pian voimaan astuva määräys sulkea ravintoloiden, baarien ja kahviloiden ovet, muutti kuviota.

”Laitoimme ravintolan kiinni viime viikon alussa vähentyneen kävijämäärän takia, mutta kentän auettua aikomuksemme oli ryhtyä tarjoilemaan taas lounasta. Ravintola pysyy nyt suljettuna ja sen henkilökunta on lomautettu.”

Vuosaaren kesän rekrytoinnit tehdään monen muun kentän tapaan tilannetta seuraillen. Mikäli maassa joudutaan jossain vaiheessa julistamaan ulkonaliikkumiskieltoja tai tiukempia rajoituksia ulkoliikuntapaikkojen − jollaisiksi golfkentätkin mielletään − suhteen, ovat asiakaspalvelussa työskentelevät henkilöt ymmärrettävästi ensimmäisenä liipaisemella.

Kenttä on Vihdissäkin talvehtinut odotetun hyvin. Pelaamaan ei Ojakkalaan kuitenkaan pääse, ennen kuin se on toiminnanjohtaja Sami Vareliuksen mukaan riskitöntä. Kuva: Golfpiste

Seuraavien kolmen viikon ajan on varmaa, että Vuosaareen ei saavu maakunnan eristämisen vuoksi pelaajia Uudenmaan ulkopuolelta tai ainakaan sellaisia golfareita, jotka tulisivat paikalle varta vasten pelin takia. Sama tilanne vallitsee luonnollisesti maakunnan muidenkin kenttien osalta.

Kaikki kevään yritystapahtumat on Vuosaaressa peruttu ja sama koskee toukokuun kisoja. Samaa linjaa on noudatettu pitkälti myös Suomen muilla kentillä.

Yksiselitteinen asia

Kaikki kevään varhaisimpiin kenttien avaajien joukkoon kuuluvat seurat eivät ole päästämässä pelaajia väylilleen. Vihti Golf ilmoittaa kotisivuillaan pitävänsä kentän kiinni auttaakseen maan virkamiehiä kriisitilanteessa.

”Asia on yksiselitteinen. Tämän pandemian selättäminen on kaikkien vastuulla ja meidän mielestämme silloin ei ole sopivaa pitää golfkenttää auki. Emme halua ottaa minkäänlaisia riskejä”, Vihti Golfin toiminnanjohtaja Sami Varelius toteaa.

”Tiedämme, että kenttiä on auki ja ollaan avaamassa. Emme tuomitse ketään, sillä jokainen toimii itse parhaaksi katsomallaan tavalla. Vihti Golf odottaa, että tilanne rauhoittuu ja on taas turvallista pelata golfia. Nyt huomio on tärkeämmissä asioissa.”

Samoilla linjoilla on Hangon Golf, jossa pelataan usein täyttä päätä maalis-huhtikuun vaihteessa.

”Kenttäyhtiö teki yksimielisen päätöksen kentän kiinni pitämisestä. Haluamme tällä tavalla osaltamme auttaa valtiota pääsemään eroon tästä epidemiasta”, Han-Golf Oy Ab:n toimitusjohtaja Lena Haanpää sanoo.

Toistaiseksi suljettuna pysyvässä Hangon Golfissa toivotaan, että kaudesta muodostuisi epävarmuudesta huolimatta pitkä ja antoisa. Kuva: Hangon Golf/Facebook

Hän muistuttaa, että yksi keskeinen ajatus ratkaisun taustalla oli pitää Hanko mahdollisimman pitkään vapaana koronavirustartunnoista, joita ei ole kaupungissa tilastoitu vielä ainuttakaan.

”Ei olisi mukavaa, jos esimerkiksi leviäisi tieto, että Hangon kentällä pelaamassa ollut henkilö sai tartunnan. Tottahan se julkisuudessa heti yhdistettäisiin meihin, vaikka virus olisi tullut K-Marketista.”

Haanpää sanoo ihmettelevänsä, miksi kenttiä pidetään nyt jossain auki. Hän myös miettii mistä näille löytyy pelaajia, kun päiväsaikaan varauksia normaalisti täyttävät varttuneemmat ihmiset ovat karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

”Luulen, että täällä käy vielä niin kuin Englannissa ja Tanskassa, missä kentät ovat kiinni. Meillä golf tulee saamaan paskaa niskaan, kun pelaajat kävelevät kentällä liian lähekkäin ja sitten hiihtäjiä pyydetään säilyttämään jossain kymmenen metrin välimatka toiseen.”

Kesähankolaiset yllättyneitä

Jotkut kesähankolaiset ovat paenneet virusta maan eteläkärkeen. Haanpää on myös saanut mökkiläisiltä hämmästyneitä yhteydenottoja, kun kenttää ei ollakaan avaamassa.

”Sitäkin jotkut ovat pohtineet, miten selviämme tästä taloudellisesti. Meillä ei ole hätää, sillä kenttäyhtiö on velaton. Katsotaan sitten, minkälaisia ongelmia tulee, jos kenttää ei päästä avaamaan koko kesänä.”

Kenttää kuitenkin hoidetaan Hangossa normaaliin tapaan, vaikka tilanne jatkuisi ennallaan. Vahinkoja alkaisi muodostua, mikäli ruoho kasvaisi väylillä ja viheriöillä viikkotolkulla ilman tavanomaista hoitoa.

Yksi utopistisimmista, mutta täysin realistisista ajatuksista olisikin katsella kesän kauneimmilla hetkillä mitä tahansa priimakuntoista golfkenttää, joilla ei ole yhtään pelaajaa. Toivottavasti näin ei tule käymään.

Seuraa informaatiota avatuista kentistä myös Golfpisteen Kenttäoppaasta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)