10. –17.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][24]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Espoon Golfseuran ja Gumböle Golfin yhteinen organisaatio julkistettu

Yhdistyminen nähdään molemmissa "leireissä" Espoon golfin kehityskaaren ympyrän sulkeutumisena.

Kaksi toistensa vieressä sijaitsevaa espoolaista golfyhteisöä ovat päättäneet rakentaa yhteisen toimintamallin, jossa pelaajille tarjotaan kahden 18-reikäisen kentän sijaan yksi 36 reiän kokonaisuus. Virallinen yhteistyö alkaa 1.1.2019, kun kahden yhteisön määrittelemä uusi yhteinen hallinto-organisaaatio aloittaa toimintansa.

Espoon Golfseura (EGS) ja Gumböle Golf (GG) sijaitsevat kahta puolta Espoon kaupunginjohtajan virka-asuntoa eli Gumbölen kartanoa. EGS on perustettu vuonna 1977 ja on yksi Suomen vanhimpia golfseuroja. 18-reikäinen ruotsalaisen Jan Sederholmin suunnittelema kenttä avattiin viisi vuotta myöhemmin.

Kentästä tuli nopeasti yksi Suomen arvostetuimpia ja Espooseen alkoi muodostua ruuhkaa pelaamiseen. Jonotus jäseneksi kasvoi vauhdilla ja jonotusaika -80−90-luvun taitteessa oli yli 10 vuotta. EGS päätti vuonna 1987 ryhtyä uuden 9-reikäisen kentän laajennushankkeeseen, ja värväsi suunnittelijaksi Kosti Kurosen.

Laman iskiessä 90-luvulla ja lopullisen kustannusarvion noustua kaksinkertaiseksi, EGS päätti luopua hankkeesta ja siirsi Gumbölestä varatun 28 hehtaarin maa-alueen vuokrasopimuksen uudelle Espoo Golf ry:lle. Sen puuhamiehet päätyivät vaihtamaan uuden seuran nimeksi Gumböle Golf ry, joka aloitti jäsenhankinnan uuden kentän rahoittamiseksi.

Ensin rakennettiin driving range ja sen perään 6-reikäinen par 3 -rata Turun moottoritien kupeeseen. Vuonna 1994 kenttä laajeni 9-reikäiseksi Kosti Kurosen alkuperäistä suunnitelmaa hieman muokaten. Vuonna 2000 perustettiin GG Oy rahoittamaan uudet yhdeksän reikää sekä uusi klubitalo.

Gumböle Golfin taloutta ja toimintaa ovat jo vuosia varjostaneet epäonnistunut osakemyynti, jonka syinä olivat monet eri asiat ja sattumat. Kentän laajennus 18-reikäiseksi kohtasi naapurien vastustusta ja se myöhästyi pahasti aiotusta valmistuen vasta vuonna 2009, ja päätyen lopulta kompromissiin alkuperäisestä layoutista ja kentän mitoista.

Gumböle Golfin nykyiset 18 reikää tunnetaan yhtenä Suomen nopeimmin pelattavista täysmittaisista kentistä. Osakemyynnin tyrehdyttyä alkuunsa, kentän laajennukseen käytetty ja reilusti alkuperäiset budjetit ylittänyt lainoitus jäi yllättäen varsin pienen osakasjoukon kannettavaksi. Gumböle Golf on kuitenkin sinnitellyt taloudellisesti ja selvinnyt maksuistansa.

Tällä hetkellä osakkaat voivat luopua osakeomistuksestaan Gumböle Golf ry:n ostaessa osakkeita välimiesoikeuden määrittelemin hinnoin. Espoon Golfseuralla on puolestaan entisen kentän griiniremontin jäljiltä rahoituslainaa jäljellä, ja suurin haaste on rahoituksellisesti ollut vastata ikääntyvän ja pelimaksuistaan luopuvien jäsenten jättämästä tulorahoituksesta.

Yhdessä enemmän – strateginen toimintamalli yhdellä organisaatiolla

Nyt suunniteltu toimintamalli pyrkii karsimaan molempien osapuolten kulurakennetta säästämällä henkilöstökuluissa. EGS ry:n toiminnanjohtajana aloittaa 1.1. 2019 Markku Ignatius, joka on viimeiset kolme vuotta ollut Gumböle Golf Oy:n toimitusjohtaja ja Gumböle Golf ry:n toiminnanjohtaja, jatkaen edelleen samoissa tehtävisssä.

Markku Ignatius ottaa haltuunsa myös EGS:n toiminnanjohtajan tehtävät. Kuva: Gumböle Golf

Ignatiuksella on yli 15 vuoden kokemus golftoimialalta ja hän on aiemmin toiminut Helsingin Golfklubin toiminnanjohtajana (2012−2015) sekä St. Laurence Golfin toimitus- ja toiminnanjohtajana (2005−2012). EGS:n nykyinen toiminnanjohtaja Heikki Jäättelä jää Ignatiuksen tueksi vielä kauden 2019 alkuun asti, varmistamaan EGS:n organisaation vetovastuun siirron aikataulun täsmentyessä kevään aikana.

Hallintopäällikkönä jatkaa Hannele Hyttinen. EGS:ssa caddiemasterina jo 80-luvun lopulla aloittanut Hyttinen antaa panoksensa jatkossa myös Gumbölen asioiden hoitoon. Uutena palvelupäällikkönä aloittaa 1.2.2019 Viipurin Golfissa viimeiset viisi vuotta toiminut entinen kilpapelaaja Annika Ahokas. Kenttämestareina jatkavat nykyiset toimenhaltijat, Alexis Gäddä EGS:ssa ja Ossi Sahanen Gumbölessä.

”Olemme ylpeitä uudesta avauksesta, jossa ennakkoluuttomasti haetaan kustannustehokasta ratkaisua ja poistetaan kahden vierekkäisen kentän kesken aivan turha kilpailuasetelma”, kiteyttää yhteistyömallin EGS:n puheenjohtaja Kimmo Karvinen.

”Olen iloinen nähdessäni tämän Espoon golfin kehityskaaren eräänlaisena ympyrän sulkeutumisena”, toteaa Håkan Blomberg, joka toimii GG Oy:n hallituksen puheenjohtajana, kuten vuosina 2001−2007, jolloin yhtiö aloitti toimintansa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje